Elena Gadel a la 8a edició de la Festa de la Poesia a Sitges

23.06.2014

La Festa de la Poesia a Sitges arriba, aquest 2014, a la seva vuitena edició. La mescla d’homenatge intimista i alhora festiu, popular i genuïnament sitgetà als poetes i a la poesia en què s’ha convertit aquesta cita anual, tan única com esperada, transcorrerà entre els propers 27, 28 i 29 de juny. 

Elena Gadel participarà a la 8a edició de la Festa de la Poesia de Sitges.

Enguany, la Festa homenatjarà set poetes de reconegudes i, sobretot, vocacionals trajectòries: Joan Navarro, Antoni Clapés, Jaume Subirana, Odile Arqué, Antònia Vicens i Carles Miralles en llengua catalana, i Pura Salceda en llengua gallega. Des de la seva creació, la Festa de la Poesia a Sitges és ideada i dirigida pels poetes Joan Duran i Ferrer i Cèlia Sànchez-Mústich. El Palau de Maricel, l’Edifici Miramar i els locals de la Societat Recreativa el Retiro, seran, entre d’altres i sumats als carrers de la Vila, l’escenari dels diversos actes de la Festa.

Divendres 27 de juny a les 18h, les conegudes actrius Imma Colomer i Marta Millà col·laboraran en l’acte que encetarà la Festa: la Rebuda dels Poetes davant de l’Estació i la cercavila que, encapçalada per la Banda Suburband i les autoritats de la vila, s’aturarà sota balcons del casc antic. Com ja és tradició, les balconades de benvinguda consistiran en la lectura de poemes i l’entrega de clavells. Enguany, i sumant-se a la commemoració de l’Any Vinyoli, es recitaran versos que aquest autor, vinculat a Sitges, va escriure recreant el paisatge i la llum de la vila.

La primera nit de la 8a Festa viurem, a les 22:30 h, una doble estrena: per primer cop es muntarà un espectacle de la Festa de la Poesia al Racó de la Calma, a l’aire lliure, a redós de les façanes més conegudes i celebrades de l’univers modernista i noucentista català; i, per altra banda, es presentarà un espectacle irrepetible: el cantautor italianocatalà Alessio Arena (i la seva banda de músics) unirà la seva veu a la dels joves poetes Lucia Pietrelli, Hèctor Serra i Luna Miguel per festejar els poetes convidats i tot el públic que els acompanyarà acte rere acte.

Dissabte dia 28, els actes públics de la Festa de la Poesia a Sitges començaran a les 12:30 h, amb un vermut a l’Estudi d’en Vidal, un espectacle al carrer a càrrec del grup sitgetà Elegibó i el tradicional Dinar del Poetes amb sobretaula artística a la Societat Recreativa El Retiro. A les 19 h, el Saló Blau del Palau de Maricel acollirà un dels actes més genuïns de la Festa de la Poesia a Sitges, Captura d’Ànimes, que enguany prendrà novament format cinematogràfic –set pel·lícules de cine mut, una per cada poeta, creades per Florenci Salesas- però amb la novetat de la col·laboració d’infants de la vila i d’un titella que, segons avancen els directors, presentarà i clourà l’acte.

El Recital de Cloenda dels set poetes convidats tindrà lloc, també per primer cop, al pati de Miramar, amb la platja de Sant Sebastià de teló de fons, dissabte 28 de juny a les 22.30h. Entre les lectures dels poetes, s’interpretarà el concert personalitzat, amb set peces, una per a cada poeta: les instrumentals aniran a càrrec de Salvador Oriola i Laura Nogueras al clarinet i violí, i les cantades, prendran cos en la veu de la conegudíssima Elena Gadel. La Festa de la Poesia respon, així, a una de les directrius bàsiques de la seva idiosincràsia, i que, com expliquen els directors, defineixen la Festa des de la primera edició: “la nostra aposta és la d’homenatjar “a la sitgetana” els poetes. I això vol dir: de forma absolutament personalitzada, artesanal, lúdica i intimista. Són aquests els ingredients que han convertit la Festa en un dels esdeveniments poètics més valorats del nostre país. Ens ho diuen els propis poetes! I el públic que ens visita, que cada vegada ve de punts més allunyats de la nostra geografia”. Durant l’espectacle comptarem, també, amb set exclusives interpretacions plàstiques relacionades amb els nostres poetes, a càrrec de la clown Fanny Giraud.

Des de fa tres anys, les arts plàstiques també formen part de l’homenatge als poetes a través de les instal·lacions artístiques en set aparadors del centre de la vila, dissenyats pels artistes del Taller de Núria Corretgé a partir de poemes dels poetes convidats, i que es visitaran diumenge 29 al matí, a partir de les 11 h. A les 12 h aproximadament, la Festa donarà l’adéu als convidats amb un altre dels seus clàssics: l’acte Poetes a casa, que enguany tindrà lloc al domicili de l’il·lustrador Francesc Rovira, col·laborador assidu de Cavall Fort.

Imatge de la 8a Festa de la Poesia de Sitges, a càrrec de Edu Sentís i Viki Gallardo.

La imatge gràfica de la 8a Festa és obra, com en el darrers set anys, dels dissenyadors Edu Sentís i Viki Gallardo, de l’empresa sitgetana Pasgràfic. Una imatge carregada de força, de simbolisme i de possibles lectures i interpretacions: L’horitzó ondulant del vuit? La màscara, l’antifaç poètic? O el símbol de l’infinit? Potser totes tres coses en una: els encenalls del llapis amb què escrivim els poemes i amb el qual fem punta, infinitament, al sentit d’escriure’ls”, així ho expliquen els poetes directors. La Festa de la Poesia compta amb el suport organitzatiu i econòmic de l’Ajuntament de Sitges, del Consorci del Patrimoni de Sitges, de la Institució de les Lletres Catalanes i de la Societat Recreativa El Retiro, entre d’altres col·laboracions provinents, sobretot, d’empreses del municipi, i de complicitats d’entitats sitgetanes i de persones a títol individual. Per tercer any consecutiu, una part del pressupost de la Festa s’ha obtingut a través d’una iniciativa de micromecenatge mitjançant la plataforma Verkami.

Podeu veure el programa complet de la 8a Festa, aquí.