Dessale Berekhet, Vè Premi Veu Lliure del PEN Català

El Premi Veu Lliure que concedeix el PEN Català ha reconegut l’eritreu Dessale Berekhet Abraham, periodista i escriptor. Dessale realitza encara una important tasca de promoció de les llengües pròpies del seu país, el tingré i el tigriya i ha publicat dos llibres sobre cultura eritrea i contes infantils.

Divendres 14 de novembre l’illa de Mallorca i el poble de Lloseta va acollir un any més el lliurament del Premi Veu Lliure que concedeix el PEN Català. La llibertat ha de brollar sempre i en tots els recons del món. Aquest any el jurat internacional ha volgut concedir-lo a l’eritreu Dessale Berekhet Abraham. Nascut a la meitat dels anys 70, ha dedicat la seva vida al periodisme i a la literatura. Des de la ràdio i des de dos diaris independents on tenia columnes d’opinió setmanals, Dessale realitza encara una important tasca de promoció de les llengües pròpies del seu país, el tingré i el tigriya. Literàriament ha publicat dos llibres sobre cultura eritrea i alguns contes per a nens.

Cinta Arasa, Dessale Berekhet i Carme Arenas

Ha treballat molt de temps per aconseguir el respecte dels drets humans al seu país, on qualsevol tipus de crítica al govern implica presó sense judici. Molts dels seus companys es troben tancats des de 2009 sense cap procés obert, cosa que fa impossible saber quina és la seva situació. Aquesta determinació va posar en greu perill la seva vida. La tasca de Dessale és considerada una amenaça i un desafiament al partit únic i al Govern d’Eritrea. L’any 2001 el règim va prohibir la premsa privada i qualsevol mitjà de comunicació que no sigui totalment afí al règim d’Afwerki. Dessale va fundar la revista en llengua tigré Takiyat, amb una vida breu, com a conseqüència de la situació política a Eritrea. Dessale es va veure forçat a fugir. Des del seu exili a Uganda, conjuntament amb altres periodistes eritreus, impulsà el web www.unitedheartz.com amb l’objectiu d’aportar informació veraç i lliure. El portal, però, va ser clausurat.

Actualment és l’escriptor acollit a la ciutat noruega de Bø, que forma part de la Xarxa de Ciutats Refugi d’Escriptors Perseguits (ICORN) com Barcelona. Recentment ha fundat el PEN d’Eritrea, tenint molt presents els seus col·legues morts, empresonats o exiliats com a conseqüència de la manca absoluta de llibertat d’expressió al seu país.

La jornada de divendres a la biblioteca de Lloseta va consistir en un recital de textos dels guardonats en anteriors edicions i de poemes de companys de Dessale empresonats a Eritrea. Bàssem an-Nabrís, poeta acollit a Barcelona en l’actualitat, també hi fou present presentant el seu nou llibre de poemes editat bilingüe en català “Totes les pedres” (AdiA Edicions, 2014).

S’oferí a continuació un sopar amb membres del PEN, la regidora de Cultura Pepi González, representants del Gremi de Llibreters de Mallorca i del Gremi d’Editors de Mallorca, AELC i OCB, entre altres escriptors i amics. Dessale va tenir paraules emotives i de gratitud cap al poble mallorquí i català i defensà durament la importància de lluita per la llibertat. La presidenta Carme Arenes i el nou vicepresident per les Illes Miquel Àngel Lleuger volgueren retre un homenatge a l’escriptora santanyinera Antònia Vicens, qui va crear el guardó quan era vicepresidenta de l’organització.

Aquesta és la tasca del PEN Català des de fa 91 anys. L’organització treballa per la llibertat d’expressió d’escriptors i escriptores de casa nostra i de fora, i també aquells altres drets que són inherents a la llibertat d’expressió, com els drets lingüístics. És per això que PEN Català commemora el Dia Internacional de l’Escriptor Perseguit cada any amb un programa que reivindica la figura dels escriptors i escriptores com a vehiculadors –fins i tot fins a les darreres conseqüències- de la llibertat d’expressió tant a casa nostra com a fora.

Les jornades continuaren l’endemà amb un recital a Maó (Menorca) amb el guardonat Dessale Berekhet, Bàssem an-Nabrís i Cinta Arasa, nova coordinadora del Comitè d’Escriptors Perseguits.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació