Dominar la llengua i que la llengua no et domini a tu

29.09.2015

El Mercat de Lletres és una jornada plena d’activitats gratuïtes al voltant de les lletres, la llengua, la literatura i la lectura per a totes les edats. Dissabte passat es va celebrar la quarta edició a Igualada.

Xavier Bosch i Laura Borràs al Mercat de Lletres d'Igualada

Xavier Bosch i Laura Borràs al Mercat de Lletres d’Igualada. Foto: Mercat de Lletres

“El dia que les lletres prenen la paraula” es pot llegir escrit directament sobre les parets de l’auditori del Museu de la Pell d’Igualada. És el lema del Mercat de Lletres que ha tingut lloc a la capital de l’Anoia per quart any consecutiu. La diada compta amb presentacions de llibres, debats, lectures poètiques i passejades literàries. El regidor de cultura, Pere Camps, acompanyat de la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, són els encarregats d’encetar i presentar aquest esdeveniment. Camps reflexiona sobre la màgia de la literatura tot recordant que 28 lletres ho són tot per aquest món. Laura Borràs comença amb un record per a Josep Miserachs, primer tinent d’alcalde d’Igualada que ha mort aquest any després d’una llarga malaltia. “Miserachs era l’ànima d’aquest projecte, intentava que la literatura esquitxés tot Igualada”, recordava Borràs, “El trobem a faltar”. Després d’explicar l’anècdota d’una carta en què Espriu tirava per terra la poesia d’un escriptor que li demanava consell, Laura afirmava que “tenim sort de tenir legions de valents: hem de donar gràcies als autors”.

Sobre aquest suport de la directora de les Institucions de les Lletres Catalanes als autors del país en parla Xavier Bosch a la seva conferència. Ell ha vingut a presentar el seu últim llibre Algú com tu, però ja que té Laura Borràs al costat aprofita i reivindica que “aquest és l’any que Lletres té un pressupost més baix, i en canvi és el moment en que els escriptors ens sentim més acompanyats”. Laura ho agraeix i cedeix la paraula a Bosch. “Llegir té sentit per si sol i també dóna sentit a la nostra vida”, explica ell. Sobre l’obra que l’ha portat a guanyar el premi Ramon Llull d’enguany, el periodista i escriptor afirma que el seu punt d’arrencada és una vivència pròpia. Quan era petit i anava a l’escola, un dia van entrar a buscar un nen de la seva classe. No va tornar fins la setmana següent perquè el seu pare havia mort. “30 anys després encara ho arrossego”, diu Bosch. Un dels moments més especials de la presentació arriba quan l’escriptor reflexiona sobre la llibertat d’escriure. “Com que tot és gratis”, diu, “vaig decidir que el personatge Jean-Pierre seria galerista i vaig escollir els quadres que a mi m’agradaria tenir en una galeria”. I és així com Bosch va traient imatges impreses de les obres que va anomenant, mentre reflexiona sobre l’art i el paper que juga a la seva obra. “La vida són gotes de mel”, acaba Bosch, “un acte com aquest, un llibre que ens faci aprofitar la vida”.

En aquesta conferència també s’ha tractat el futur de l’escriptor, que ja treballa en un altre llibre però d’un gènere diferent; i la relació entre periodisme i literatura, els quals segons Bosch comparteixen la mateixa matèria prima: dominar la llengua i que la llengua no et domini a tu. Després d’això, tres autors igualadins han parlat sobre la seva obra. Són Antoni Dalmau, Maria Enrich i Màrius Molló. Tots tres es mostren interessats per la història i enfoquen el principi de la seva xerrada cap a la pedagogia tot tocant diversos temes, com ara la implicació de Ferrer i Guàrdia a l’escola laica i el període anarquista de tombants del s.XX. Al migdia coincideixen tres activitats: una passejada literària pels racons d’Igualada que apareixen a l’obra de Jaume Llacuna, poeta de la ciutat; una xerrada sobre el disseny d’històries interactives que combinen llibres i videojocs, sota el títol Les claus del gamebook; i també un vermut i lectura poètica de l’autor Paul Celan.

Bon ambient al Mercat de Lletres d'Igualada aquest dissabte

Bon ambient al Mercat de Lletres d’Igualada aquest dissabte. Foto: Mercat de Lletres

La tarda comença amb la presentació del llibre de poemes V de Bes de Núria Pujolàs; un taller intensiu d’escriptura a càrrec de Teresa Roig, escriptora; i l’entrega de premis del Concurs de Microrelats i de Poemes d’amor. A les 17h l’auditori rep Rafael Nadal i el seu últim llibre, La maledicció del Palmisano. El presenta Maria Enrich, que creu que el fet que el llibre comenci amb el narrador i la seva dona com a protagonistes fa que el lector se senti proper i dóna credibilitat a la història. L’obra se situa en un poble italià després de la Primera Guerra Mundial. “No és ni vol ser una novel·la històrica, però té un rerefons històric”, explica Nadal. Maria Enrich recalca que és una obra on hi ha molt amor, i Rafael Nadal aprofita per destacar “el paper del matriarcat i les dones lluitadores. És un homenatge a la dona mediterrània”. Nadal vol incloure en els seus llibres un capítol dedicat a les flors per influència de la seva àvia, explica. Sobre la seva rutina a l’hora d’escriure, l’autor afirma que “necessita 8-10 hores per escriure. 3 o 4 per corregir, i després començar a escriure. Si sé que només tinc 2 o 3 hores, ja no escric”.

El Mercat de les Lletres també ha acollit la presentació d’Els jueus catalans, de Manuel Forcano. Una xerrada interessant, amb ritme, que s’ha basat en anècdotes sobre la història dels jueus catalans que fan més amenes les explicacions teòriques. Els assistents han pogut aprendre història sense ni adonar-se’n, tal com ha intentat Forcano amb la publicació d’aquesta obra. L’acte que ha clausurat el Mercat de Lletres és el recital El poeta Ovidi. Poesiano vol dir somiar” de DePellSensible, amb Mercè Sampietro, Llúcia Vives i Eduard Iniesta. Els tres han combinat poesia recitada i cantada amb el so de la guitarra, creant una obra que convenç i agrada al públic en un lloc excepcional: l’antiga adoberia de Cal Granotes.

Cal Granotes ha acollit el recital "El poeta Ovidi. Poesia no vol dir somiar” de DePellSensible, amb Mercè Sampietro, Llúcia Vives i Eduard Iniesta

Cal Granotes ha acollit el recital “El poeta Ovidi. Poesia no vol dir somiar” de DePellSensible, amb Mercè Sampietro, Llúcia Vives i Eduard Iniesta. Foto: Mercat de Lletres

Fina Vilarrúbias, organitzadora del Mercat de Lletres, està contenta amb el resultat tot i que li agradaria poder captar més espectadors: “A nivell qualitatiu ha anat bé i els actes han sigut interessants; a nivell quantitatiu volem arribar a un públic nou, a part dels assistents fidels”. Vilarrúbias explica que hi ha un buit entre els assistents de 12 a 30 anys i que costa arribar a escoles i instituts. Malgrat això, diu, la intenció és clara: continuar, millorar i consolidar-se.