Deu cites imprescindibles del festival #BCNegra17

24.01.2017

Dijous va arrencar el cicle BCNegra 2017, la trobada anual d’autors, editors i lectors de novel·la negra. Enguany, el comissari Paco Camarasa ha comptat amb l’assistència d’Antonio Iturbe. El cicle manté a grans trets el format d’anys anteriors, però amb noms propis diferents. Vet aquí deu cites que no us podeu perdre.

© Sagar Fornies

1. Gala del VIII Premi Crims de Tinta. Dijous 26 de gener l’Auditori de RBA tornarà a ser enguany la seu inaugural del cicle BCNegra, que arrenca una vegada més amb la gala d’un premi literari. El jurat està format per crítics, llibreters, escriptors, editors i fins i tot una comissària del cos de Mossos d’Esquadra. La gala comença a les 19.30h. Podeu obtenir invitacions al web de barcelona.cat/bcnegra

2. L’exposició col·lectiva Pepe Carvahlo reuneix obres d’artistes consagrats, com Jaume Plensa, Eduardo Arroyo, Joan Pere Viladecans o Santi Moix. Tots han respost a l’encàrrec “criminal” que se’ls va fer a partir d’una de les novel·les de Vázquez Montalbán. L’exposició s’inaugura divendres 27 de gener a la Biblioteca Jaume Fuster i es podrà visitar fins a l’1 de març.

3. Homenatge a Georges Simenon. Paco Camarasa opina que el nostre país no ha après tot el que hauria pogut aprendre de l’escriptor francès i del seu Maigret. Tot i estar ben editat per Quaderns Crema i Tusquets, “les coses ens haurien anat millor”, diu Camarasa, “si haguéssim llegit més Simenon”. BCNegra acull aquest any un col·loqui amb John Simenon, fill de l’autor i gestor del llegat del seu pare.

4. La millor collita negra en català. La literatura catalana compta amb tres premis de novel·la negra. A banda del Crims de Tinta, tenim el Premi Memorial Agustí Vehí, que es concedeix en el marc del festival Tiana Negra, i el premi de Novel·la Ferran Canyameres, que publica Pagès Editors. Lluís Llort moderarà una taula rodona amb els tres últims guanyadors d’aquests tres premis: Núria Cadenes, Rafael Vallbona i Silvespre Vilaplana respectivament. Dijous 2 de febrer a les 12.30h a l’Auditori de Blanquerna.

5. Dennis Lehane. El gran novel·lista nord-americà serà a Barcelona per recollir el premi Pepe Carvahlo. Els seus lectors i fans tindran una doble oportunitat per escoltar-lo. Una serà durant la concessió del premi Pepe Carvalho, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, dijous 2 de febrer a les 19h. L’endemà a la mateixa hora però a la Sala Barts, Lehane conversarà amb el periodista Antonio Lozano i amb Ignacio Taibo II, creador de la Semana Negra de Gijón.

6. Crims a l’illa del gel, radiografies del món occidental. L’auditori del Conservatori del Liceu acollirà el 31 de gener a les 19.30h una conversa entre l’escriptor islandès Arnaldur Indridason i Álvaro Colomer. Segons John Connolly, pare del detectiu Charlie Parker, és “una de les estrelles més brillants del fosc firmament de la novel·la negra actual”. L’escriptor aprofitarà per presentar Betty, obra que enguany ha publicat RBA.

7. Barcelona, capital europea del crim literari. Barcelona s’ha convertit en una Meca del crim novel·lat europeu. Autors com Anna Maria Villalonga, Empar Fernández o Albert Figueras parlen de la seva relació amb la ciutat a l’hora d’escriure novel·la negra. Dissabte 28 de gener a les 11h a l’Ateneu Barcelonès.

8. Euskadi o la violència després de la violència. La BCNegra reuneix quatre autors bascos que amb estils i preocupacions ben diverses han contribuït al ressorgiment de la novel.la negra al País Basc. Després de l’abandó de les armes per pat d’ETA, la violència es pot manifestar de nou en els llibres sense l’ombra del terrorisme. Serà dilluns 30 de gener a les 18h a l’Auditori del Conservatori del Liceu.

L’Ateneu Barcelonès és un dels espais que acullen actes del festival BCnegra

9. Paco Camarasa, llibreter durant molts anys de la llibreria Negra y Criminal, inspirador i impulsor del festival de novel·la negra, debuta aquest any al BCNegra com a autor gràcies a la publicació de Sangre en los estantes, una guia de consulta que recull tota la sapiència negrocriminal de Camarasa. L’autor aplega alfabèticament una gran quantitat d’informació sobre autors i novel·les del gènere. La presentació d’aquest llibre dissabte 4 de febrer a les 12.30h a l’Ateneu promet convertir-se en un homenatge a l’infatigable inspirador de BCNegra.

10. Cicle de cinema negre. Entre el 19 de gener i el 2 de febrer se celebra al Centre Cívic Fort Pienc un cicle de cinema clàssic del gènere. Hi podreu veure El tercer hombre, El crepúsculo de los dioses i Vértigo. També es projectaran pel·lícules als cinemes Girona i a la Casa Amèrica Catalunya. Més info al programa de la BCNegra17.