Desgràcia, desgràcia per a Rússia

Cossetània Edicions publica 'L'ull blau de Sibèria' de Santiago Vilanova, novel·la guanyadora del 25è Premi de Narrativa Sebastià Juan Arbó. Laura Fabregat en parla a Núvol.

Cossetània Edicions publica ‘L’ull blau de Sibèria’ de Santiago Vilanova,  novel·la guanyadora del 25è Premi de Narrativa Sebastià Juan Arbó. Laura Fabregat s’estrena a Núvol amb aquesta lectura.

“Aviat l’enemic vindrà, aviat la nit vindrà, la nit obscura, impenetrable. Desgràcia, desgràcia per a Rússia. Ploreu, ploreu, homes de Rússia, homes de la fam”, cantava la veu del poble per mostrar el seu rebuig al tsar Borís Godunov a principis del segle XVII. Andreu Vilert, des del seu seient prop de la llotja reial del teatre Bolxoi de Moscou, assisteix a una de les tantes representacions operístiques que s’han fet sobre Godunov. Una adaptació marcada per la seva fidelitat amb la història.

Andreu Vilert viatja a la Rússia oriental, a Sibèria, per completar un negoci encobert dirigit per la multinacional Global Waters. La tasca que ha d’emprendre és accedir al genoma d’una espècie endèmica que habita al llac Baikal, la reserva d’aigua dolça més gran del món, per posteriorment reproduir-lo a les aigües americanes. Aquesta espècie endèmica actua com a depuradora de les aigües del llac eliminant els components tòxics. Es diu epischura, només es troba al Baikal i, per tant, està més que controlada.

Vilert té una consultoria ambiental a Barcelona, condueix un WW elèctric i es declara un enemic confés de la societat cibernètica. És el personatge principal d’aquesta història, tot i que, a la vegada, deu ser el que menys importa del relat. Com tampoc el motiu del seu viatge. L’ull blau de Sibèria, del periodista i també consultor ambiental Santiago Vilanova, és una crida ecològica de principi a fi. Una crida per la protecció de les espècies endèmiques i per prevenir la contaminació de les aigües. I és aquest missatge ecològic el que s’emporta indubtablement tot el protagonisme del relat.

La part literària de l’obra s’aguanta amb una única agulla i es presenta com a segon plat. És l’excusa per narrar allò que realment importa a l’autor: la defensa de l’ecosistema. D’aquesta manera, els personatges i l’argument resten supeditats al tema i actuen només com a elements canalitzadors del missatge, que destaca per estar tan fidelment emmarcat en la realitat com la mateixa representació de Boris Godunov.

Vilert es presenta com un personatge pla, del qual gairebé no es coneix res a banda de l’atracció que sent per les dones i per l’art. L’emmiralla tant un bon quadre de Botticelli com una russa esvelta, rossa i d’ulls clars. Tot i que el relat presenta un narrador omniscient, aquest només penetra en la ment del personatge en quatre ocasions comptades. Així, dels seus secrets més obscurs tan sols es coneix que els diners són, per ell, el valor més preuat. Un personatge superficial, que no pateix cap tipus d’evolució al llarg del relat i que no acaba de despertar massa interès.

La resta de personatges que desfilen per l’obra passen gairebé de llarg amb simples descripcions de dues línies sobre el rostre, l’aparença i la vestimenta. Pel contrari, quan l’objectiu de les descripcions són obres o peces artístiques, ja siguin quadres, escultures o construccions arquitectòniques, Vilanova s’esplaia en llargues exposicions de colors, formes, materials, moviments artístics i un llarg etcètera. De fet, Vilanova ja va demostrar amb El secret d’Hiva Oa (1997) la seva faceta poc coneguda com a enamorat de l’art. L’ull blau de Sibèria acaba acostant-se, així, a un rococó de referències artístiques que permet al lector degustar tots els museus russos sense gastar-se la mesada comprant un vol cap al país.

En concordança amb l’ofici de periodista de l’autor, L’ull blau de Sibèria destaca per incloure frases breus i directes, un llenguatge planer sense pretensions i una presència agraïda de diàlegs. Així com dictamina l’estil periodístic, prescindeix d’artificis i de floritures per oferir una lectura àgil i fàcil. El tema tractat podria adornar-se amb tecnicismes indesxifrables. Però, per sort, el lector no sentirà la necessitat d’acompanyar la història amb un gruixut diccionari ni interrompre-la per consultar-ne res.

De la mateixa manera, la informació abundant i a cops repetitiva sobre les aigües, les seves espècies i la situació en què es troben podria resultar pesada per qualsevol persona poc interessada en el tema en qüestió. És per això mateix que Vilanova ha decidit camuflar l’assumpte real en una història de ficció, i afegir-li un toc just de tensió. Si la crida ecològica es posa la disfressa d’espionatge científic i s’acompanya d’una pinzellada d’intriga, sí que es deixa llegir amb facilitat. L’aposta de l’autor per trencar la lògica temporal dels fets ajuda també a garantir una lectura més àgil, ja que es van servint anticipacions precises que deixen el lector plenament encuriosit. Seguint el petit truc del entremesos, que van obrint la gana.

Vilanova ha escrit assajos en defensa de la lluita ecològica i llibres amb clau de denúncia i crítica social, com Acció Paral·lela (1984). L’ull blau de Sibèria, que se situa en temps actual, és també una condemna a les polítiques de privatitzacions que dominen el mandat de Putin, i que representen una gran amenaça per al llac. Crítica social i crida ecològica s’arraïmen per jutjar un panorama existent que s’oposa a la moral de l’autor. Un assaig tenyit de literatura, o una ficció en forma d’assaig. Porti l’etiqueta que porti, el contingut no deixarà el lector immune. No només el portarà de viatge per diferents paisatges de Rússia, sinó que també el commourà. Embarcat per l’idíl·lic llac Baikal pensarà en aquella òpera de Godunov i, sense poder-ho evitar, recordarà aquell “ploreu, ploreu, homes de Rússia”.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació