Disseny per llepar-se’n els dits

26.04.2017

El Museu del Disseny presenta “Diàlegs de Gastronomia i Disseny”, tres sessions de debat entre destacats cuiners i dissenyadors que han viscut l’experiència de col·laborar conjuntament. Cada tàndem cuiner-dissenyador explica, des de la seva perspectiva disciplinària pròpia, com ha viscut aquesta innovadora interrelació que està revolucionant la cuina d’avantguarda. Ahir va ser el torn del dissenyador Martí Guixé i el restaurador Javier Bonet. A les pròximes sessions, emmarcades dins l’exposició “Tapas. Spanish Design for Food”, Ferran Adrià conversarà amb Luki Huber i Jordi Roca amb Andreu Carulla.

Cetrillera antidegoteig. Disseny de Rafael Marquina. Produït per Mobles 114

Quina relació hi ha entre cuiners i dissenyadors? Com s’estableix la dinàmica entre la creació del contingut alimentari i el seu contenidor? En quina mesura la nova alta gastronomia s’ha recolzat en el disseny com a eina creativa? Quines similituds i diferències existeixen entre cuinar i dissenyar? Aquestes són les preguntes que el Museu del Disseny planteja a les sessions “Diàlegs de Gastronomia i Disseny”, moderades per Juli Capella, comissari de l’exposició «TAPAS».

“Si teniu gana, tant de menjar com de disseny, sou al lloc adequat”. Així va obrir la sessió Juli Capella, el comissari de l’exposició “Tapas. Spanish Design for Food” i moderador de la conversa entre Javier Bonet i Martí Guixé. I és que l’Auditori del Museu del Disseny va oferir tot un menú amb plats deliciosos pensats des del disseny. Martí Guixé va explicar com va redissenyar el pà amb tomàquet: “Vaig veure que menjar una llesca de pa amb tomàquet davant l’ordinador és un desastre, és incòmode i deixes la taula i el teclat fet una porqueria”. És per això que va dissenyar l’ESPAMT (“és pa amb tomàquet”), un petit tomàquet amb pa a l’interior i oli d’oliva i sal”.

Redisseny del pa amb tomàquet de Martí Guixé. Foto: Inga Knölke

De fet, Martí Guixé (Barcelona, 1964) es descriu com a ex-designer i com a “radicalment contemporani”; es tracta d’una declaració contra les limitacions de l’enfocament tradicional del disseny. També és conegut com a pioner del food design en l’àmbit internacional: des del 1997 ha iniciat investigacions a l’entorn de tipologies i formes alimentàries, mitjançant la construcció de productes comestibles ergonòmics, funcionals, comunicatius i altament interactius. Els seus projectes i instal·lacions s’han exposat al MoMa de Nova York, el MACBA i el Museu del Disseny de Barcelona, la Triennale di Milano, el Mart de Rovereto, el Centre Pompidou de París i la National Gallery of Victoria de Melbourne. Entre els seus clients, destaquen Alessi, Authentics, Camper, Damm, Danese, Desigual, Droog, Imaginarium, Magis i Nanimarquina. Recentment ha celebrat el 20è aniversari del seu projecte de tecnotapas SPAMT, i està construint un bar fet íntegrament ―mobles, vasos, plats, parets― per mitjà d’impressió 3D.

Javier Bonet, conegut com a Sr. Bonet (Palma, 1971), va començar la seva carrera professional als 17 anys treballant com a cambrer en un petit bar familiar a Mallorca. Va iniciar la seva carrera internacional gràcies a una trobada inesperada, que el va portar a passar gairebé quinze anys en restaurants amb estrelles Michelin a Alemanya, Regne Unit, Itàlia i Japó. Posteriorment, va ser el director gastronòmic de Camper, on va coincidir amb Guixé en el projecte FoodBall i amb qui ha col·laborat en el restaurant Muta. El 2006, Bonet es converteix en empresari i crea restaurants i bars que permeten als clients interactuar amb els aliments. La seva companyia, Sr. Bonet, ha obert Sala de Despiece, Patrón Lunares, Muta, Muta Norte, Muta Equilibrio, Muta Brasil, Muta Balear i Smoking Club, entre Madrid i Mallorca. Javier Bonet és un restaurador que en tots els seus establiments ha creat experiències gastronòmiques innovadores a través del disseny.

Càntir La Siesta. Disseny d’Héctor Serrano (col·laboració de CuldeSac i Racky Martínez). Producció La Mediterránea

El sentit del food design i robots que cuinen

El moderador Juli Capella va preguntar als ponents quin futur preveuen al food design amb l’aparició de robots que cuinen o la tecnologia de la impressió 3D. Per Javier Bonet, “aquest concepte tindrà mercat al futur, però se seguirà cuinant tradicionalment; els cuiners de carn i ossos mai desapareixeran”. Martí Guixé, que està construint un bar fabricat totalment amb una impressora 3D, explica que allò interessant de la impressió 3D “és la democratització de la manufactura; però l’autèntica cuina 3D encara no ha començat, de moment només es poden fer gelatines amb sabor”.

Martí Guixé va concloure la conversa afirmant que “la gastronomia i el disseny sempre van lligats perquè el menjar per si sol no és un objecte, necessita un disseny funcional i una estètica”; és per això que ell va dissenyar l’ESPAMT, perquè una llesca de pa amb tomàquet no és gens funcional. “Cal dissenyar objectes comestibles”.

El dimarts 2 de maig serà el torn de Ferran Adrià i Luki Huber, i el dijous 11 de maig podrem gaudir de la conversa entre Jordi Roca i Andreu Carulla. Podeu trobar tota la informació d’aquests “Diàlegs de Gastronomia i Disseny” aquí.