disPLACE, dues històries i un espai a l’Arts Santa Mònica

21.12.2016

La gentrificació és una problemàtica que afecta milers de barris a ciutats de tot el món. Per culpa de l’especulació immobiliària, la llei hipotecària, la crisi econòmica i les  contradiccions que planteja el model turístic de ciutat fins ara vigent, Barcelona n’és un dels exemples més clars. Però quina és l’essència d’una metròpoli? Els seus espais? Les persones que els habiten? Les ciutats tenen memòria? Els espais tenen memòria? Què resta en un espai d’aquelles persones que el van habitar abans? Tot això és el que es planteja a disPLACE, l’òpera de cambra que s’estrena avui a l’Arts Santa Mònica.

disPLACE | Arts Santa Mònica

disPLACE | Arts Santa Mònica

disPLACE és una obra dels compositors Raquel García-Tomás i Joan Magrané Figuera, amb llibret de la dramaturga Helena Tornero, i la interpretació de l’Ensemble PHACE de Viena, la soprano Elena Copons i el baríton Sébastien Soules, amb Peter Pawlik com a director escènic. Es tracta d’una producció del festival Musiktheatertage de Viena juntament amb Òpera de Butxaca i Nova Creació de Barcelona que es va estrenar el passat 1 de Setembre del 2015 a la capital austríaca. Avui i demà, l’Arts Santa Mònica agafarà el relleu. La peça també s’interpreterà a Madrid del 17 al 19 de febrer del 2017 als Teatros del Canal.

 

Les persones, els desnonaments, la gentrificació. Un llibret

L’encàrrec era escriure dues històries que tractessin el mateix tema des de dues perspectives diferents, ja que cadascuna d’elles seria musicada per un compositor diferent. L’autora va optar per escriure dues històries separades en el temps però connectades per l’espai on es desenvolupen: un pis al centre de la ciutat de Barcelona. En definitiva, disPLACE són dues històries sobre un mateix espai o la historia d’un mateix espai a través de dues parelles de persones: els que hi viuen ara i els que hi vivien abans.

Primera part: History of a house: Barcelona, 2015. La primera historia, en llengua anglesa, és un relat de nostàlgia, desencant i distanciament entre Maria, una professora de literatura francesa, i Henry, un executiu que treballa en projectes immobiliaris i urbans per a una gran empresa multinacional. L’espai que habiten és un pis que Henry va comprar i arreglar per a Marie, just al centre de la ciutat, en un barri que Maria va descobrir el primer cop que va anar-hi de vacances, abans més deteriorat i ara convertit en un indret de moda, en part gràcies a les habilitats de l’empresa on treballa Henry. Maria, però, no s’acaba de trobara gust en aquest nou barri que ja no reconeix. L’acció sesitua en el moment en què Maria vol deixar no només el pis, sinó també la seva relació amb Henry, que arriba desprès de quatre mesos d’absència per temes laborals. Henry té un altre pla: acaben d’oferir-li un nou projecte i vol demanar a Maria que es casi amb ell. Però Maria ha descobert algunes coses sobre el pis on viuen que Henry li havia amagat.

Segona part: Història d’una casa: Barcelona, 2009. La segona història, en llengua catalana, és una història d’amor, lluita i desesperació: la d’Amèlia i David, els antics habitants d’aquell mateix lloc uns quants anys abans. A primera vista veiem una parella que sembla celebrar una mudança, però aviat la seva eufòria ens sembla inquietant i ens adonem que en realitat no és una celebració de benvinguda: és un comiat. La darrera nit que passen en aquell pis, perquè a la matinada següent seran desnonats. La casa té un valor especial per a David, francès nét d’exiliats republicans, ja que originàriament era de la seva família i va ser requisada durant la dictadura. En un rampell de romanticisme va voler comprar-la per recuperar el patrimoni familiar, però les coses no van anar com havia previst: ell es va quedar a l’aturi ella va perdre la seva feina de periodista per denunciar temes de corrupció. En aquesta segona història ens trobem amb una parella enamorada però en una situació desesperada que els portarà a prendre una decisió dramàticament radical.

Entrades a Ticketea. Més informació en aquest enllaç.