El berenar de les absents

3.04.2018

Hi ha una llibreria d’un municipi de poc més de 10.000 habitants que organitza un dels actes literaris més importants de la prèvia de Sant Jordi. És la llibreria El Cucut de Torroella de Montgrí, al Baix Empordà, que ha preparat per vuitè any consecutiu el Berenar Literari. Com cada any, hi han participat més de cent persones, entre escriptors, editors, traductors i lectors. Però enguany les protagonistes han sigut les absents. La consellera Dolors Bassa, veïna del poble, i la poetessa Montserrat Abelló han sigut els personatges més recordats de la jornada.

Compradors al Berenar Literari de Torroella © Llibreria El Cucut

Setmana Sant a l’Empordà és sinònim de bon temps i de tradicions. Hi ha celebracions molt tradicionals com la famosa Dansa de la Mort de Verges i l’espectacle medieval de la “Bandera de Catalunya” a Bellcaire. Són actes que mobilitzen i unifiquen pobles sencers. En aquesta llista de costums ja se n’hi pot afegir un altre: el Berenar Literari, que convoca cada any la llibreria El Cucut de Torroella, al capdavant de la qual hi trobem la incansable Maria Teresa Calabús i la seva família i amics.

Els fidels dels llibres s’hi atansen any rere any. Ho fan cridats pels brunyols excel·lents i el vi DO Empordà que sempre ha acompanyat el Berenar Literari. Un ambient molt casolà, on els autors són els més sol·licitats entre la munió. Signen llibres a peu dret, conversen llargament amb els lectors i també s’apunten, per què no, a fer un brindis. Algunes de les celebritats d’aquest 2018 eren Martí Gironell, Joan-Lluís Lluís, Vicenç Pagès Jordà, Ricard Ustrell, Josep Maria Terricabras i Montserrat Tura.

Tot és tan familiar que fa que les absències es notin encara més. I aquest cop l’empresonament de la consellera Dolors Bassa ha eclipsat la diversió de l’acte. Com diu l’alcalde Josep Maria Rufí, “la Dolors és la veïna, la mare, la filla, la tia, l’àvia, la mestra, la sindicalista”.

Els parlaments inicials s’han de fer al carrer perquè els presents desborden els murs de la llibreria. L’apatia centra una part important dels discursos. La membre de la junta gestora d’Òmnium Baix Empordà, Neus Colomer, reclama la cultura com a eina per lluitar contra la repressió i reivindica les paraules de Titot al Concert per la Llibertat de 2013: “Tenim un exèrcit que fa 300 anys que ens defensa que es diu cultura, gràcies al qual no hem estat destruïts com a pobles”.

Martí Gironell signant el seu nou llibre al Berenar Literari © Llibreria El Cucut

L’exdirectora de la Institució de les Lletres Catalanes i diputada de JxCat, Laura Borràs, ha participat en el Berenar Literari com a comissària de l’Any Montserrat Abelló i ha parlat en nom de Lluís Puig, qui va ser conseller tres mesos i fa cinc mesos que és a l’exili. Borràs ha llegit el poema “Set”, escrit mentre el seu fill estava detingut a la comissaria de la Via Laietana.

Set, insaciable,
d’aigua.
Set que corsecava, la boca
espessa
un dia rere l’altre.

Quantes vegades vaig sentir
aquelles paraules que
en sospesar-les
em semblaven buides.

La concepció del Berenar Literari neix l’any 2010, quan Sant Jordi va caure en un dissabte i es va decidir allargar el sentiment de la festivitat al llarg de tota la Setmana Santa. Enguany el Berenar ha estat dedicat a Montserrat Abelló, quan se celebren cent anys del seu naixement.

Fa menys d’una setmana, Dolors Bassa, va escriure un WhatsApp a la llibretera d’El Cucut, Maria Teresa Calabús: “Si res no ho impedeix, jo seré al berenar”. El 24 de març seria empresonada, de nou, a Alcalá Meco. Mentrestant, els assistents van escriure-li una carta conjunta per enviar-li a la presó.