El català, llengua comuna

El català és, ha estat i ha de continuar sent l’element de cohesió social a la societat catalana.

El català és, ha estat i ha de continuar sent l’element de cohesió social a la societat catalana. Davant els indicis que l’ús social de la llengua està perdent posicions, l’ONG del català, Plataforma per la Llengua, ha dissenyat la campanya de comunicació i sensibilització El català, llengua comuna, per tal de preservar l’ús social del català.

A través de la pàgina web es poden veure una sèrie d’entrevistes de vídeo que contraposen els testimonis de 14 personalitats de la política, la cultura, els mitjans de comunicació i la societat civil en general.

Aquests testimonis, d’ideologies i procedències diverses, són l’expresident de la Generalitat de Catalunya, José Montilla; el diputat d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián; el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Gerard Pisarello; l’activista i polític, Albano Dante Fachín; la religiosa Sor Lucía Caram; l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon; la ballarina Sol Picó, la periodista Lídia Heredia, el cantant Santi Balmes, l’actriu i cantant Elena Gadel, l’actriu i cantant Dolo Beltrán, l’actor Lluís Marco, l’arquitecta Benedetta Tagliabue i l’actriu Clara Segura.

Tots ells han enregistrat unes entrevistes que es difondran –contraposades de dues en dues- a través d’una campanya de gran abast a les xarxes socials, i en la qual parteixen dels seus orígens i experiències. Es tracta d’una acció per reivindicar la defensa de la llengua davant dels atacs institucionals i de carrer, però que adopta un estil amable i divertit a partir del joc de diversos antònims. Veureu els contrastos entre Gabriel i Dolo Beltrán, Elena Gadel i Albano Dante Fachín o Núria Parlón i Sor Lucía Caram, entre altres.

L’eix discursiu de la campanya queda plasmat en el manifest ‘El català, llengua comuna’, que reivindica el paper del català com a eix vertebrador de la nostra societat. El manifest destaca que “volem transmetre la importància que té parlar la llengua del lloc on es viu” i remarca la importància que “el català ha de ser la llengua vehicular de l’ensenyament” al mateix temps que és “una eina d’inclusió social”. L’ONG del català vol agrupar el màxim nombre d’entitats, fundacions, organitzacions i persones per a demostrar que el català uneix i contribueix a l’arrelament i cohesió.

En un moment com l’actual, en què s’apunta a un retrocés en l’ús social de la llengua, entre 2003 i 2013 en què el percentatge d’ús habitual del català va caure 10 punts, del 46% al 36%, Plataforma per la Llengua vol reforçar el rol del català com a llengua pròpia de Catalunya i comuna de tots els catalans, vinguin d’on vinguin, pensin com pensin i visquin com visquin.

“El català, llengua comuna” es podrà veure per televisió, ràdio, en suports a l’espai públic i en l’àmbit digital. I la campanya tindrà un gran acte de tancament amb un concert el 19 de maig a Barcelona. Aquest espectacle, anomenat ‘Fes-te Meridiana. El català, llengua comuna, serà a Ciutat Meridiana, al districte de Nou Barris. Durant tota la tarda i la nit, a l’antic camp de futbol del barri, hi actuaran grups com Mishima, Joan Garriga (La Troba Kung-Fú), La iaia, Mazoni, Koers i Ruc’n’Roll i s’hi faran activitats i tallers. La campanya “El català, llengua comuna” es llançarà coincidint amb el 25 aniversari de la Plataforma per la Llengua, una entitat fundada el desembre del 1993.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació