Educació i cultura: les arrels del Temporada Alta

El festival reforçarà, un any més, el seu arrelament a les terres gironines. I ho farà posant èmfasi en les seves vessants educativa i social.

El Temporada Alta és un festival marcadament gironí que, des dels seus inicis ha apostat per l’arrelament amb els seus dos epicentres, les ciutat de Girona i Salt. I un any més, reforçarà el seu arrelament. I ho farà posant èmfasi en les seves vessants educativa i social.

Teixir complicitats per fomentar la cohesió social ha estat sempre una de les premisses del festival, que ja havia participant en diversos projectes i iniciatives socials com va ser la gira per diverses escoles de l’espectacle La llavor del foc. Per primera vegada, però, les escoles i instituts seran les protagonistes del festival i ho seran gràcies al projecte A Tempo, Arts i Formació.

El projecte, impulsat per la Fundació Ciutat Invisible i que compta amb el suport del Temporada Alta, ConArte Internacional i la Fundació Banc Sabadell, es durà a terme als municipis de Salt i Girona i consistirà en un seminari de formació adreçat a professionals i un programa de llarga durada d’activitats destinades a joves i infants.

Ahir al migdia, Salvador Sunyer (director del festival), juntament amb Joaquim Nadal (president de la Fundació Ciutat Invisible), Gemma Carbó (presidenta de l’associació ConArte Internacional) i Miquel Molins, president de la Fundació Banc Sabadell, va presentar el projecte pilot, la finalitat del qual és arrelar l’activitat artística al món educatiu. El projecte vol ser, doncs, un espai de trobada entre cultura i educació per escurçar distàncies i apropar el que a vegades sembla que siguin dos mons paral·lels.

Tal i com recordava ahir al migdia a la Fundació Foto Colectània, Joaquim Nadal, educació i cultura són dues cares de la mateixa moneda, no poden entendre’s un sense l’altre, ambdues tenen un “paper integrador”. La cultura hauria de fer el cor fort i baixar dels escenaris, de les talaies on s’ha apoltronat, com ens recorda L’incendi, el punyent espot del Temporada Alta d’enguany. L’educació, però, també hauria de creuar les portes de les escoles i instituts, pujant als escenaris i sortint als carrers. Segons Salvador Sunyer, accions i projectes “de guerrilla”, que trenquin amb els motlles de l’educació i la cultura haurien de deixar de ser iniciatives aïllades i haurien de multiplicar-se arreu.

La voluntat d’A tempo és esdevenir un projecte obert i participatiu, una mena de camp d’experimentació, que es va perfilant a si mateix a partir de les vivències i accions que s’hi duguin a terme. Per aquest motiu, està obert a les propostes dels docents i professionals de les arts escèniques. El projecte pilot, tal i com digué Nadal, vol ser un “menú on es puguin triar diversos plats”.

Per aquest motiu, les activitats que oferirà el projecte són d’una gran diversitat, adreçades a un públic molt divers. A Tempo donarà el tret de sortida amb un seminari de formació adreçat a docents amb la finalitat d’oferir eines per incloure la cultura en diversos àmbits de l’educació. Del 10 al 12 de novembre, el Centre Cultural la Mercè es convertirà en una aula viva, en un espai de trobada, reflexió i experimentació. Segons Carbó, els plats forts del seminari seran les conferències de l’antropòloga mexicana Lucina Jiménez, sota el títol d’Art per la convivència i educació per la pau, i de Marina Garcés, parlant d’educació i emancipació (una xerrada gratuïta i oberta a tothom que tindrà lloc el divendres 10 a les 20h) i el taller La dansa com a eina de Cesc Gelabert.

Les portes de les escoles i els instituts obriran les seves portes al projecte i, d’aquesta manera, el teatre conquerirà les aules i l’escola pujarà als escenaris! De l’aula al teatre i del teatre a l’aula, com sintetitza Nadal. Un camí en dues direccions. O en moltes més. Segons Sunyer, són quatre els eixos sobre els quals gravita el projecte d’activitats als centres educatius: el Temporada Alta a l’Aula, que portarà diversos espectacles gratuïts a les escoles i instituts; L’Aula a Temporada Alta, convidant als alumnes i a les seves famílies al teatre; Artistes a l’aula, és a dir, unes càpsules educatives a les aules sobre llengua, art, educació física i en valors impartides per actors i actrius; i finalment, L’Aula d’artistes, on els alumnes pujaran als escenaris per presentar la seva pròpia producció teatral. Segons Sunyer, la projecció del documental Mai més set, mai més gana, sobre el projecte educatiu de l’última edició del Temporada Alta, dins la programació oficial del festival serà un dels plats forts d’A Tempo.

Són moltes les propostes d’A tempo, que vol ser un projecte obert, múltiple i canviant. Un projecte, com recordà Molins, que vol “donar resposta a les necessitats socials”, contribuint al teixit social i cultural del territori i fer-ho des de la transersalitat i la pluralitat.

Podeu consultar la resta de programació del Temporada Alta clicant aquí. 

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació