Dòria Llibres reinaugura

12.06.2015

Dòria Llibres, que va obrir les seves portes a Mataró l’octubre de 2012, però que els seus propietaris tenen una experiència llibretera de més de trenta anys, deixa el carrer d’en Pujol de Mataró i es trasllada al carrer d’Argentona, en un espai el doble de gran, lluminós, distribuït en tres plantes, amb un bonic pati interior. S’inaugura aquest dissabte 13, a les 19.00 h, amb la participació de Laura Borràs, directora de l’ILC i el so de la Gumbo Jass Band.

La nova seu de Dòria Llibres, a Mataró

La nova seu de Dòria Llibres, a Mataró

 

La llibreria del carrer d’en Pujol havia quedat petita per tantes coses com s’hi feien i tants lectors fidels que hi assistien. Els números impressionen de veritat: en només dos anys i mig 110 presentacions de llibres (narrativa), 4 vermuts literaris (poesia i teatre), 8 sessions del festival nocturn Howl out (outsiders literaris i actuacions musicals), amb un total d’assistents de 4.018 persones. Què més es pot demanar? Han passat per allà un munt d’escriptors (Toni Sala, Joan-Lluís Lluís, Joan Carreras…), poetes (Joan Margarit, Manuel Forcano, Francesc Garriga…), traductors (Narcís Comadira, Martí Sales, Jaume Pons Alorda…), editors (Maria Bohigas, Jordi Cornudella, Ignasi Moreta, Eugènia Broggi…), crítics (Marina Espasa, Xavier Pla, Montse Barderi…), periodistes (Manuel Cuyàs, Joan Safont..), encara un filòsof (Amador Vega), i s’hi han fet actes dedicats a novel·la negra, o recitals commemoratius com el que homenatjava Sylvia Plath. Es podria dir que hi ha passat bona part de la gent que crea cultura en aquest país. Clarament l’espai s’ha quedat petit per tantes ganes com hi ha d’eixamplar-se, d’arribar més lluny, a més gent, i per tant de públic que respon a aquest anhel. En cal més.

Des de bon començament, Dòria Llibres ha estat una llibreria amb un tracte personalitzat, un fons seleccionat i recomanacions individualitzades. Però ho vol ser més encara. Aquest és l’eslògan triat, +Dòria. Això es tradueix en més llibres per recomanar, perquè augmenten no només el fons de narrativa, que ja era molt important, sinó que amplien també el d’assaig, el d’infantil, el de còmic i el d’art, i obren seccions noves com la de cinema, la de viatges, la de cuina i gastronomia o la de plantes; també es tradueix en més espai per compartir, perquè hi haurà sofàs per estar-s’hi i conversar, un pati acollidor on prendre un cafè, i espais d’exposicions d’art; i també en més cultura, perquè s’oferiran actuacions musicals, clubs de lectura, festivals temàtics, que possibilitaran que la cultura es transmeti en una conversa relaxada entre amics. En definitiva, més estil Dòria.

5. Uns quants nous socis al pati

Els nous socis al pati de Dòria Llibres

La Núria Dòria i en Rafa Brujo, amb l’energia, la il·lusió i la professionalitat que els caracteritzen, no estan sols per encarar aquest nou projecte. Els acompanyen una cinquantena d’amics, clients que en aquests dos anys i mig han trobat un espai obert on la cultura s’hi expressa lliurement i confiadament, i que entusiasmats amb aquest projecte, ara passen a ser socis de la nova entitat, hi són al darrere donant-n’hi suport, fent pinya al castell. No deixa de ser extraordinari que els inversos no siguin entitats financeres, sinó clients que han invertit de cor en la nova llibreria, cadascú en la mesura de les seves possibilitats: «I encara n’hi ha més que ho haurien volgut, però que en aquest moment no els hi va bé i potser s’hi afegeixen més endavant», explica la Núria. Sense aquest ajut econòmic no hauria estat viable. La sinceritat, autenticitat i empatia que la Núria i en Rafa sempre han mostrat als seus clients, ara la retroben en forma de confiança plena.

Aquest trasllat de local no és simplement disposar de més espai, hi ha de fons un nou concepte: l’ambició de ser un espai de dinamització cultural. Aquests són els llibreters del futur. Hi ha una renovació en les llibreries com hi ha hagut una renovació en les editorials. Aquests llibreters llegeixen, prescriuen, són propers, ens permeten conèixer escriptors, traductors, més lectors. Pensem en llibreters com la Fe de l’Espolsada, la Irene de l’Altell, el Xavier del Nollegiu, la Isabel de la Calders, la Montserrat de L’Ona, o l’Olga, la Mireia i en Tono de La Impossible. Una nova generació de llibreries que renoven el panorama i representen una revolució en l’acte mateix de llegir, més inclusiu, menys mediatitzat per interessos de negoci, més directe i purament cultural. Ens ofereixen tot allò que mai ens oferirà Amazon i que és essencial en cultura, compartir el coneixement, la vivència, establir un diàleg entre els llibres i els lectors, propiciar que es trobin els uns amb els altres. Com deia la Núria: «Al capdavall, quan fas balanç, veus que l’important a la vida són les relacions humanes que hi has fet.»

La inauguració de demà és un esdeveniment de primera magnitud per la comarca. Valdrà la pena arribar-s’hi. Amb els nous projectes i les noves seccions tothom trobarà el que busca, tothom s’hi sentirà a casa. Amb aquest esperit clar i valent ràpidament es convertiran, encara més, en aquest espai de dinamització cultural i multidisciplinari de Mataró i comarca. Us esperen demà, a les 7 de la tarda, al carrer Argentona, número 24, de Mataró. Hi haurà llibres, música, gent, alegria… i serà històric!