Dvorák i Schumann en quintet

16.05.2018

Dins la temporada de cambra de L’Auditori, hem tingut l’oportunitat i la sort de gaudir de dues obres mestres escrites per a quartet de corda amb piano: els quintets de Dvorák i Schumann, interpretats per cinc músics tan joves com sobradament preparats. Piano Quintet Masterpieces era el títol del concert.

Nikita Boriso-Glebsky i Valeriy Sokolov, violins, Dana Zemtsov, viola, Pau Codina, violoncel i Evgeny Izotov, piano, van ser els integrants del quintet estel·lar. La seva interpretació va estar marcada per una unitat dinàmica i un equilibri tímbric entre els cinc instruments. El so del quartet de corda va ser incisiu i homogeni, però dúctil, i el piano s’hi afegia amb total naturalitat, sense destacar ni quedar bandejat. La integració era completa.

Vam veure sortir cinc músics tan joves per interpretar dues peces ben difícils, i en canvi, el domini, la compenetració i la sensibilitat que van mostrar en tot moment van deixar el públic enlluernat. En el divertit Quintet núm. 2 en la major de Dvorák, el diàleg entre instruments es va produir amb gran claredat expositiva, les transicions entre uns i altres eren delicades i especialment el violoncel de Pau Codina va exhibir un so càlid i líric que embolcallava les seves frases.

El Quintet en mi bemoll major op. 44 de Schumann data de trenta anys abans que el de Dvorák, i es caracteritza per un llenguatge més conservador i menys agosarat, però tot i així, ple de la passió romàntica. Els músics del quartet de corda tocaven units i compenetrats, amb un so brillant i a la corda, i el piano reforçava el conjunt sense estridències. Evgeny Izotov es va mostrar un intèrpret magnífic com a músic de cambra per la consonància perfecta amb la resta de músics. Vam notar especialment com Dana Zemtsov feia una cara de felicitat radiant durant tot el concert, els músics es miraven sovint i aquelles expressions de complicitat traspuaven que darrere els cinc músics hi subjeia l’ànima d’un quintet. Schumann va culminar amb un Allegro ma non troppo brillant i carregat d’energia.

Davant la clamorosa ovació del públic, el quintet va bisar l’Scherzo del quintet de Dvorák, que novament va recollir més aplaudiments.