Dolors Miquel i Ponç Puigdevall, premis Ciutat de Gandia 2016

25.11.2016

Gandia ha donat a conèixer avui els guanyadors dels seus premis literaris. La poeta Dolors Miquel ha estat guardonada amb el 54è premi Ausiàs March de Poesia per l’obra El guant de plàstic rosa, mentre que l’escriptor Ponç Puidevall ha estat reconegut amb el 38è premi Joanot Martorell de narrativa per la novel·la Il·lusions elementals. Els guardons s’han lliurat avui en un acte que ha tingut lloc al municipi valencià.

Ponç Puigdevall i Dolors Miquel a Gandia

Ponç Puigdevall i Dolors Miquel a Gandia

El guant de Dolors Miquel

El jurat ha escollit El guant rosa de Dolors Miquel per “l’enorme potència imaginativa i expressiva” de l’obra, que ha lloat perquè ha estat escrita “treballosament a còpia d’anys”. L’obra parteix del cadàver d’un home podrint-se a l’aigüera i, a partir d’aquesta imatge, “descabdella una reflexió lírica sobre la vivència de la mort“. Miquel ha publicat una quinzena de llibres de poemes i té una llarga trajectòria com a poeta. Entre les seves obres anteriors hi ha Llibre dels homes (1998), Haikús del camioner (1999), Missa pagesa (2006) i La dona que mirava la tele (2010). De Dolors Miquel podeu llegir a Núvol un poema preciós, L’home a qui cap terra arrela, que es va publicar per primera vegada al digital de cultura. La seva poesia, d’una gran força, es pot dir i llegir sempre en veu alta. Algunes obres seves s’han portat a escena, com és el cas de Missa pagesa, de la qual se’n va fer una versió teatral a La Seca.

“Dolors Miquel és una canonada d’aigua fresca que irriga el terrer pedregós de la poesia catalana”, afirma Francesc Gelonch a la glossa que va llegir al cicle Dilluns de poesia. “Fa un mínim de vint anys bons que exerceix de fertilitat ambulant (on portin les paraules) i d’autèntica «estructura d’estat», amb aquella fila de dissident (ànima despentinada, feliçment díscola, plena de festivitats del gosar dir les mil ironies, de verb que grata, que no deixa indiferent, sàtir) que s’ha tornat un clàssic imponent, una obra al mig de tot i per on tot ha de passar, corroborant l’estranyíssima tossuderia de renovar-se constantment llibre rere llibre”.

Puigdevall fa una viatge a les tenebres

Així mateix, l’obra de Ponç Puigdevall ha estat definida pel jurat com “un viatge irrevocable a les tenebres, al fons de la pobresa física i material”. Il·lusions elementals està encapçalada per un home sense ni cinc que té tendència a oscil·lar entre la melancolia i la destrucció, la rutina i l’excés. El protagonista, que és escriptor, es deixa dur per les lleis de l’atzar i es converteix en un col·leccionista d’errors. Per fugir dels seus grans temors iniciarà una vida al costat d’altres indigents com ell que només tenen un únic al·licient diari: sobreviure a la gana, el fred i la por.

El guanyador del premi Joanot Martorell ha exercit durant molts anys com a crític literari als diaris El Punt i El País. També ha col·laborat a La Vanguardia i Time Out. Puigdevall ha combinat la seva trajectòria de crític amb la seva faceta d’escriptor. Al llarg dels anys ha publicat diversos volums de contes i novel·les, entre les quals destaquen Un dia tranquil (2010), que va rebre el premi Ciutat de Barcelona, i el volum de relats D’incògnit (2016). A Els convidats de pedra (2016) ha recollit part de les seves ressenyes crítiques. Totes dues obres guanyadors dels premis literaris ciutat de Gandia es publicaran l’any vinent de la mà d’Edicions 62.