Mor Doris Lessing, l’autora de la Bíblia feminista

17.11.2013

Doris Lessing, autora d’El quadern daurat, considerada la Bíblia del feminisme, ha mort a l’edat de 94 anys. Lessing és autora d’una obra ingent, una de les narradores més prolífiques i versàtils de la literatura anglesa contemporània. La seva obra abraça diversos gèneres i, segons la crítica, ha canviat la manera com percebem les dones. L’any 1999 va rebre el premi Internacional Catalunya. L’any 2007 va guanyar el premi Nobel de Literatura. L’acadèmia sueca la va qualificar com “l’autora que havia dotat d’`èpica l’experiència femenina, i que havia sotmès a escrutini una civilització dividida  amb escepticisme, passió i un poder visionari únic”

Doris Lessing en el moment de recollir el premi Nobel l'any 2007

 

Nascuda a l’Iran i educada a Zimbabwe, on va ambientar la seva rimera novel·la, The Grass is singing (1950). Doris Lessing ha viscut a Londres els darrers 50 anys de la seva vida. La seva obra ha estat traduïda al català, començant per ‘El quadern daurat’, publicat per Edicions 62. També s’ha publicat ‘El somni més dolç’ (La Magrana), ‘Mara i Dann: una aventura’ (Empúries), ‘La terrorista bona’ (Enciclopèdia Catalana), ‘L’amor, una altra vegada’ (Destino), ‘Dintre meu’ (Destino), ‘Històries de Londres’ (Destino) i ‘Passejant per l’ombra’ (Destino). L’autor sudafricà J M Coetzee ha dit que es una de les grans visionàries del nostre temps.

El dia que es va anunciar el premi Nobel, Doris Lessing va arribar en taxi a casa i es va trobar tot de periodistes a la porta. No us perdeu el vídeo d’aquest moment. Un periodista li diu que acaben de concedir-li el premi Nobel. Ella es mostra entre perplexa i indiferent, i acaba dient que després de rebre tots els premis europeus, la distinció de l’acadèmia sueca és com un ‘royal flush’, que traduït al català vindria a ser un pòquer d’asos.

 

Podeu llegir aquí l’obituari de The New York Times, amb un vídeo filmat el mateix dia, a la porta de casa de Doris Lessing. En agrair el premi, Lessing diu que després del Nobel poca cosa més es pot fer, excepte, com han fet alguns, rebre un copet a l’espatlla de part del Papa de Roma.

Us recomanem els següents enllaços que recorden l’escriptora:

Llegir una dona (Carlota Subirós, diari ARA)

The adventures of Doris Lessing (John Leonard, )

Doris Lessing, la vida dedicada a la narrativa (José Maria Guelbenzu, )

Una mujer de quién aprender (Marta Sanz, El País)

Doris Lessing, más allá de la reivindicación (José Antonio José Antonio Gurpegui)

La muerte de Doris Lessing nos priva de un alma literaria excepcional (Begoña Piña, Público)

La grieta (Doris Lessing, El Cultural)