DOCfield 14: Un festival de fotografia documental

16.05.2014

Els aficionats a la fotografia tenim feina aquesta primavera. Del 19 de maig al 31 de juliol se celebrarà a Barcelona la segona edició d’un festival fotogràfic, “DOCfield 14”, dedicat a la fotografia documental, en el qual es podran veure 50 exposicions presentades en més de 42 espais de la ciutat.

Young Patriots, C.C.Golferichs| Oriol Segon

El festival de fotografia documental DOCfield 14 és la segona edició d’una iniciativa de la Fundació FOTOGRAPHIC SOCIAL VISION, que l’any passat es va presentar per primera vegada sota el nom de “Circuit 2013”.

Malgrat la insistent terminologia anglosaxona dels seus títols es tracta d’una iniciativa que té les seves arrels a Barcelona i que precisament pretén coordinar i potenciar les activitats dels diferents actors fotogràfics de la ciutat amb l’objectiu, això sí, de fer de Barcelona un referent en el món de la fotografia documental a escala internacional. Sota el patrocini de la Fundació Banc Sabadell, però amb el suport d’empreses i laboratoris  vinculades al món de la fotografia ens oferirà en els dos mesos vinents un total de 50 exposicions, totalment gratuïtes,  que es presentaran a més de quaranta  galeries, sales d’exposicions, centres cívics, escoles de  fotografia, etc. Hi haurà també projeccions d’audiovisuals, conferències, visites guiades, actes al carrer, etc.

Per gestionar un conjunt tan ampli d’exposicions i activitats sense  perdre’s pel camí calien uns bons instruments de navegació i l’organització ha editat un plànol molt útil de la ciutat, que es trobarà en totes les sales, on  es precisen les dates i els llocs de les diferents exposicions. També és especialment útil la pàgina web del Festival al següent enllaç.Aquí trobareu un calendari molt pràctic per  consultar, amb tota mena de detalls, les dates de les inauguracions de les exposicions, el calendari de les activitats complementàries, la sinopsi de la temàtica i la biografia de l’autor de cada exposició, etc.

Són molts els fotògrafs que presenten els seus treballs, alguns consagrats com Colita, Martin Parr o Zed Nelson i d’altres amb creixent projecció com Sara Lewkowicz, Rafael Fabrés o Arnau Bach. Pel que fa al contingut, i com es pot imaginar pel nombre d’exposicions, la temàtica és molt àmplia i ha sigut seleccionada i programada amb la col·laboració d’Arianna Rinaldo, una prestigiosa comissària fotogràfica italiana resident a Barcelona. Sota el lema ”Behind the doors”, tornem a trobar un altre  terme anglosaxó, es manifesta la voluntat de fer del festival una finestra oberta al món. Així, alhora que es veuran els treballs de fotògrafs, consagrats i novells, de casa també es presentaran exposicions que ja han participat en reconeguts certàmens internacionals, com ara el VISA POUR L’IMAGE de França o el de CORTONA ON THE MOVE a Itàlia.

Pingüins emperadors -Metro Diagonal | Paul Nicklen

Finalment és interessant esmentar que aquest festival ha aconseguit, en molt poc temps, despertar la complicitat de moltes iniciatives, tan sovint disperses, del món de la imatge: empreses privades, galeries d’art, centres cívics, organitzacions municipals, institucions acadèmiques, etc, que s’han volgut afegir al projecte. Em ve al cap el record de la Primavera Fotogràfica, que durant anys va omplir Barcelona d’imatges i que malauradament va desaparèixer. Anirem fent un seguiment i una valoració de les principals exposicions però desitgem que DOCfield14 tingui una bona acollida i contribueixi  a difondre la fotografia documental, una especialitat que sempre ha sigut molt potent a casa nostra. La iniciativa s’ho mereix.