El Born reivindicat, una lliçó de fotoperiodisme

17.07.2017

A l’espai del Born CCM es presenta aquests dies una exposició de fotografia, “El Born reivindicat (1971-2001)“, que repassa gràficament el període de trenta anys d’història d’aquest emblemàtic espai barceloní des que va deixar de ser mercat fins a la seva segona rehabilitació.

16.01.1977 Assistents a les activitats celebrades per demanar la conversió del Born en Ateneu Popular amb la pancarta reivindicativa a la porta de la plaça Comercial. Foto Pérez de Rozas / AFB

El Born Centre de Cultura i Memòria inaugura aquesta nova exposició temporal que ha estat comissariada a vuit mans per dos historiadors, Joel Colomer i Miquel Àngel Fumanal, i dos fotògrafs de premsa, Robert Ramos i Pere Virgili. “El Born reivindicat” vol recuperar un llegat fotogràfic que explica tot allò que va ser l’antic mercat des que l’any 1971 va deixar de ser el principal mercat a l’engròs de fruites i verdures de Barcelona fins que es va iniciar la seva definitiva rehabilitació. La història del Born s’inicia el 1876 quan les antigues parades de carrer passen a ubicar-se en un nou edifici metàl·lic en línia amb les tendències arquitectòniques de l’època. L’any 1921 es reconverteix de la venda al detall a l’engròs, activitat que conclou el 1971 quan es trasllada a la nova ubicació a Mercabarna.

És llavors quan aquest espai, sota la pressió i l’impuls de les entitats veïnals i diverses associacions professionals, esdevé un centre neuràlgic per les activitats que requerien un espai ampli, tancat i cobert; així comença a acollir tota mena d’actes, obres de teatre, concerts, exposicions, fires, desfilades de moda, celebracions populars i mítings de tots els partits polítics. Naturalment, la premsa, i especialment la premsa gràfica, molt activa i professionalitzada en aquest anys, es va fer ressò en els mitjans de tota aquesta sèrie d’actes.

22.12.1984 Exposició “Mallorca se presenta” per promocionar la cultura i el turisme balear | Foto: Robert Ramos

Avui, gràcies a la tasca de recerca dels comissaris de l’exposició, s’ha pogut recollir una mostra ben representativa de tot aquest material i es presenten 60 fotografies, totes analògiques i en blanc i negre, en un trajecte ordenat cronològicament que ens permet seguir aquells anys tan intensos. Per uns, els que els van viure, resultaran, sens dubte, records entranyables d’esdeveniments dels quals van ser testimonis i que recordaran amb nostàlgia. Altres, els que no els van viure, rebran una idea de la potència dels moviments veïnals i la força de la cultura popular d’aquells anys.

Febrer 1981. Muntatge de l’exposició “Trens i estacions” de la Generalitat de Catalunya | Foto: Pepe Encinas

Passen per davant dels ulls de l’espectador esdeveniments com la Fira del Llibre, el Saló del Còmic, o la Fira del Disc del Col·leccionista de Joan Tardà; els celebrats concerts del Born de grups de jazz, rock, música popular; i els mítings polítics que hi varen celebrar tota mena de partits com Alianza Popular, el PSC, el Partit Comunista o Convergència i Unió.

Des del punt de vista de les personalitats i famosos hi trobem el testimoni gràfic de la presència a l’espai de figures del món de la política, l’art i l’espectacle com Manel Fraga, Jordi Pujol, Maragall, Andreu Alfaro, Montserrat Caballé, Pepa Flores, Lluís Llach o el Gato Pérez, entre d’altres.

Les seixanta fotografies estan molt ben distribuïdes en uns modestos però efectius panells en l’espai Sebastià Dalmau de la nau central del Born i el visitant pot també llegir les notes sobre la història del Born en les seves diferents etapes.

Des del punt de vista fotogràfic cal assenyalar la gran qualitat de totes les imatges i el seu impecable positivat. Un fet molt rellevant per a mi és que totes les fotografies han sigut fetes per fotògrafs professionals, que a més han col·laborat en la seva cerca. Com va dir, molt encertadament, un dels comissaris en la presentació de l’acte ens trobem, doncs, en una exposició “km 0”.

18.11.1990 Atraccions infantils durant la XIII Gran Festa de Convergència Democràtica de Catalunya | Foto: Pere Virgili

Davant d’aquestes imatges i els seus autors pensava que la qualitat fotogràfica no és mai, com alguns ens volen fer creure avui, fruit de la quantitat i la casualitat. La professionalitat dels fotògrafs que varen obtenir aquestes imatges de la història del Born en són una prova irrefutable. Quan avui veiem com es desmunten, sense cap recança, els equips fotogràfics dels mitjans i s’acomiaden grans professionals amb trajectòries impecables, em pregunto si d’aquí uns anys els espectadors podran disposar d’un testimoni com el que tenim ara nosaltres gràcies a les imatges captades per fotògrafs com Miquel Anglarill, Manel Armengol, Brangulí, Cristina Calderer, Danny Caminal, Ricard Cugat, Pepe Encinas, Rosa Feliu, Albert Fortuny, Xefo Guasch, Albert Olivé, Jesús Pelegrín, Pérez de Rozas, Guillermina Puig, Robert Ramos, Marcel·lí Sàenz, Ferran Sendra, Anna Turbau, Joan Victor i Pere Virgili. Moltes gràcies a tots ells pel seu valuosíssim testimoni.