Manel Lucas: ‘Els barcelonins cantaven versos satírics durant el setge borbònic’

5.11.2013

Dijous 7 comença el cicle de conferències ‘BornHumor’ (19,30h), que aposta per confrontar humor i actualitat. La primera conferència se centrarà en la guerra de Síria i anirà a càrrec d’Ahmed i Mohamed Malas, dos actors còmics sirians que viuen a l’exili. El periodista i guionista del programa Polònia de TV3 Manel Lucas és el coordinador del cicle BornHumor.

 

Manel Lucas dirigeix el cicle d'humor del Born CC

 

¿De quina manera encaixen els grans terrabastalls històrics, les desgràcies més punyents o la crueltat humana que l’actualitat reflecteix a través de diaris, televisions, pantalles d’ordinador o emissions radiofòniques, amb el sentit de l’humor?

Hi ha documents que certifiquen que durant el setge borbònic del 1714, el poble català cantava cançons que ironitzaven i bromejaven sobre la crua realitat i el futur difícil que els esperava. Per tant, la història ha demostrat que el sentit de l’humor serveix per resistir millor a situacions que generen patiment. Mirar-se la tragèdia amb ulls de comèdia és una manera de fer front a l’horror, i si bé no el pot fer desaparèixer, el fa una mica més suportable. I això és el que pretén la proposta BornHumor, que encara alguns dels conflictes més punyents de la història contemporània amb l’art humorístic.

“L’encàrrec de dissenyar una línia d’humor al Born CC vé de la troballa d’uns versos satírics que els barcelonins cantaven mentre patien el setge borbònic i els bombardejos. Per això aquest any hem volgut aprofundir en la idea que qualsevol tragèdia humana té la seva vessant humorística, perquè l’humor serveix com a evasió, però també i molt especialment com a subversió contra el poder antidemocràtic”, subratlla el coordinador del cicle BornHumor, Manel Lucas, periodista i guionista de l’equip creador del programa d’actualitat política en clau còmica Polònia de TV3.

El conflicte sirià serà el primer que omplirà les sales del Born Centre Cultural, amb una conferència feta per dos actors còmics sirians exiliats: Ahmed i Mohamed Malas aquest dijous a dos quarts de vuit del vespre.

Actualitat i humor

“Hem buscat conflictes que puguin resultar actuals o pròxims geogràficament, i diferents: Sïria és un dels conflictes més durs que hi ha actualment, el franquisme ens toca ben d’a prop, la dictadura xilena també va ser un referent durant molts anys, i el conflicte d’Euskadi, tot i que en un altre sentit molt diferent dels altres, també ha estat una vivència dura per als bascos -i no només els bascos- que el programa Vaya Semanita es va atrevir a satiritzar”, ens diu Lucas. Tots aquests temes seran abordats en les conferències del BornHumor.

Ahmed i Mohamed Malas fan sàtira politicosocial sobre Síria, el seu país.

Primer round: la situació política a Síria, a través de la sàtira

Ahmed i Mohamed Malas són dos joves actors sirians, germans bessons, que s’han especialitzat en sàtires sobre la situació sociopolítica en el seu país. Van ser detinguts durant una manifestació contra el règim de Bachar Al-Assad i dins de la presó mateix van fer algunes representacions. Actualment viuen a l’exili. Manel Lucas explica que “els Malas Twins, anomenats The Clowns of the revolution, representen el sector més liberal de la revolució siriana. Són actors de petit format que han patit censura, presó i exili. Van haver de fer les seves representacions a l’habitació de casa seva perquè els van prohibir actuar als teatres, i quan els van detenir van actuar per als seus companys de presó. La seva experiència en un país en guerra ens resulta molt il.lustrativa de la dificultat de fer humor quan el poder és tirànic”.