Dia de Glòries

28.03.2015

Avui, 28 de març, s’inaugura la nova plaça de les Glòries, una plaça en construcció que en els últims mesos, la plaça ha viscut importants canvis urbanístics que l’han portat on és ara, amb diversos espais provisionals d’ús ciutadà que conviuran amb els equipaments amb els quals ja comptava:  l’Auditori, el TNC, el Disseny HUB Barcelona, la Farinera o el mercat dels Encants.

 © Jordi Cassanyes

© Jordi Cassanyes

Barcelona guanya una no va àrea per a la ciutat, amb equipaments i espais provisionals que es podran gaudir en els propers anys i fins a la finalització del futur parc de la plaça de les Glòries. Entre els equipaments, hi trobarem la Pèrgola-Umbracle, el Jardí de les Alzines i el punt d’informació, l’espai enjardinat de la Gran Via, un viver d’espècies, una gran clariana i una nova zona socioesportiva.

Activitats previstes avui

La Pèrgola-Umbracle és un nou espai d’ombra i aixopluc amb capacitat per allotjar fires, espectacles i altres activitats, així com també un espai d’estada o jocs infantils pintats al terra. El dia de la inauguració, en la zona de la Pèrgola-Umbracle hi hauràactuacions d’animació i, fins i tot, una xocolatada. La primera actuació serà a les 11h, a càrrec del grup Cia. Com Sona. A les 12h, una xocolatada amenitzarà el migdia abans de rebre l’actuació de l’artista Neil Harbisson i la ballarina Moon Ribas, que presenten un concert en “òrbita” a les 12:30h. A les 16h, el grup Marinva dinamitzarà jocs que prèviament s’hauran pintat al terra. A les 17h, per aquells que no hagin pogut venir al matí, tornaran a actuar Neil Harbisson i Moon Ribas. L’última actuació, per acabar la jornada, serà a càrrec de l’Original Jazz Orquestra amb el suport de l’Auditori de Barcelona, a partir de les 19h. Conjuntament amb l’escola de swing Swing Maniacs, el concert oferirà exhibicions de swing i un taller d’iniciació a aquest ball.

La plaça del costat del Disseny Hub Barcelona acollirà a partir de les 12h la Cobla Sant Jordi. Hi haurà balls propis de la localitat de Prats de Molló, l’anomenat contrapàs, exhibicions de sardanes a càrrec de la colla Violetes del Bosc i una ballada oberta de sardanes.

Els voltants del Jardí de les Alzines, un espai d’estada que s’obrirà al matí i es tancarà a la nit, acolliran el “Van Van Market“. Es tracta d’una activitat promoguda pel Lost&Found Market, mercat que se celebrarà el diumenge 29, als Encants, en una edició especial amb 150 parades, música i una zona de taules. El Van Van Market de dissabte comptarà amb una zona de pícnic on les típiques furgonetes serviran menjar. Paral·lelament, a la tarda, tindrà lloc un concert acústic de piano a càrrec de la pianista Clara Peya. El concert serà a l’interior del jardí, a partir de les 18h.

Un altre punt important serà l’espai expositiu del Meridià. La jornada del 28 de març s’hi inaugurarà la primera exposició que tindrà lloc en aquesta zona: “Prats de Molló: el meridià de la Memòria”. En aquest cas, tractarà sobre Prats de Molló, repassant la seva història i fets més importants, com els fets de Prats de Molló, que consagren la figura de Francesc Macià, o la retirada a l’exili. Aquest espai de pas pels ciutadans contindrà diverses exposicions a l’aire lliure que aniran canviant al llarg d’aquests anys d’obres i reconstrucció.

Seu del Museu del Disseny

Seu del Museu del Disseny

La zona nord aglutinarà el viver d’espècies, la clariana i la nova àrea socioesportiva. També comptarà amb una zona de jocs infantils i mobiliari urbà. En aquest espai, previst d’enllestir a finals de març, també hi ha programades diverses activitats amb les quals delectar-se el dia de l’obertura. Durant tot el dia, a l’àrea socioesportiva hi haurà esdeveniments relacionats amb els equipaments esportius, com ara sessions d’exhibició de futtoc, sessions de formació de patinatge, i fins i tot sessions de freestyle amb patins en línia.

A més a més, el Museu del Disseny obrirà les seves portes durant el dia de la inauguració. En una jornada de portes obertes, l’exposició “Disseny per viure” es podrà visitar de forma gratuïta.

Per a més informació, podeu consultar totes les les activitats en aquest enllaç de la Guia de Barcelona.