Cervantes la fa petar amb Chaplin i Rasputin

9.05.2015

Sou capaços d’imaginar una conversa entre Jesucrist, Goebbels i Mao Zedong? Què es dirien si coincidissin cara a cara Rasputin, Cervantes i Charles Chaplin? Coincidirien amb la seva visió sobre la literatura catalana i la societat actual Josep Carner, Mercè Rodoreda i Josep Pla? El cicle continua aquest diumenge, 10 de maig a les 19h al Born CC, amb una conversa entre Grigori Rasputín, Miguel de Cervantes i Charles Chaplin.

Hélder Costa

Hélder Costa

Precisament aquest 10 de maig als Encontros, que són maridats amb vins d’Incavi i Emovins, es comptarà amb la presència d’Hélder Costa que, juntament amb Narcís  Comadira, és autor dels textos a partir dels quals s’han basat aquestes lectures dramatitzades, coordinades i ideades per Joaquim Armengol. L’espectacle es basa en un text del mateix Costa, traduït per Joan Casas i Ramon Minguillón, en el qual Pere Eugeni Font, Joan Massotkleiner i David Anguera interpretaran Grigori Rasputin, Miguel de Cervantes i Charles Chaplin, dirigits per Evelyn Arévalo i acompanyats del pianista i músic David Anguera. Pep Tosar s’encarrega, juntament amb Armengol, de l’escenografia i la il·luminació, en un espectacle en què també ha col·laborat el mateix Born CC i Sílvia Pérez Aspiroz.

Durant tot el mes de maig, al Born Centre Cultural programà una nova fornada d’Encontros Imaginaris, cinc sessions teatrals que recrearan converses impossibles entre personatges que mai van coincidir en l’espai ni en el temps, però que podrien tenir molt a dir-se. “La idea d’aquestes trobades imaginàries es basa en la demostració que la confrontació d’idees sempre ha existit en la història de la humanitat” explica Joaquim Armengol, director del cicle. Aquest punt és, segons Armengol, absolutament essencial en la societat actual, perquè els aspectes ideològics sempre acaben dominant la vida, ja siguin polítics, religiosos, econòmics, cívics o culturals; però, tanmateix, són desatesos i ignorats.

D’aquesta forma, diversos personatges històrics universals, encarnats per grans actors de l’escena teatral catalana, conversen despertant divergències i complicitats en lectures dramatitzades. “Avui que la història sembla expulsada de la nostra imaginació, convertida només en matèria de novel·la i de reconstrucció cinematogràfica, és saludable confrontar- nos amb els fantasmes d’altres temps i altres contextos per pensar millor, potser, com són els nostres” conclou el traductor Joan Casas.

Altres activitats

Més enllà del conjunt de trobades impossibles que conformen els Encontros Imaginaris, el maig teatral del Born CC també incorpora a la programació tres espectacles més que ja han estat estrenats i representats en altres teatres i que ara aterren a la Sala Moragues del Born. La primera és l’obra La Butaca, de la companyia T-Atraco Teatre (6 de maig, 20h), que tracta amb humor els paral·lelismes entre la Catalunya actual i la de 1714 de la mà d’un Mosso d’Esquadra.

La setmana següent l’actor i periodista Xavier Graset, sota la batuta de Francesc Cerro-Ferran, ens mostrarà els perjudicis del tabac amb l’obra Sobre els danys del tabac i les ostres, de Txèkhov. El tercer espectacle arribarà de la mà de l’actor i director Òscar Intente, que sota el títol de La idea d’Europa (21 de maig, 20h) ens porta la seva versió d’aquest llibret de George Steiner, que parla de l’home europeu contemporani. Ja ho veieu, ens espera un mes ple de teatre!

Per saber-ne més, cliqueu aquí.