“Si desapareguessin les abelles, només ens quedarien quatre anys de vida”

Albert Einstein va dir una vegada que “si les abelles desapareguessin del planeta, a l’home només li quedarien quatre anys de vida”. Bilions d'abelles a nivell mundial abandonen els seus ruscs sense deixar rastre, per no tornar mai-hi.

Albert Einstein va dir una vegada que “si les abelles desapareguessin del planeta, a l’home només li quedarien quatre anys de vida”. Bilions d’abelles a nivell mundial abandonen els seus ruscs sense deixar rastre, per no tornar mai. Hauríem de culpar els pesticides o fins i tot la medicació utilitzada per combatre’ls? Nous virus? L’estrès de viatjar? La multiplicació d’ones electromagnètiques que pertorben les nanopartícules que es troben a l’abdomen de les abelles? Una mirada en profunditat a les colònies d’abelles de Califòrnia, Suïssa, Xina i Austràlia. El Festival Novum presenta avui al Disseny Hub Barcelona (20h) More then Honey, del director Markus Imhoof, un documental multipremiat que ens alerta sobre el perill que suposa per a la humanitat l’extinció de les abelles.

Durant els últims 15 anys, nombroses colònies d’abelles han disminuït a escala mundial, però les causes d’aquest desastre segueixen sent desconegudes. Depenent de la regió, entre el 50% i el 90% de totes les abelles autòctones han desaparegut, i aquesta epidèmia encara s’està propagant de rusc en rusc a tot el planeta. A tot arreu, es repeteix el mateix escenari: bilions d’abelles abandonen els seus ruscs, per no tornar mai més, i els seus cossos no es troben en l’entorn immediat.

Els científics han trobat un nom per a un fenomen d’aquesta magnitud, “desordre del col·lapse de colònies”, i tenen bones raons per estar preocupats: el 80% de les espècies de plantes necessiten les abelles per ser pol·linitzades. Hauríem de culpar els pesticides, o fins i tot la medicació utilitzada per combatre’ls? Nous virus? L’estrès fruit de viatjar? La multiplicació d’ones electromagnètiques que pertorben les nanopartícules de magnetita que es troben a l’abdomen de les abelles? Fins ara, sembla que la combinació de tots aquests agents ha estat la responsable del debilitament de les defenses immunitàries de les abelles.

Fa cinquanta anys, Einstein ja havia insistit en la relació entre aquests recol·lectors de pol·len i la humanitat: “Si les abelles desapareguessin del món”, va predir, “a la humanitat li quedarien només quatre anys de vida.”

Albert Einstein | Foto: Flickr/o5com

Un debat posterior amb el biòleg

Després de la projecció el públic podrà conversar amb Jaume Cambra, professor de Botànica a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona des de 1990. Cambra pertany a diverses associacions apícoles AEA, ACdA, ARNA, Bee Barcelona i gestiona la pàgina web www.abelles.cat. Col·labora en impulsar la divulgació apícola, dóna conferències i participa regularment en congressos científics i fires agrícoles.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació