Dones i política: 10 llibres per Sant Jordi

18.04.2018

Assaig, novel·la, contes curts: des de l’últim Sant Jordi fins aquest s’han publicat una munió de llibres, i molts d’ells tracten temes relacionats tant amb les dones com amb la política. Si no sabeu què regalar aquesta diada i voleu trobar una obra que relacioni aquests dos temes, a continuació us detallem 10 propostes que us poden interessar.

Fragment d’il·lustració de Fernando Vicente

1. La mare de totes les preguntes, Rebecca Solnit (Angle Editorial, 2018)
Rebecca Solnit és una historiadora, escriptora, periodista i activista estatunidenca prou coneguda dins del món editorial català, on ha publicat Els homes m’expliquen coses (2016) i Esperança dins la foscor (2017). Enguany, Angle Editorial publica l’obra La mare de totes les preguntes, que té com a punt de partida una tertúlia política en la qual Solnit participava. El moderador li va demanar, sense venir al cas, per què ella no tenia fills. Aquest és el punt de partida d’un llibre que tracta sobre descendència, política i revolució feminista.

2. De viva veu, Maria Àngels Anglada (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2017)
El violí d’Auschwitz s’ha traduït a tretze idiomes i ha venut més de cent mil exemplars només en català. És l’obra més destacada de l’escriptora Maria Àngels Anglada, “una poeta que escriu novel·les”, com ella mateixa es definia. Però qui s’amagava rere aquestes paraules? Aprofitant la selecció de l’obra periodística i de crítica literària que han dut a terme Eusebi Ayensa i Francesc Foguet, els dos estudiosos publiquen a l’Abadia de Montserrat el llibre De viva veu, un recull d’entrevistes i declaracions públiques on l’autora també toca temes d’actualitat política.

3. Noia en guerra, Sara Nović (Catedral, 2017)
Ana Jurić, la protagonista d’aquesta novel·la traduïda per Marta Pera Cucurell, viu a Zagreb amb els seus pares i la seva germana quan esclata la guerra entre Croàcia i Sèrbia. Es passeja per la ciutat, entre bombardejos i refugiats, amb la curiositat pròpia dels deu anys, fins que la vida li canvia per sempre. Noia en guerra explica la història del retorn d’Ana Jurić al seu passat i de la ferida oberta que suposa per Croàcia el conflicte dels Balcans. Un llibre que permet posar-nos a la pell de la guerra de Iugoslàvia, de la qual tampoc fa pas tant.

4. Paradisos oceànics, Aurora Bertrana (Rata, 2017)
Els llibres de viatges són una de les tipologies literàries que destaquen de la trajectòria d’Aurora Bertrana. Rata edita Paradisos oceànics, un llibre que cal llegir no només amb la intenció de gaudir del text, sinó també pensant sobre la posició que agafava Bertrana quan viatjava i escrivia sobre homes i espais d’altres territoris. Cal tenir en compte que Bertrana defensava la República, es veié obligada a marxar a l’exili i retornà amb regust de derrota a la Catalunya sotmesa pel franquisme. L’escriptora va formar part de la resistència cultural catalana de la dècada dels 60, i és l’exemple d’una dona liberal, cosmopolita, lliure i políticament compromesa.

5. Caliban i la bruixa, Silvia Federici (Virus Editorial, 2018)
Qui tingui ganes de llegir històries reals i dades exactes, pot optar per aquesta obra de la militant feminista i professora de la Hofstra University de Nova York, Silvia Federici. L’acadèmica italiana relata el genocidi, l’assetjament i el control disciplinari dels cossos de milers de dones a Europa, l’Àfrica, l’Àsia i Amèrica, en un llibre de 425 pàgines traduït al català per Marta Pera Cucurell. La divisió sexual del treball, la desmitificació de l’edat mitjana o l’anàlisi de les pràctiques socials d’un capitalisme embrionari són només alguns dels temes polítics que repassa l’obra.

6. Cartes impertinents de dona a dona, Maria Aurèlia Capmany (Cossetània Edicions, 2018)
Maria Aurèlia Capmany era una bèstia de la literatura i el pensament i així ho demostra en totes les seves obres. A Cartes impertinents de dona a dona, l’autora escriu un reguitzell de cartes posant-se cada cop en la situació d’una dona diferent: la rica, la pobra, la intel·ligent, la treballadora, la moderna. La política apareix sovint, si és que no forma part del rerefons de totes elles. Per cert, aquest any s’han publicat dos llibres més de l’autora: Quim/Quima (Males Herbes, 2018) i la seva biografia, a càrrec d’Agustí Pons (Meteora i Ajuntament de Barcelona, 2018), les dues imminentment polítiques.

7. Els carrers seran sempre nostres, Liz Castro (Editorial Pòrtic, 2017)
Si parlem de política no podem obviar la situació catalana. En aquest sentit, un dels moments més plasmats en llibres és l’1 d’octubre, malgrat el poc temps que ha passat des d’aleshores i el risc de folkloritzar-lo, tal com han avisat alguns analistes. L’escriptora, editora i traductora estatunidenca Liz Castro publica el llibre Els carrers seran sempre nostres, una denúncia però també un homenatge a totes les persones implicades en la jornada del referèndum que va canviar el rumb polític de Catalunya.

 8. Jo us salvaré a tots, Émile Fréche (Bromera, 2018)
Seria un error parlar d’Estat Islàmic només des del punt de vista religiós: és un conflicte polític amb totes les de la llei. Bromera edita aquesta novel·la de la francesa Émile Fréche que té com a protagonista l’Éléa, una jove adolescent de França. L’acció del llibre comença poc abans dels atemptats que van tenir lloc a la seu de la revista Charlie Hebdo de París l’any 2015, quan l’Éléa desapareix de casa. La policia baralla la idea que s’hagi pogut unir a un grup radical islamista, cosa que els seus pares es neguen a creure fins que reben una trucada des de Síria. En definitiva, aquest és un llibre sobre radicalització ideològica.

9. Maria Dolors Bargalló. Feminista i propagandista d’Esquerra (Fundació Josep Irla, 2018)
Aquest no és un llibre en paper, així com tampoc ho són els Ebooks de Núvol, que també poden ser un bon regal de Sant Jordi. La Fundació Josep Irla edita biografies sobre personatges rellevants de la història d’Esquerra Republicana, i entre ells hi trobem aquesta petita perla: la història de Maria Dolors Bargalló, militant d’Estat Català durant la Dictadura de Primo de Rivera, una de les impulsores de la secció femenina d’Esquerra. Bargalló morí exiliada a Mèxic, però el 1937, en plena Guerra Civil, fou elegida presidenta de la Unió de Dones de Catalunya, entre molts altres càrrecs que descobrim a la biografia en qüestió.

10. La veu i el poder de les dones, Mary Beard (Arcàdia, 2017)
L’assaig de Mary Beard és un dels èxits de la fornada de llibres feministes editats entre el Sant Jordi anterior i aquest. A Núvol mateix vam conversar amb ella per saber quin paper tenen les dones en la història passada i futura, tema del qual parla la seva obra. A partir d’uns casos concrets, que poden ser tant clàssics com relativament actuals, Beard estudia la veu de les dones en la vida social i també política. Per exemple, hi veiem citada la reina Elizabeth I, que deia que tenia cos de dona però cor de rei, o la coneguda Primera Ministra del Regne Unit, Margarit Thatcher.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. l’encapçalament de l’article diu que són llibres “sobre” dones i política, i pregunto: no hi ha cap “home” que escrigui sobre aquests temes? perquè això d’aquí dalt més aviat sembla la llista de llibres “escrits per” dones.