D’Isaac Albéniz a Lluís Vidal. D’Iberia a la Iberiana de la big band

20.05.2019

A principis del segle XX el compositor francès Olivier Messiaen va deixar anar aquest comentari: “la Suite Iberia és una meravella del piano”. Messiaen feia referència a l’obra composta per Isaac Albéniz. Coincidint amb la celebració del 40è aniversari del Taller de Músics, el reconegut pianista i compositor català Lluís Vidal estrena Iberiana, una revisió personal de la Suite Iberia que tindrà lloc el divendres 24 de maig a L’Auditori de Barcelona.

Lluís Vidal

Albéniz, músic cosmopolita i creador d’obres suggestives, és considerat com un dels compositors de piano més virtuosos de l’estat espanyol. Una de les seves fites va ser compondre Iberia, “una de les peces més importants tant de la literatura pianística espanyola com universal”, ens diu Vidal amb rotunditat.

Suite Iberia gira entorn de quatre quaderns integrats per tres peces que prenen per títol festes, ciutats o danses espanyoles però que Albéniz va compondre des de l’estranger amb la voluntat d’expressar musicalment Espanya.

Ara, després d’un any de dedicació, Lluís Vidal posa sobre l’escenari Iberiana, la revisió d’una de les obres que, segons ens diu, “l’ha acompanyat de diferents maneres al llarg de tota la seva vida”.

L’exprofessor del Taller de Músics revisita Suite Iberia en clau de jazz i música improvisada, i posa de manifest el coneixement que tenia Albéniz a l’hora d’escriure Suite Iberia: “un dels principals reptes als quals vaig haver de fer front va ser traslladar i emmarcar la música piano dins dels pals flamencs, però tot s’arregla quan veus que les escriptures casen entre elles”.

A Iberiana l’espectador tindrà l’oportunitat de diferenciar bulerios i seguiriyas flamenques, ja que una de les particularitats de l’obra de Vidal és que “tant la música clàssica com la popular entren en convergència”. D’aquesta manera, la nova versió de l’original pujarà a l’escenari per fer un viatge d’anada i tornada en diversos estils sota la batuta de Lluís Vidal i la instrumentació de big band. Albéniz i el jazz es traslladaran, així, al cor d’un dels festivals de flamenc de referència de Barcelona: el Ciutat Flamenco.