Dos argentins llegeixen

13.05.2017

Què fan dos argentins recitant els seus poemes al pati de l’Institut d’Estudis Catalans? És una de les estampes que ens va deixar ahir el Barcelona Poesia, que va reunir l’actor Viggo Mortensen i l’escriptor Fabián Casas en un dels recitals més concorreguts de la setmana.

Fabian Casas i Viggo Mortensen a l’Institut d’Estudis Catalans

El marc incomparable. La temperatura perfecta. Ple a vessar al claustre de l’IEC, que es va quedar petit per acollir un públic encuriosit per descobrir la faceta poètica de l’actor danès. L’esquer era Viggo Mortensen, sí, però el peix era Fabián Casas, que es va ficar els assistents a la butxaca amb els seus versos. Fabián Casas és un autor de culte al seu país, on ha publicat poesia, assaig i narrativa. Mortensen va viure a Buenos Aires fins als 11 anys i s’hi sent encara molt lligat.

“Un poema es la flor de una mentira”, diu l’actor, “el registro de un fracaso, una bomba casera más o menos bien construida. Hay que proteger a la poesía de los poemas y de los poetas sobretodo”. Mortensen, editor de Perceval Press, on fa poc s’ha autoeditat el CD Preguntas desde la orilla, aplaudia ahir els versos del seu company de recital, amb qui a banda de l’amor per la poesia comparteix la passió pel club de futbol argentí Atlético San Lorenzo de Almagro.

Mortensen és un admirador de la poesia de Casas, fins al punt que aplaudia cada poema que llegia el seu company. Entre poemes, Casas va explicar que el seu darrer poemari l’ha escrit contra la seva exdona. Després de passar una llarga depressió de tot un any, medicant-se, ha escrit un volum de poemes en prosa titulat Poesia en Prozac.

Érem al temple de la filologia i el recital va ser una oportunitat d’aprendre alguns argentinismes, com ara pochoclo, que vol dir crispetes, o garrón, que és sinònim de decepció, la decepció que tens quan estàs a punt d’aconseguir una cosa que finalment no s’acompleix. Mortensen va dedicar el poema ‘Garrón’ als aficionats matalassers, que aquesta setmana van estar a punt de derrotar el Reial Madrid.

Podeu escoltar aquí el poema ‘Hace algún tiempo’ de Fabián Casas i ‘Secretos’ de Viggo Mortensen.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 Comentaris
  1. Cada vegada m’agrada més a setmana de la poesieta de Barcelona. El nivell és alt i tot s’hi val- Risto Mejide espera la seva oportunitat per l’any vinent. Per altra banda i com editor, després de llegir alguns poemes del sr Alatriste – el poeta futboler- us puc assegurar que no el publicaria mai.