El 2018 és també l’Any Güell

25.01.2018

El 1945 els hereus de la família Güell van cedir el Palau Güell a la Diputació de Barcelona, que va passar a fer-se càrrec d’aquesta obra de Gaudí. Des d’aleshores ha plogut molt, fins al punt que aquest 2018 se celebra el centenari de la mort d’Eusebi Güell (1846-1918), propietari de l’edifici i important mecenes català. La commemoració es pot fer amb el cap ben alt gràcies, com explica Mercè Conesa, presidenta de la Diputació, al fet que “l’equipament s’ha posat a l’avantguarda i ha recuperat tota la seva esplendor”.

El terrat del Palau Güell, amb tres de les seves xemeneies i l’agulla | Foto: Ramon Manent

El Palau Güell commemora el centenari de la mort d’Eusebi Güell i Bacigalupi. El Palau, un dels grans projectes impulsats pel binomi Güell-Gaudí, ha elaborat un programa d’actes que vol reflectir les múltiples facetes personals i  professionals d’aquest personatge d’excepció: mecenes, humanista, industrial, polític, amant de les ciències, la música i l’art, escriptor i investigador, entre moltes altres definicions.

Les activitats, dirigides a un ampli ventall de públic, tindran lloc al llarg de tot l’any 2018. A més, i de forma excepcional, aquest any es faran dues jornades extraordinàries de portes obertes, el dia del naixement i el dia de la mort d’Eusebi Güell. Eusebi Güell i Bacigalupi ha deixat una sòlida empremta en la història i el patrimoni col·lectiu del país que continua viva en l’actualitat i que es vol divulgar. Per això, també s’han dissenyat noves visites i tallers que s’afegeixen a les ja existents i entre les quals destaquen Els Güell a la Rambla, Quatre palaus connectats, El Palau Güell accessible i El Palau Güell secret.

Dimecres, 24 de desembre, ha tingut lloc l’acte institucional que ha inaugurat l’Any Güell. Hi hem pogut veure Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona, junt amb Carme Perella, directora del Palau Güell. Conesa ha recordat que la Diputació “ha estat hereva i continua mantenint el seu compromís fidel de fer del Palau Güell un gran equipament cultural. En aquests anys el Palau Güell ha assolit molts objectius i encara queden molts reptes per endavant”.

En aquest sentit, la presidenta ha subratllat “la importància de tots els actors implicats com agents culturals que fan possible totes les activitats i propostes que ofereix el Palau Güell. Amb la inauguració de l’Any Güell, i amb la novetat del mapping que incorpora, l’equipament es posa a l’avanguarda i recupera el seu esplendor”. Per la seva part, Carme Parella ha recordat la figura d’Eusebi Güell i la gran empremta que va deixar a la ciutat de Barcelona.

Dins de la programació en destaquen tres propostes: primer, el mapping que han dissenyat Santi Vilanova i Eloi Maduell amb l’ajuda de l’organista Albert Blancafort –ben aviat publicarem una entrevista als artistes en aquest mitjà-. Es tracta d’un espectacle audiovisual que es reprodueix a la cúpula del Palau Güell, lloc pel qual ha estat especialment dissenyat. L’espectacle inclourà una visita nocturna d’aproximadament mitja hora de durada en què els visitants podran conèixer com és el Palau de nit i gaudiran d’una copa de cava després de la projecció. Tindrà lloc tots els divendres, de novembre a març (en dos passis a les 18 i 20h) i a l’abril i octubre (un passi a les 20h). Les visites s’ofereixen en català, castellà, anglès i francès.

La segona proposta és l’exposició Eusebi Güell i Bacigalupi, patrici de la Renaixença, que obrirà el 8 de juliol del 2018 i mostrarà un recorregut per la vida i el llegat del famós mecenes. Una oportunitat única per descobrir Güell més enllà del personatge públic. Els comissaris de l’exposició són la doctora en Història de l’Art Raquel Lacuesta i el periodista i historiador Xavier González.

En últim lloc, el Palau Güell també organitza el Festival Güell, un cicle que vol recuperar la música clàssica catalana que, en bona part, es va interpretar e el saló central del Palau Güell els anys que hi va viure l’homenatjat. El cicle l’han organitzat els doctors en història i ciències de la música Francesc Cortés i María Sanhuesa amb la col·laboració de l’Associació per al Foment de la Música Clàssica. Els concerts tindran lloc al Palau Güell els dies 3, 17 i 24 de març i també al llarg de l’any, a diferents espais relacionats amb la figura d’Eusebi Güell.

El 2018 és també l’Any Pedrolo i l’Any Viladesau, entre d’altres.