Disseny per viure i aprendre

23.10.2017

Els propers 26 i 27 d’octubre el Museu del Disseny es convertirà en una àgora sobre la sostenibilitat urbana des de l’àmbit educatiu. Dos dies de xerrades, ponències, debats i taules rodones on es posarà a la taula el valor del disseny com a eina de transformació social i font de coneixement.

Museu del Disseny de Barcelona

En educació, tot compta! I, l’espai, també. A l’hora de compartir coneixement, l’espai on tenen lloc les experiències educatives és rellevant. Durant dos dies, experts i professionals del món del disseny i l’educació discutiran al voltant de la importància del disseny com a eina de canvi en el sistema educatiu. Quin és el paper del disseny en la transmissió del coneixement i l’educació?

I quin millor espai per posar sobre la taula qüestions del disseny que afecten el nostre dia a dia que el monumental edifici del museu del Disseny de Barcelona, un highline del nostre paisatge urbà?

En aquesta edició de les jornades “Disseny per viure”, comissariada pel dissenyador Óscar Guayabero, diferents professionals reflexionaran al voltant del rol del disseny dins de l’ecosistema educatiu i analitzaran les oportunitats que genera el disseny com a eina de canvi del sistema educatiu actual. Estem immersos en un moment de canvi de paradigma pedagògic i en aquesta cruïlla, el disseny hi té molt a dir. El disseny pot ser  una eina d’aprenentatge molt útil per a la implementació dels nous mètodes d’ensenyament emergents. Com han de ser les escoles del segle XXI? Poden seguir amb el model d’escola tradicional?

Durant dos dies, diferents estudis d’arquitectura i dissent passaran pel museu barceloní a presentar els seus projectes, entre els quals sobresurten Hey Studio, Emiliana Design Studio, Bach Arquitectes o EDIVI. No seran els únics. Es posaran sobre la taula diferents cocneptes, estratègies i dispositius per fer front a la necessitat de canvi en el sistema educatiu des del disseny i així fomentar una millora de les experiències educatives.

Nens jugant | © EDIVI, Educació per al Disseny per viure, disseny per la transformació social

La dissenyadora holandesa Rosan Bosch, un referent en innovació educativa a través del disseny i mobiliari, serà un dels plats forts de les jornades i protagonitzarà una ponència sobre el disseny com a eina de canvi i desenvolupament. Segons Bosch, l’espai i l’entorn físic influeix en l’estat emocional, el comportament i la manera de pensar dels estudiants i docents. Els projectes d’aquesta dissenyadora holandesa han demostrat que amb la creació d’ambients físics fets a mida i amb un disseny innovador es contribueix a millorar la motivació dels estudiants i a convertir-los en curiosos constants i en amants de l’aprenentatge.

En aquest aprenentatge, els objectes hi tenen un paper especial i serà el tema central d’una taula rodona entre professionals de diferents disciplines: Emili Padrós d’Emiliana, Ana Bach, Laura Campo, Mamen Artero i Adrià Garcia, moderada pel seu comissari.

La tecnologia és una de les protagonistes de l’educació avui i, per aquest motiu, les TIC seran molt presents a les jornades, que culimaran amb una conferència de David Casacuberta i Rosa Llop on revisaran de forma crítica el paper de les tecnologies en els processos d’aprenentatge.