Dibuixar té premi

31.05.2019

“Vaig a mirar un conte” hauria de ser una incorrecció lingüística. Però no ho és si recordem que la primera presa de contacte amb la literatura la tenim mirant i no pas llegint. En l’era digital, els il·lustradors han quedat obligats a passar una mica desapercebuts i és per això que cal més que mai remarcar la seva tasca. Els Premis Junceda i el Premi Maria Rius guardonen diverses obres i els pinzells que s’hi amaguen al darrere.

‘Por encima de nogales por debajo de zarzales’ de Bea Lozano, Premi Gran Junceda

Els Premis Junceda, que enguany celebren la seva 17a edició, afirmen ser “lúnic certamen en l’àmbit estatal que reconeix el sector de la il·lustració en totes les seves àrees”. És una iniciativa de l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya (APIC) que premia l’art del dibuix en catorze modalitats diferents, que van des del còmic fins a l’animació audiovisual o la publicitat.

Entre les diferents categories de premi, destaca el Gran Junceda, dotat de 1.000 €. Ha estat per Bea Lozano i la seva obra Por encima de nogales por debajo de zarzales (Incendi). El jurat n’ha destacat la seva “força i expressivitat”, així com el “caràcter les il·lustracions i per posar en valor les edicions on intervenen diferents mans, projectes i col·lectius”. El Premi Junceda d’Honor ha estat per l’Altell Il·lustrat de la Sala Ciutat, un espai creat especialment per a fer-hi intervencions gràfiques de gran format, que canvia el seu aspecte dos cops l’any. El jurat l’ha considerat una “aposta innovadora i exemplar que visibilitza el talent de la il·lustració i remarca el vincle fonamental entre els creadors i creadores visuals i el desenvolupament cultural de la ciutat de Barcelona”.

l’Altell Il·lustrat de la Sala Ciutat, premi Junceda d’Honor

El Premi Maria Rius va néixer ara fa un any impulsat per les llibreries Laie i La Caixa d’Eines i amb l’objectiu de destacar la trajectòria d’un il·lustrador o il·lustradora referent en la literatura infantil. Enguany, el premi ha estat per Fina Rifà. En la categoria d’honor i a títol pòstum, també s’ha premiat al dibuixant Francesc Vila i Rufas (Cesc).

A la roda de premsa del premi, la guardonada va evocar els orígens de la seva vocació, inspirada en els llibres d’il·lustradors com Junceda, Lola Anglada o Torné Esquius, que llegia quan era petita. Fina Rifà es caracteritza per haver compaginat il·lustració i docència, fet pel qual destaca la importància de la qualitat del text dels llibres a l’hora de posar-hi imatges: “un mal text sempre dona un mal dibuix”.

Il·lustració de Fina Rifà a ‘Set al cel’, de Bernat Cormand

Cesc és principalment conegut pels seus acudits diaris. Això no obstant, la il·lustració de llibres va ser un dels vessants preferits de la seva feina i el va conrear durant tota la vida. Va il·lustrar llibres de tota mena, de viatges, de ficció adulta i infantil, de poesia, d’història, publicitaris, fins i tot un llibre de gramàtica catalana. Ho feia amb tècniques i formats molt variats, i li agradava fer servir el color, que també va introduir a les seves col·laboracions amb el Diari de Barcelona.

L’acte públic de lliurament del Premi Maria Rius tindrà lloc el dissabte 1 de juny, durant la celebració del Llibre Gegant de Contes de la Dreta de l’Eixample, dins la Festa Major del barri.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. He tingut el goig d’assistir al lliurament dels premis Maria Rius, al carrer Girona, guarnit i en plena festa modernista, sota un sol de justícia. Se n’han atorgat dos. Un, a títol pòstum, a Francesc Vila Rufas, el gran Cesc. I l’altre, a Fina Rifà, que a més d’exercir una labor docent d’alt nivell, no ha parat de posar el seu talent i un estil molt personal al servei de la il·lustració de contes, articles, novel·les, poemes, guions.
    S’han posat de relleu molts dels trets que uneixen les dues trajectòries: catalanitat, professionalitat, ironia, tendresa, dedicació total, esperit de col·laboració i… Però he trobat a faltar que algú esmentés un altre tret que els marca i caracteritza: l’aportació de tots dos a la revista Cavall Fort.
    En vida, Cesc va dibuixar d’una manera esplèndida, a més d’acudits i ninots, totes les portades de Nadal d’aquesta revista. Se n’ha fet últimament una exposició memorable.
    I Fina Rifà, que hi va col·laborar des del principi, a més de tantes i tantes il·lustracions modèliques, hi ha aportat tota la seva experiència, consell i saviesa a les sessions dels consell de redacció, tant per valorar aportacions espontànies, com per suggerir la d’altres professionals.