Deu actes que no et pots perdre del festival Kosmopolis 17

Werner Herzog, Jean Echenoz, Jo Nesbo, Hope Jahren, Timothy Morton i PJ Harvey encapçalen el cartell del festival

La novena edició de la festa de la literatura amplificada ja és aquí. A partir d’aquest dimecres, Kosmopolis tornarà a convertir-se en l’esdeveniment central de la programació del CCCB per divulgar el present a través de la literatura. Aquest any, sota el lema “Quan tot canvia”. Werner Herzog, Jean Echenoz, Jo Nesbo, Hope Jahren, Timothy Morton i PJ Harvey encapçalen el cartell d’un festival que aspira a superar la xifra de 10.000 assistents de l’última edició.

Kosmopolis 17 s’estructura en diversos eixos temàtics: la literatura del canvi (climàtic), constel·lacions femenines, literatura en xarxa, novel·les gràfiques, el flâneurisme de Robert Walser i, novament, el Canal Alfa i el Bookcamp, que es preguntaran si hi ha futur més enllà del llibre. El director del CCCB, Vicenç Villatoro, explica que Kosmopolis 17 té una doble vocació de lideratge i de fer xarxa, amb l’objectiu de “ser el gran festival literari de la ciutat, del país i del sud d’Europa” i d’eixamplar relacions amb editorials, biblioteques i altres col·lectius i certàmens internacionals. Aquests són les activitats més destacades que s’han programat:

1- El canvi està canviant. Timothy Morton

La crisi ecològica a la qual ens enfrontem és també una crisi sobre el sentit que donem a les coses. El filòsof i escriptor Timothy Morton, autor del concepte “Dark ecology”, qüestiona la nostra visió antropocèntrica del canvi (tot recordant Protàgores) i aposta, justament, per un canvi a propòsit del canvi, perquè el canvi en si mateix està canviant. Com ens enfrontem a un món en el qual no només s’estan fonent els nostres entorns físics, sinó també les nostres idees sobre quins són aquests entorns? Esperem trobar-hi resposta. Xavier Theros i Marina Espasa, amb una cartografia literària de Barcelona, i Lynne Segal i Laura Huerga, que parlaran sobre l’escàndol d’envellir, completaran les conferències de la sessió inaugural.

2- Com l’arbre plantat vora l’aigua: la màgia de les arrels, les fulles i tota la resta. Hope Jahren

Hope Jahren és una de les 100 persones més influents del món segons la revista Time i està considerada una de les científiques més brillants de l’actualitat. A Kosmopolis 17 ens explicarà els mètodes increïbles i únics que les plantes del nostre entorn utilitzen per establir-se, créixer, florir i defensar-se. Una oportunitat per aprendre per què les plantes són molt més que aliments, medicines i fusta, perquè constitueixen els fonaments vius i més tenaços del planeta Terra. Enguany, Paidós ha publicat el seu llibre La memoria secreta de las hojas, bestseller del New York Times.

3- Diàleg entre dos autors reeixits del nostre temps. John Banville i Pierre Lemaitre

La periodista Anna Guitart moderarà un dels debats més esperats del festival, que reuneix dos dels escriptors internacionals més prestigiosos de l’actualitat. Per primera vegada, coincideixen damunt d’un escenari per conversar sobre literatura i política i sobre la peculiaritat d’escriure en dos gèneres. Poden canviar el món, els llibres? Com mostra la realitat, la literatura? I, tractant-se  de dos autors obscurs com ells: per què la novel·la negra és tan popular a Occident? Ho haurem d’anar a descobrir.

4- Pensar en vinyetes. Rutu Modan, Frédéric Pajak, Zeina Abirached i Paco Roca

Anatomia dels conflictes i de la memòria, primer plat. Hibridacions fèrtils de la realitat i la ficció, de segon. I Jordi Carrión de moderador. La cosa promet. Els autors dialogaran sobre els conflictes narratius i filosòfics que plantegen en els seus llibres i sobre com han abordat la representació dels grans traumes europeus i dels conflictes bèl·lics. Fins a quin punt l’assaig il·lustrat i el còmic són eines ideals per treballar la memòria individual i col·lectiva? Quina recepció tenen? Què es pot i què no es pot ficcionalitzar? En definitiva, com està canviant la novel·la gràfica la percepció dels grans relats del nostre temps?

5- El canvi en una ment extraordinària. Daniel Tammet i Màrius Serra

Daniel Tammet és capaç d’aprendre qualsevol idioma en una setmana i pot recitar decimals de la constant de Pi durant cinc hores, però el seu veritable do és saber trobar (i, sobretot, explicar) la bellesa que hi ha en els números i les paraules. A més, està diagnosticat amb la síndrome del savi, una modalitat privilegiada i fascinant d’autisme. Qui millor que Màrius Serra per conversar-hi: una gran ocasió per escoltar una conversa al voltant de les matemàtiques, la literatura, la llengua i les troballes ludolingüístiques; per conèixer una ment que sembla no tenir límits i, també, per intentar expandir les fronteres de la nostra.

6- Aparicions/Reparacions. Jean Echenoz i Jean-Yves Jouannais

Moderats per Jordi Corominas, Echenoz i Jouannais parlaran de les afinitats electives que van més enllà de la llengua i que comparteixen en les seves obres. Mitjançant la reaparició d’elements essencials però ignorats, han ajudat a reescriure la nostra concepció de la realitat, transformant-la a partir del que ja hi era però que ningú no havia posat en valor, lluny de la convenció. Títols com Artistas sin obra, El uso de las ruinas (Acantilado), 14 o la trilogia biogràfica d’Echenoz (Raig Verd) en són exemples.

7- La família ha mort. Visca la família. Orna Donath, María Llopis, Brigitte Vasallo i Bel Olid

L’accés a una contracepció barata i efectiva ha estat un dels motors més potents del feminisme: alliberades de l’obligació de reproduir-nos, podríem, per fi, decidir què feiem amb la nostra vida. Però, les que hem decidit tenir fills, com vivim la maternitat? Com podem anar més enllà dels models tradicionals? Quins models alternatius se’ns presenten? Hi ha mares penedides? I mares felices?

8- Èxtasi i terror en la ment de Déu. Werner Herzog i Paul Holdengräber

“Vaig mirar al meu voltant, i en el mateix odi en ebullició es trobava, furiosa i fumejant, la selva, mentre el riu, amb indiferència majestuosa i menyspreu sarcàstic, tot ho minimitzava: les fatigues dels homes, la càrrega dels somnis i els suplicis deltemps”. Werner Herzog, Conquista de lo inútil. És tot el que necessiteu saber.

9- Harry Hole, Occupied i altres històries nòrdiques. Jo Nesbo, Marc Pastor i Serielizados

Abans de ser escriptor, Jo Nesbo va ser futbolista, va tenir una banda rock industrial i es guanyava la vida com a analista financer. Li van encarregar un llibre sobre la seva vida on tour amb la banda Di Derre i en començar a teclejar li van ressonar les paraules d’Aksel Sandemose: els dos únics temes sobre els quals val la pena escriure són la mort i l’amor. Així van néixer Harry Hole i Occupied. L’acompanyaran Marc Pastor, que acaba de publicar Farishta (Ara Llibres/Catedral), i Serielizados.

10- The Hollow of the Hand. PJ Harvey

Amb PJ Harvey, la cloenda del festival promet. La cantautora anglesa oferirà un recital poètic inspirat en el seu llibre The Hollow of the Hand. Nominada a set premis Grammy, és l’única artista que ha estat guardonada dues vegades amb el prestigiós Mercury Prize del Regne Unit. Tot i que ha participat en nombrosos festivals literaris internacionals, aquesta serà la primera vegada que es presenta una lectura dels seus poemes a l’Estat espanyol. Tot un luxe.

Trobareu més informació sobre aquestes i la resta d’activitats en aquest enllaç. Kosmopolis ha comptat amb un pressupost de 259.000 euros.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació