El Born se’n va al mercat

16.03.2017

El Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona inaugura una nova exposició temporal, Born. Memòries d’un mercat. L’exposició, comissariada conjuntament per Manel Guàrdia, Ramon Graus i José Luis Oyon, reivindica el paper d’aquest mercat en la història de la ciutat de Barcelona. Es podrà veure del 17 de març al 26 de novembre i s’han programat nombroses activitats al voltant de l’exposició per complementar l’experiència.

El Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona inaugura una nova exposició temporal, Born. Memòries d’un mercat.

“Quan obria la porta de casa i sortia al carrer el primer que sentia era la flaire de les maduixes fresques, aquelles petites. Això ja em posava content de bon matí!”. Alexandre Pujol té 88 anys i és veí de la plaça del Born. Recorda el mercat del Born com un punt de trobada, com un nucli de vitalitat de la ciutat.

I és que un mercat és un lloc d’intercanvi de mercaderies però també de vivències, de coneixements i d’experiències. En aquest sentit, el 1r tinent d’alcalde Gerardo Pisarello ha remarcat que aquesta exposició vol reivindicar “el valor simbòlic de lluita veïnal del mercat del Born, un espai d’intercanvi, d’emprenedoria i de creativitat que ens recorda que cal defensar una societat amb mercats en comptes d’una societat de mercat”. Manel Guàrdia, un dels comissaris, ha definit aquesta exposició “com un instrument de recuperació de la memòria popular”.

Reivindicant el mercat del Born

Born. Memòries d’un mercat és tot un reconeixement a un dels llocs més emblemàtics de la ciutat: per la seva història, pel seu emplaçament, pel seu valor simbòlic de lluita veïnal quan va ser amenaçat d’enderroc… Després de 45 anys del tancament del mercat del Born, aquesta exposició en recupera la memòria des de la baixa edat mitjana fins als nostres dies, passant per la construcció de la gran estructura de ferro i vidre de Fontserè que més tard va soplujar el principal mercat majorista de fruites i verdures de Barcelona.

Les tres primeres parts de l’exposició segueixen un fil narratiu cronològic: el naixement del mercat a l’edat mitjana, la construcció d’un nou mercat de minoristes i el canvi a mercat de majoristes a causa de la decisió de concentrar els majoristes de fruites i verdures al Born per tal de descongestionar la Boqueria. A partir d’aquí, l’exposició continua amb tres apartats temàtics: el primer recull la vitalitat del mercat a través de les experiències dels veïns, el segon es centra en l’arquitectura del Born i el tercer apartat posa el focus en la lluita veïnal per preservar el mercat.

La paradeta de la memòria

L’exposició recull no només la seva història a nivell documental sinó que habilita un espai molt especial en un dels vestíbuls del Centre, La paradeta de la memòria, que recollirà el testimoni viu dels treballadors i veïns del mercat en un veritable arxiu visual. L’exposició vol reflectir el seu llegat visual i oral, i alhora fer una crida a la ciutadania per tal que aportin la seva vivència, documentació gràfica, fotografies, documents comercials i entrevistes per tal d’enregistrar-ho i crear un fons documental del Born.

Més enllà de l’exposició

Al voltant de l’exposició s’han organitzat nombroses activitats complementàries, programades des del març fins al novembre i obertes a tothom, que oferiran un discurs interdisciplinari entre història, arquitectura, memòria social, art i gastronomia per tal de construir un retrat integral del mercat del Born com a punt emblemàtic de Barcelona. Taules rodones, jornades, tallers familiars, espectacles i exposicions aprofundiran en els canvis que el mercat i l’edifici de Fontserè van suposar per al barri i per a la ciutat.

Ricard Vinyes, Gerardo Pisarello i Manel Guàrdia presenten l’exposició “Born. Memòries d’un mercat”.

L’exposició està decorada amb caixes de fusta que recorden les que els comerciants carregaven i descarregaven cada dia. Aquelles caixes que l’Alexandre i altres comerciants i veïns utilitzaven de taules i cadires per fer un bon àpat i xerrar entre amics un cop s’acabava el mercat al final del dia.