“Disorder” al Palau Robert

10.03.2017

S’acaba d’inaugurar al Palau Robert de Barcelona l’exposició Disorder, que presenta les obres finalistes del premi Global de Fotografia i sostenibilitat Prix Pictet.

De la sèrie Natura Morta. 2014 Foto: Valérie Belin

La Fundació Pictet, que pertany al grup financer Pictet, un dels més importants bancs suïssos dedicats a la gestió de patrimonis, convoca des del 2008 un concurs que premia la millor obra de fotografia sobre un tema que va canviant a cada convocatòria però que està sempre relacionat amb la sostenibilitat i el medi ambient. Després de l’aigua, la terra, el creixement, l’energia i el consum aquesta sisena i darrera convocatòria tracta el tema del desordre.

Aquest premi, que està dotat amb 100.000 francs suïssos, compta amb un jurat de membres de gran prestigi a la comunitat fotogràfica i els fotògrafs no s’hi poden presentar per ells mateixos sinó que són seleccionats per un conjunt de més de 260 especialistes de tot el món que poden proposar, cadascun, un màxim de tres candidats. Enguany se n’han proposat uns set-cents i es demana a cadascun d’ells que presenti una sèrie de 10 imatges per poder valorar millor el seu treball. El jurat decideix els dotze finalistes i d’entre aquests premia el guanyador.

Les obres dels dotze finalistes s’exhibeixen després per algunes de les principals ciutats del món trenta quatre, al llarg dels vuit anys de vida del certamen i aquesta és la segona vegada que la mostra es presenta a Barcelona.

El premi està obert en igualtat de condicions, tant a les temàtiques del camp fotoperiodístic com a les procedents de la fotografia artística, la qual cosa dóna una gran diversitat al material presentat.

Les sales de la planta baixa del Palau Robert acullen trenta cinc fotografies dels dotze fotògrafs, en una tria que s’ha adaptat molt bé a les disponibilitats i característiques de l’espai. Els formats, decidits pels autors, són molt generosos i la qualitat, molt alta. Potser l’única reserva al muntatge és que, com acostuma a ser freqüent, els peus de foto estan redactats en caràcters massa petits i alguns no estan prou ben il·luminats.

És difícil fer encara una nova tria per destacar algunes de les fotografies exposades però en línies generals m’inclinaria a dir que m’han interessat més les fotografies del vessant artístic que les més fotoperiodístiques. Potser això es degui al fet que estem molt ben acostumats a veure sovint imatges fotoperiodístiques de gran qualitat, tant al World Press Photo com al VISA pour l’image de Perpinyà.

En aquest sentit m’han cridat l’atenció les fotografies de la sèrie Abelles, realitzades pel nord-americà Mattthew Brandt, utilitzant l’antiga tècnica de la goma bicromatada. També he trobat singular l’obra del xinès Yang Yonlang, el seu treball El país de les meravelles artificials, en el qual fa una veritable exhibició d’edició digital.

Dels reportatges de temàtica més periodística també és interessant el treball Onze explosions de la francesa Sophie Ristelhueber, que s’insereix en el terreny de l’apropiacionisme fotogràfic, partint d’imatges captades d’Internet i tractades amb tècniques digitals. Pieter Hugo, en canvi, s’ajusta estrictament a les exigències periodístiques en el seu treball Error Permanent, dedicat als abocadors de productes tecnològics obsolets a Ghana. La guanyadora, la francesa Valérie Belin, compon a Natura Morta, unes imatges molt pictòriques encara que sense recórrer a cap mena de manipulació digital.

En resum, una exposició breu però intensa que es podrà veure fins al 28 de maig.