Eduardo De Filippo a la Filmoteca

13.02.2015

Tot coincidint amb l’estrena d’ahir al TNC de L’Art de la comèdia d’Eduardo Di Filippo, dirigida per Lluís Homar, la Filmoteca de Catalunya posa en relleu l’obra cinematogràfica de De Filippo amb quatre títols, escrits, dirigits o protagonitzats per l’autor.

Eduardo De Filippo

Eduardo De Filippo

El mes de desembre passat l’actor i director Toni Servillo va visitar la Filmoteca al mateix temps que presentava Le voci di dentro, una de les grans obres d’Eduardo De Filippo. L’impetuós al·legat que farà De Filippo a favor de l’art dramàtic, en peces com L’art de la comèdia o La gran il·lusió, no impedirà que aquest gran home de teatre s’apropi també als llenguatges cinematogràfics per contribuir a la popularització de la seva obra.

La Filmoteca de Catalunya vol aprofundir en la faceta cinematogràfica d’un actor i prolífic dramaturg italià que amb la seva personalitat creativa esdevindria al seu torn un dels noms ineludibles del setè art a nivell europeu i mundial.

En ocasió de la posada en escena al Teatre Nacional de Catalunya de L’art de la comèdia (dirigida per Lluís Homar), una de les obres més “teatrals” d’Eduardo De Filippo, la Filmoteca de Catalunya programa del 17 al 27 de febrer quatre títols escrits, dirigits i protagonitzats per l’autor.  Els anys han donat més i més grandesa al seu treball. En el seu moment, Orson Welles va dir que l’italià era “el millor actor del món”. Avui sabem que també era un gran dramaturg. Que darrere les rialles i la senzillesa aparent hi havia un gran continuador de Pirandello. Com Servillo, ell, De Filippo, se servia del cinema per finançar el seu somni teatral. Però a les pantalles hi va deixar grans moments d’aquest somni.

Els títols que han triat són els següents:

Dimarts 17 de febrer (18.30) – Dijous 19 de febrer (21.30)

Napoli milionaria Nàpols milionària, Eduardo De Filippo, 1950. Int.: Eduardo De Filippo, Totò, Delia Scala, Leda Gloria, Gianni Glori, Titina De Filippo, Carlo Ninchi, Dante Maggio. Itàlia. VOSC. 102’

Dimecres 18 de febrer (21.30) –  Dijous 26 de febrer (17.00)

Pane, amore e gelosia Pa, amor i gelosia, Luigi Comencini, 1954. Int.: Vittorio De Sica, Gina Lollobrigida, Marisa Merlini, Maria Pia Casilio, Virgilio Riento, Roberto Risso, Tina Pica, Paolo Stoppa. Itàlia. VOSC. 95’

Diumenge 22 de febrer (19.30) – Dimecres 25 de febrer (18.30)

Sabato, domenica e lunedì Dissabte, diumenge i dilluns, Paolo Sorrentino, 2004. Int.: Anna Bonaiuto, Toni Servillo, Alessandra D’Elia, Roberto De Francesco, Enrico Ianniello. Itàlia. VOSC. 135’

Dijous 26 de febrer (20.00) – Divendres 27 de febrer (22.00)

Matrimonio all’italiana Matrimoni a la italiana, Vittorio De Sica, 1964. Int.: Sofia Loren, Marcello Mastroianni, Aldo Puglisi, Tecla Scarano, Marilù Tolo, Vito Morriconi, Generoso Cortini, Gianni Redolfi. Itàlia-França. VOSC. 102’. Projecció en DCP.