Deu anys d’Espais de Poesia, l’èxit d’un repte

3.05.2017

Gestar una proposta literària, cultural, sempre és arriscat. Celebrar-ne la primera dècada de trajectòria és, sens dubte, un èxit lloable. A la primavera de l’any 2008 s’iniciava al municipi d’Alella un repte heroic que buscava fer confluir la tradició i iniciatives literàries ja existents —com els guardons Guida Alzina, Maria Oleart, Isidre Pòlit o la Mostra Literària del Maresme— amb el fruit de noves sinergies poètiques, artístiques, paisatgístiques, vinícoles. Espais de Poesia naixia així des d’una transversalitat destacada, amb l’entorn i el territori ben presents, avançant any rere any amb els esforços de l’Espai d’Art i Creació Can Manyé i de la Biblioteca Ferrer i Guàrdia.

Maria Cabrera | © Omnium Cultural

Deu anys de vincles i versos que han fet d’Espais de Poesia, tot i els seus limitats recursos, una cita literària consolidada on no hi ha faltat la participació de grans referents. El secret? Il·lusió i perseverança, fermesa. “Hem crescut en totes direccions però mantenint sempre la mateixa filosofia, intensificant-la”, assegura Mercè Pomer des de la direcció, “travessem totes les disciplines artístiques, espais i edats”. Del 5 al 14 de maig la celebració del desè aniversari comptarà amb un tret de sortida ben contundent. A la inauguració de l’exposició “A escena. Personatges Brossians” de la Fundació Joan Brossa —activitat inclosa dins l’Epicentre Brossa que es podrà visitar fins al dia 28 del mateix mes—, s’hi afegeix una trobada-recital que per primera vegada reunirà a més d’una trentena de poetes comarcals al so de la bandabòlit. Una fita única que fa palesa la voluntat de recollir noms consagrats però també emergents, gran altaveu per donar a conèixer la riquesa poètica del Maresme en la seva extensa diversitat, a voltes malauradament poc coneguda.

Dies d’una intensa activitat on, entre altres propostes, hi trobarem les veus de Blanca Llum Vidal, Laia Martínez, Maria Cabrera, Martí Sales, Ramon Mas o Laia Noguera; compartint cartell amb la música de Bikimel, Pau Riba i El Petit de Cal Eril. Jornades on s’inclourà una mirada internacional amb versos que aquest 2017 ens arriben des de Freha, França i Ucraïna amb la coordinació d’Ester Xargay. Tampoc no hi faltarà, com no podia faltar enguany, la celebració del centenari del naixement de Josep Palau i Fabre a càrrec de Manuel Guerrero, comissari de l’Any Palau, i del poeta Josep Pedrals. “Cal que ens acostumem a allunyar la mirada, a veure que més enllà de Barcelona hi ha llocs on s’aposta per la poesia, pels poetes”, apunta Pomer.

La implicació d’Espais de Poesia amb l’entorn és una bona oportunitat per gaudir d’actes a indrets peculiars, suggeridors, incentivant la difusió literària lluny d’escenaris tradicionals: carrers i places, vinyes i cellers s’incorporen a centres culturals i a paratges emblemàtics; objectiu que es reforça amb la participació del festival a Poesia als parcs. Lletres i paisatges organitzat per l’Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes. El compromís pedagògic i social també n’és una característica distintiva, certament una de les més representatives, apostant de manera ferma per activitats de gran qualitat als centres educatius i residències d’Alella amb la clara convicció que cal treballar la poesia des de la infància i vincular-la a la nostra realitat més propera, a la nostra quotidianitat.

L’enhorabona, Espais de Poesia, per molts anys més aprofundint en la potencialitat de la paraula des de les seves múltiples vessants!

Tota la programació a: www.alella.cat/espaisdepoesia