El Cau Ferrat, nominat a ser Museu Europeu de l’Any

19.01.2016

El Museu del Cau Ferrat de Sitges és un dels 49 candidats a ser Museu Europeu de l’Any, el prestigiós premi que lliura el Consell d’Europa per a distingir els projectes i instal·lacions innovadores que han demostrat la seva capacitat per “atreure públic i satisfer les expectatives dels visitants en un ambient únic, amb una presentació i interpretació imaginativa i en enfocament que afavoreixi l’educació i la responsabilitat social”. El Museu Europeu de l’Any (European Museum of the Year Award, EMYA) és un premi creat el 1977 pel Consell d’Europa, organisme del qual en formen part 47 estats del continent, amb l’objectiu de reconèixer l’excel·lència dels museus europeus. És el reconeixement més prestigiós per als museus del continent.

A la seva mort, el 1931, Rusiñol va llegar el Cau Ferrat a la Vila de Sitges .

A la seva mort, el 1931, Rusiñol va llegar el Cau Ferrat a la Vila de Sitges .

El Cau Ferrat és l’únic museu català inclòs en els nomenaments d’enguany. Els 49 candidats procedeixen de 24 estats diferents. A l’Estat espanyol hi ha una altra candidatura, la del Museu del Vi de Pagos del Rey (Zamora). Els estats amb més nominacions són Alemanya, Bèlgica i Itàlia, amb quatre cadascun. La candidatura guanyadora es decidirà amb motiu del Dia Internacional dels Museus, el 18 de maig.

La inclusió del Cau Ferrat entre els nominats dels EMYA suposa un reconeixement a la reforma i la rehabilitació duta a terme entre el 2010 i el 2014, que ha permès adaptar el que va ser l’estudi de Santiago Rusiñol a les necessitats del segle XXI, tot mantenint i recuperant la seva essència original. Durant el primer any després de la seva reobertura (el 22 de desembre de 2014), els museus del Cau Ferrat i Maricel han rebut més de 55.000 visitants.

A la seva mort, el 1931, Rusiñol va llegar el Cau Ferrat a la Vila de Sitges per l’estimació que professava a aquesta població. Dos anys després, el 1933, es va inaugurar com a museu públic, sota el guiatge de Josep M. Folch i Torres que hi va aplicar criteris de museografia moderna però conservant en la seva integritat l’esperit artístic de Rusiñol.

Cau1

El Cau Ferrat conté les col·leccions d’art antic aplegades per l’artista (pintura, forja, ceràmica, vidre, arqueologia, escultura i mobiliari), així com d’art modern (pintura, dibuix, escultura) amb obres de Rusiñol, Casas, Picasso, R. Pichot, Mas i Fondevila, Zuloaga, Regoyos i Degouwe de Nucques, Enric Clarasó, Manolo Hugué i Pau Gargallo, entre d’altres. També exhibeix els dos Greco que Rusiñol va adquirir el 1894 i que van arribar al Cau Ferrat en processó cívica pels carrers de Sitges: Magdalena penitent i Les llàgrimes de Sant Pere.