El banc blau de l’esperança

1.07.2017

Albert Asensio ha guanyat el premi Llibreter d’àlbum il·lustrat amb El banc blau, publicat per Babulinka Books. Aquesta editorial, fundada per Mar González ara fa tres anys, rep així un reconeixement per la seva bona feina editorial en el camp de la literatura infantil i juvenil.

Albert Asensio ha guanyat el premi Llibreter amb ‘El banc blau’

Obrir un llibre d’Albert Asensio produeix una gratificació instantània. Vet aquí un il·lustrador que sap fer anar el llapis i domina la tècnica. En els seus dibuixos el realisme no està renyit amb la poesia. Asensio situa la seva història en un parc, en un espai indeterminat entre la natura i la ciutat. Asensio juga amb el blau per crear una traçabilitat. És un recurs senzill però molt eficaç perquè el lector, sobretot si és petit, pugui identificar els personatges i entendre la història, que té un final evident sense ser del tot explícit.

Asensio alterna la il·lustració panoràmica amb el detall exacerbat. Amant de la proximitat, és capaç d’escapçar un cos o una figura per tal de mostrar-ne la part que li interessa.

El banc blau ressegueix la vida d’un noi, en Thabo, que té cura d’un banc del parc i el repinta per defensar-lo de les inclemències del temps i dels coloms. Des de la mirada atenta d’aquest jove assistim al pas de les estacions. El temps transcorre implacable fins al final, quan el protagonista troba un nou sentit a la seva vida, ja gran, al mateix banc que ha estat cuidant tota la vida.

En aquest vídeo silenciós podeu veure i admirar com treballa Albert Asensio al seu estudi. La gravació que veureu a continuació és un time lapse del making off d’El banc blau.

 

 

El banc blau ha estat un dels escollits pel Departament de Cultura per col·laborar amb el projecte de cooperació cultural al camp de refugiats grec de Nea Kavala. L’associació Cultural ‘Coincidències’ ha creat, de forma col·lectiva, la peça teatral “Els arbres no es cansen mai” basada en el llibre El banc blau i s’ha estrenat al teatre Polykastro. El llibre, sempre dins d’aquest projecte, ha estat traduït al francès, el grec, l’àrab, el kurd i el persa, per tal de facilitar-ne l’accés a la comunitat multicultural del camp de Nea Kavala. Les traduccions han estat possibles gràcies a l’IRL.

Albert Asensio, treballa com a il·lustrador per editorials com Anaya, Joventut, Random House Mondadori, Teide, Cruïlla o Planeta i diaris com La Vanguardia. Fins ara ha rebut un Laus de Bronze pel cartell de Fira Tàrrega 2010 (disseny gràfic de l’estudi Miquel Puig), un premi amb el llibre Kim de Rudyard Kipling (Editorial Joventut) del Banco del Libro de Venezuela i 3 Premis Junceda; per millor coberta de llibre, millor publicitat i millor il·lustració científica respectivament.