El 37è Festival de Torroella homenatjarà Joaquín Achúcarro

3.05.2017

Des del segle XIII, quan va esdevenir vila reial, Torroella de Montgrí ha viscut lligada amb la música: des de les capelles reials fins a la cobla i la sardana passant per la Capella Musical de l’església de Sant Genís. Una tradició que el Festival de Torroella de Montgrí va recuperar el 1981 i que enguany complirà 37 anys. El pianista bilbaí Joaquín Achúcarro serà el gran protagonista d’aquesta edició, en què se celebrarà el seu quart de segle d’actuacions ininterrompudes a la vila empordanesa. Lucille Chung, Benjamin Alard, Jordi Savall, Grigory Sokolov i l’Academy of Ancient Music seran els altres caps de cartell d’un festival clàssic, estiuenc i plural.

Joaquín Achúcarro | © Martí Artalejo. Festival de Torroella

La directora general i artística Montse Faura ha presentat el programa d’una edició que manté la seva excel·lència artística com a festival de referència en l’àmbit de la música clàssica. Del 28 de juliol al 20 d’agost, Torroella acollirà un total de 35 concerts, 20 dels quals inserits en la quarta edició del Fringe, dedicat a potenciar el talent emergent posant en diàleg els joves intèrprets, la música i les institucions, amb la voluntat de fer xarxa i de ser un altaveu per a tot tipus de gèneres.

L’alcalde de la vila, Josep Maria Rufí, el director de l’Institut Català de les Empreses Culturals, Xavier Díaz, i el president de les Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, Albert Bou, han acompanyat Faura al Palau March de Barcelona, on ha tingut lloc la presentació. Tots han coincidit en destacar el valor de recuperar un patrimoni musical oblidat, el prestigi dels artistes que hi participaran i la tasca inclusiva d’un festival arrelat al territori que cada any creix una mica més i que s’estén a públics més amplis. Cal destacar, a més, el seu adheriment al programa Apropa Cultura, que permet l’accés a la cultura de persones amb risc d’exclusió.

 

Àmplia varietat de propostes

L’obertura i la clausura del festival tindran Achúcarro de protagonista, acompanyat, respectivament, de l’Orquestra Simfònica del Vallès i de l’Orquestra de Cambra Amadeus de la Ràdio Polonesa. Benjamin Alard serà l’encarregat de fer un preàmbul sobre les Variacions Goldberg de Bach, que serà un dels tres compositors protagonistes d’aquest any, pel que fa a la música antiga, juntament amb Telemann i Monteverdi. La música de cambra, per la seva banda, comptarà amb les interpretacions del Cuarteto Quiroga i l’Academy of St. Martin in the Fields, entre d’altres, i Soqquardo Italiano s’encarregarà de fer una reinterpretació contemporània del Stabat Mater de Vivaldi.

La programació es completa amb les actuacions de Jordi Savall i Hespèrion XXI, Grigory Sokolov, La Maquiné, l’Ensemble la Fenice, l’Acedèmia 1750, els guitarristes Jens Franke i Jorgen Skogmo i els millors deixebles d’Achúcarro: l’esmentada Lucille Chung, Alessio Bax, Marta Espinós i Daniel del Pino.

Jordi Savall | © Martí Artalejo. Festival de Torroella

El Festival de Torroella ha tingut un pressupost total de 462.860 euros. Els preus de les entrades aniran des dels 15 fins als 55 euros. Trobareu més informació sobre el programa i els concerts en aquest enllaç.