El cinema es fa gran en cada espectador

2.10.2015

El CCCB acollirà el dimarts 6 d’octubre la jornada “Compartir el cinema”, organitzada per Europa Creativa Desk-MEDIA Catalunya i A Bao A Qu, en la que tindrà un paper molt important l’escola i com els professors poden transmetre aquest art als seus alumnes.

L'interior del cinema Alhambra, a La Garriga (Foto Lluís Salvadó)

L’interior del cinema Alhambra, a La Garriga (Foto Lluís Salvadó)

Algú deia que el millor del cinema és que durant dues hores, els problemes són d’un altre.  Abans de fer arribar la pel·lícula a l’espectador, però, molts professionals han hagut de treballar en la construcció del film, tots els seus detalls i totes les seves vessants, com ara el tema de la transmissió. El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) acull el dimarts 6 d’octubre una jornada sobre el cinema i la seva transmissió. Aquest esdeveniment, que tindrà lloc des de les 10:30 del matí fins les 19h, l’organitzen Europa Creativa Desk-MEDIA Catalunya i A Bao A Qu en motiu del desè aniversari de “Cinema en curs”. Aquest és un programa internacional de pedagogia del cinema a escoles i instituts.

La jornada s’adreça tant a persones vinculades a aquesta disciplina audiovisual (cineastes, programadors, professors, estudiants) com a persones dedicades a l’educació, i a totes aquelles concernides per la qüestió de la transmissió i el lloc que han d’ocupar la cultura i les arts a la societat. “Celebrem el cinema i les múltiples formes de compartir-lo: com el cinema es fa gran en les pel·lícules, en cada espectador, en les converses i trobades; com es fa gran quan entra a l’escola”, declaren els organitzadors. La programació es pot dividir en dues parts: la concepció del cinema des del punt de vista de diversos cineastes i una aproximació a la relació entre cinema i educació.

La primera part constarà de testimonis de diversos cineastes que reflexionaran sobre què significa ser professional d’aquest sector, com conceben el cinema i el valor de compartir-lo. Entre d’altres temes, es tractaran “els cineastes admirats; la importància dels espais de trobada amb el cinema, els diàlegs, les comunitats; de què és formar equip i créixer en equip; de les maneres d’experimentar el cinema com a mode de coneixement i relació; de les variades formes en què el cinema es transmet” amb cineastes espanyols i catalans com José Luis Guerin, Mercedes Álvarez, Isaki Lacuesta o Javier Rebollo. A la segona part, cineastes, mestres i professors de l’equip de “Cinema en curs” faran una taula rodona  sobre les oportunitats de la relació entre el cinema i la creació a l’escola, i com transmetre’l a nens i joves a partir del treball de mestres i professors. Els ponents seran els docents Miguel Ángel Baeta, Carme Congost, Fanny Figueras, Blanca Munarriz i Isabel Ribera; i els cineastes Pep Garrido, Nely Reguera i Jonás Trueba. La jornada es tancarà amb una projecció amb concert de Bernat Font, pianista i compositor de jazz, blues i swing. L’entrada és gratuïta però els assistents s’han d’inscriure prèviament a la web d’Europa Creativa Media.

Jornada ‘Compartir el cinema’. 6 d’octubre de 2015 al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona from Cinema en curs on Vimeo.