El Bloomsday arriba a Barcelona

19.06.2017

Divendres passat, dia 16 de juny, els lletraferits barcelonins van poder celebrar el Bloomsday, el dia de James Joyce. Cada 16 de juny els carrers de Dublín s’omplen de lletraferits vestits d’irandesos de principis segle XX, en honor a Leopold Bloom, el protagonista de la novel·la Ulisses de Joyce. Gràcies a l’escola d’escriptura Bloom, la tradició irlandesa ha arribat a Barcelona.

Participants de la celebració del Bloosmday a Barcelona | © Escola Bloom

La setmana passada, el recorregut joycià arribà per primera vegada a Barcelona. Els participants de la Bloomsday van recórrer els carrers de Barcelona recreant alguns episodis de l’Ulisses, una novel·la d’unes 250.000 paraules que narra el periple d’un personatge qualsevol en un dia qualsevol. Joyce narra les 24 hores del dia 16 de juny de 1904 de Leopold Bloom. Inspirada en l’Ulisses d’Homer, la novel·la transcorre en un sol dia que sembla que no s’hagi d’acabar mai.

Els amants de l’Ulisses de Joyce van emprendre l’aventura de bon matí, per fer el seu viatge al fictici 16 de juny de 1904 joycià. Per unes hores van convertir-se en Stephen Dedalus i Leopold Bloom per recrear el seu famós 16 de juny de 1904: van anar a comprar ronyons, van alimentar gats, van comprar un llibre eròtic, tots vestits d’irlandesos dels anys 20. Finalment, la celebració del Bloomsday barceloní va acabar a la llibreria Calders, on es van llegir en diferents llengües fragments del final de l’odissea particular de Leopold Bloom: la seva arribada a casa i la seva trobada amb la seva futura esposa, Molly Bloom, la Penèlope moderna.

Per un dia, és la realitat la que imita la ficció. El Bloomsday és una prova feafent del poder de la literatura per traspassar els límits de la realitat. El passat 16 de juny, una trentena de bloomings barcelonins van seguir les passes d’un personatge fictici. És el Bloomsday una festivitat literària excepcional? O una mera posada en escena del viatge que fem cada vegada que obrim les pàgines d’un llibre i ens lliurem als seus personatges?