Ekaterina Dyuzhikova a la Casa de Rússia

10.12.2015

La Casa de Rússia de Barcelona acull aquest cap de setmana l’exposició de la fotògrafa Ekaterina Dyuzhikova (Moscou, 1986), coneguda al seu país per una expedició fotogràfica realitzada a Crimea l’any 2008, que va donar com a resultat la sèrie de fotografies ‘Nus a Crimea’.

Ekaterina Dyuzhikova

Ekaterina Dyuzhikova. Nus de Crimea

Dyuzhikova es va inspirar en els contes que li havien explicat de petita, històries d’elfs i fades, per crear una atmosfera màgica al voltant d’uns cossos nus que ella integra en paisatges naturals. “Quan som petits, a Rússia ens llegeixen contes de fades. I jo he intentat donar una innocència pròpia de les rondalles a aquests cossos, que he retratat sense cap afany de fer pornografia sinó perquè s’apreciés la bellesa del cos de la dona”.

Li pregunto si els nus de Crimea prenen un sentit nou, després de l’annexió de Crimea per part de Rússia. Dyuzhikova em diu que “són imatges de fa cinc anys, que es van publicar en diaris i revistes i en aquell moment tampoc no se’n va fer cap lectura política. Els russos consideren que el poble de Crimea han votat de manera voluntària a favor de tornar a Rússia. Ningú es pensava que podria passar una cosa així, però tampoc no pots fer callar la veu del poble”.

Dyuzhikova, que se sent deutora de Henri Cartier Bresson, Helmut Newton i Steve MacCurry, ha evitar l’ús del flash a l’hora de crear aquestes atmosferes. “He il·luminat aquests espais amb fanals, que em proporcionaven una llum més grogosa, o també fent focs a terra per poder crear una mica de misteri”, ens diu Ekaterina, que actualment viu a Sitges amb el seu marit, un català que parla rus i ens fa d’intèrpret.

 

Les masies catalanes

Ekaterina Dyuzhikova està gestant una remake d’aquesta experiència de Crimea a Catalunya. Des de fa un temps s’ha plantejat la possibilitat de fer retrats de nus en masies o cases de pagès que van ser abandonades arran del procés industrial. “Hi ha models russes que viuen a Barcelona i que coneixen la meva obra. S’han posat en contacte amb mi, oferint-se per participar en algun projecte. A partir d’aquí he començat a valorar la possibilitat de repetir l’experiència en espais rurals de Catalunya”, explica Ekaterina Dyuzhikova, que aquest divendres a les 18h inaugura l’exposició a la Casa de Rússia a Barcelona (Carrer Anselm Clavé, 31), en un acte en què participaran també Lia Mikháilovna Lúchnikova, directora de la Casa de Rússia a Barcelona, el director del Centre Rus de Ciència i Cultura a Espanya, Eduardo Sokolov, i l’ambaixador Yuri P. Korchagin.

Foto d'Ekaterina Dyuzhikova

Foto d’Ekaterina Dyuzhikova

Paisatges recòndits

L’exposició d’Ekaterina Dyuzhikova inclou també una sèrie de fotografies de paisatges en llocs recòndits de Rússia que s’han vist poc perquè són de difícil accés o no és permès d’accedir-hi. Dyuzhikova, que no es considera una fotoperiodista, va accedir a Evenkia, un espai situat més enllà dels Urals on hi viu una comunitat amb una llengua pròpia que estan a punt de desaparèixer. “A Evenkia no hi ha hotels ni camins i els seus habitants viuen al bosc”, explica la fotògrafa russa, que també ha inclòs en la seva mostra imatges preses a Kamachatka, Tver, Sochi o Ekaterinburg.