El cinema alemany davant la realitat europea

20.10.2016

Un film sobre Stefan Zweig i l’exili inaugura aquest dijous el Cicle de Cinema alemany actual que organitzen el Goethe-Institut de Barcelona i la Filmoteca de Catalunya

Daniel Brühl protagonitza Ich und Kaminski

Daniel Brühl protagonitza Ich und Kaminski

Una pel·lícula sobre Stefan Zweig representarà Àustria als Oscar. No tindria res d’estrany si no fos perquè Stefan Zweig: Adéu a Europa està dirigida per l’actriu i realitzadora alemanya Maria Schrader i aquest dijous dia 20 d’octubre inaugurarà el cicle de Cinema alemany actual que organitza el Goethe-Institut Barcelona i la Filmoteca de Catalunya. I és que en realitat, es tracta d’una coproducció entre Alemanya, Àustria i França, i ha estat el país natal de Zweig la que se l’ha apropiat per fer la carrera a l’Oscar de parla no anglesa. La seva pre-estrena a la Filmoteca serà l’ocasió perfecta per debatre sobre una certa idea d’Europa i de cinema europeu, i comprovar on ha quedat el projecte europeu somiat per Zweig.

Maria Schrider es fixa en l’etapa que l’escriptor austríac va passar a l’exili, de Rio de Janeiro a Nova York i Petrópolis. En els anys que la realitzadora ha dedicat a preparar aquest projecte, el tema de l’exili i els refugiats també ha guanyat rellevància en aquesta Europa que sembla anar a la mateixa deriva que la que va abandonar Zweig quan va marxar.

Aquests han estat, precisament, alguns dels aspectes que ha destacat la mateixa Maria Schrader a la presentació del cicle de Cinema Alemany Actual que, des de fa cinc anys, porta a la Filmoteca de Catalunya alguns dels títols més interessants del cinema d’autor i independent alemany. “Moltes de les pel·lícules que es veuran en aquest cicle són coproduccions, així que quin sentit té avui donar una denominació nacional a aquests tipus de films?”, s’ha preguntat Schrader, que ha vingut acompanyada del seu guionista i parella sentimental Jan Schomburg.

Aquesta no és l’única transformació que experimenta el cinema alemany. En aquesta cinquena edició del cicle guanyen rellevància els films dirigits per dones, una tendència que ha destacat tant Schrader com Bettina Breme, coordinadora del cicle. A banda del film sobre Stefan Zweig, al cicle es podran veure les obres de Nicolette Krebitz (Wild), Theresa von Eltz (4 Könige), Neele Lean Vollmar (Rico, Oskar un die Tieferschatten) i Bettina Blümner (Scherbenpark).

La programació del cicle de cinema alemany actual està formada per deu llargmetratges i dos documentals. Entre els llargmetratges destaquen les dues pel·lícules que retraten l’horror de dues terribles dictadures del segle XX; el film sobre Zweig que retrata la seva fugida del nazisme, i  Colonia Dignidad, protagonitzada per Daniel Brühl i Emma Watson, que indaga en el sinistre paper que va tenir una colònia de fanàtics religiosos d’origen alemany durant l’època de la dictadura d’Augusto Pinochet a Xile. Entre els documentals, Democracy és un film que mostra els esforços d’un grup de polítics europeus per intentar legislar per protegir-nos dels riscos del Big Data.

La cultura underground que va aflorar als anys 80 a Alemanya també es objecte d’interès per a dos films del cicle, el llargmetratge Tod den Hippies!! És lebe der Punk! (Mort als hippies!! Que visqui el punk!), que retrata l’escenari d’art, sexe, drogues i punk que va ser el Berlín underground dels 80, i el documental punk B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin (B-Movie: Luxúria i música a Berlin occidental), que retrata l’energia i el caos del Berlín occidental en els anys vuitanta mitjançant material d’arxiu.

L’actor alemany més català, Daniel Brühl, serà al cicle per partida doble, ja que també és protagonista de Ich und Kaminski, una nova col·laboració amb el director Wolfgang Becker després de la molt celebrada Good bye, Lenin!

La selecció presenta també una mirada a temes actuals com l’abús sexual de l’església catòlica a Verfehlung (Relliscada), l’eutanàsia a Hin und weg (Tour de force) o la psiquiatria a 4 Könige (4 reis). I presenta un film curiós, Wild, que va causar sensació a Sundance i Rotterdam i que explica l’audaç i pertorbadora història d’una jove que canvia la seva vida radicalment després de trobar-se amb un llop.

Aquest any també s’han programat i pensat dues pel·lícules per al programa Filmoteca per a les escoles. Rico, Oskar und die Tieferschatten (Rico, Oscar i les ombres profundes), pel·lícula basada en el popular conte homònim d’Andreas Steinhöfel dirigit a nens a partir dels vuit anys; i Scherbenpark (El parc dels vidres trencats) per a un públic adolescent. Dues pel·lícules que donen una prova de la gran sensibilitat i vitalitat del cinema infantil i juvenil alemany actual.

El cicle de Cinema alemany actual comença dijous 20 d’octubre i s’allargarà fins el proper 8 de novembre.