DocsBarcelona estrena ‘Síria: una història d’amor’

30.03.2016

Síria: una història d’amor (A Syrian Love Story), el colpidor retrat d’una parella sacsejada per l’impacte de la guerra, arribarà per primera vegada al nostre país de la mà del festival DocsBarcelona, que se celebrarà del 23 al 29 de maig. Durant el mes de juny, es podrà veure a sales de tot l’Estat dins del Documental del Mes.

'Síria: una història d'amor' ('A Syrian Love Story')

‘Síria: una història d’amor’ (‘A Syrian Love Story’)

Amer, combatent palestí refugiat a Síria, i Ragda, activista política perseguida pel règim de Bashar al-Assad, es van conèixer en una presó de Síria fa 15 anys. Comunicant-se durant mesos a través d’un forat a la paret que separava les seves cel·les, es van enamorar. Quan van ser posats en llibertat es van casar i van formar una família. Des de llavors la seva lluita inesgotable per la llibertat del seu país ha convertit la seva vida en un viatge d’esperança, somnis i desil·lusions.

La pel·lícula documental, filmada i produïda per Sean McAllister, és el resultat de cinc anys de seguiment de la relació entre Ragda i Amer. Durant aquests cinc anys, McAllister es va involucrar amb gran intensitat en la vida de la parella, esdevenint un membre més de la família i fugint amb ells al Líban i després a França. Durant el rodatge, el director i productor britànic va ser arrestat pel règim sirià. La pel·lícula ha estat nominada als Premis del Cinema Europeu i als BAFTA, i reconeguda amb el Gran Premi del Jurat del Sheffield Doc/Fest pel seu “retrat bergmanià d’una relació amorosa que té lloc en un context tumultuós”, i amb el Premi a la Millor Pel·lícula del Festival One World de Drets Humans.

Sean McAllister, autor d’una filmografia crítica i essencial, es torna a aproximar, en aquest documental, a la intimitat de lluitadors i supervivents anònims, atrapats en conflictes personals i polítics. En les seves paraules: “No coneixem Orient Mitjà més que per tres minuts al dia en els telenotícies. Volia presentar la història d’un poble en el seu moment més dramàtic, a través del retrat d’una família en la seva dimensió existencial”.