Dhafer Youssef: “No vull caure en clixés ni en l’orientalisme”

12.04.2015

Si Avishai Cohen donava el tret de sortida al cicle de concerts que ofereix el Teatre Coliseum, Round about Midnight, el proper 18 d’abril a les 23h del vespre al mateix lloc tindreu l’oportunitat de sentir el compositor i cantant tunisià Dhafer Youssef, considerat un dels millors genis musicals contemporanis, que presentarà el seu últim àlbum, Birds Requiem.

Dhafer Youssef

Dhafer Youssef

Segons la BBC, la seva veu és excepcional. També se l’ha qualificat com un mestre del llaüt contemporani. “Sóc molt conscient de la sort que he tingut de poder viure de la meva passió, perquè es tracta d’això, de la Passió”, confessa Youssef, que creu que per poder viure de l’art cal “tenir un projecte a la ment, una visió i molta perseverança”.

Va ser la passió i les diferents trobades que va fer al llarg del seu periple, doncs, el que va portar Youssef a convertir-se en el músic que és avui. Nascut en el si de la tradició i els cants sufís, des de petit no només es va interessar per aquesta filosofia i per autors com El Hallej sinó també per la música: “Vaig experimentar amb la meva veu a la cuina de la meva mare i em vaig unir a la tropa litúrgica de la vila local”. A partir d’aquí la vida el va menar a “explorar nous horitzons i guanyar maduresa a Viena mentre col·laborava estretament amb gent important i músics”.

Tot i que Youssef ja havia estat a Barcelona algunes vegades, aquest concert significa la seva estrena en solitari a la capital. Presentar, doncs, el seu àlbum aquí té “una rellevància especial” per al cantant, ja que li agrada molt “la ciutat i, tot i que vaig tocar aquí juntament amb Nguyen Le, aquesta és la primera vegada que ho faré amb la meva pròpia formació”. I encara és més especial perquè ens presentarà el seu últim treball, pel qual ha comptat amb la col·laboració de Nils Petter Molvaer, Birds Requiem: “Estic molt emocionat perquè aquesta estrena serà amb Birds Requiem, un projecte que és tan íntim com la meva relació amb aquesta ciutat. Tinc moltes ganes de compartir aquesta atmosfera amb l’audiència del Teatre Coliseum”.

De fet, tal com ell mateix explica, Birds Requiem, inspirat en el to intimista de les grans companyies de carretera i els seus músics, és un treball molt personal que “va prendre forma en un moment decisiu de la meva vida”. De fet, continua, “cadascun dels meus àlbums són una reflexió de la meva evolució personal i musical”. Des del punt de vista personal, aquest treball és un rèquiem que Youssef dedica a una persona que aprecia i que el va deixar fa temps: “La idea que subratlla Birds Requiem és la de la desaparició corporal i la itinerància de l’ànima. Una idea simbolitzada en la imatge dels ocells representa”, matisa el cantant.

Youssef es considera un artista d’“influències múltiples i eclèctiques”. “Sóc com una esponja” que absorbeix els sons i les melodies més diversos per convertir-los en “sonoritats meves”. Per això, a la seva música s’hi poden trobar els gèneres musicals més diversos, “com el jazz, el rock, l’electrònica, la clàssica i el pop tant d’artistes coneguts com desconeguts”. Tanmateix, una de les singularitats de la seva música és la presència del llaüt àrab, instrument típic de la música àrab tradicional, que ell ha sabut de manera magistral introduir-lo i mesclar-lo amb altres músiques sense caure en clixés o l’orientalisme, fenomen artístic i cultural que, segons Edward W. Said, es basa en una posició de superioritat occidental respecte de l’Orient. “Em sento afortunat d’haver solucionat aquesta equació”, admet Youssef. Havent superat aquesta barrera, es pot dir que la seva música parla un llenguatge universal.

Podeu comprar entrades aquí.