Desfolca’t a Calaf

11.06.2018

Calaf no es redueix al cèlebre mercat que es munta cada dissabte de l’any des del 1226, on s’hi venen verdures, pastisseria, marroquineria, música o roba i del qual Apel·les Mestres en va escriure una coneguda llegenda. També és una vila que pot atraure els qui busquen ceràmica distingida o, des de fa 26 anys, als aficionats al folk. El festival Desfolca’t de Calaf és, de fet, la gran cita de la música tradicional a Catalunya. Els dies 29 i 30 de juny i 1 de juliol celebrarà una nova edició en què els grans noms són el basc Kepa Junkera, els irlandesos Moxie i Pau Riba. Seran un total de 13 concerts.

Lídia Pujol cantarà acompanyada del guitarrista Pau Figueres. | © X.R. Trigo

Junkera (Bilbao, 1965) porta més de trenta anys combinant estudis, escenaris i carretera. És un artista més que consolidat, un referent per aquells músics principiants que volen dedicar-se a la música tradicional. Mestre de la txikitixa (un petit acordió d’origen italià que s’escolta al País Basc des del segle XIX), el músic ha vist reconeguda la seva obra amb diversos premis, entre ells el Premi Grammy Llatí 2004 a Millor Disc Folk per K o el Premi Enderrock 2018 a Millor Disc de l’Any per FOK. Joan Burdeus l’entrevistava en aquestes pàgines fa un parell de mesos amb motiu de la seva participació al Tradicionàrius. L’entrevista girava, sobretot, entorn de FOK, àlbum inspirat en la música tradicional catalana. Junkera deia haver-se lliurat a aquest material “per pura admiració, pur respecte a la cultura catalana i amor a les melodies que vaig anar trobant”.

El basc serà un dels músics que inauguraran el festival, dissabte a les 20.30 h a la Plaça Gran, rovell del festival. Ho farà abans de l’actuació de Moxie, un grup irlandès, format el 2001, que interpreta el folk que genera la ciutat. No tot és ruralia. Moxie treballen una variant folk que combina el rock, el jazz i la música House. Planted, el seu últim treball, és un bon tast de tot això. El diari The Irish Times els considera una banda “irresistible, energia revolucionària”. Músics trencadors en un dels països-bressol del folk justament. Atenció perquè és la primera vegada que actuen a Catalunya.

A banda, però, d’aquestes dues propostes foranes, el gruix del festival el conformen artistes catalans. Vent Endins, artífexs de “pop rural de la Catalunya central”, seran un dels primers grups a actuar. Presentaran En un moment per aturar-se, el seu debut. Però val més no aturar-se. El concert de Vent Endins serà divendres i encara queden un dissabte i un diumenge ben plens.

Dissabte serà el torn de Lídia Pujol acompanyada de Pau Figueres, a l’Espai dels Cantautors. Pujol cantarà lletres de Brassens, Llach i Numhauser. El mateix dissabte, a la Capella de l’Antic Hospital, podrem escoltar Pau Riba, que presentarà Pau-Sol, un espectacle de guitarra on interpreta un repertori de cançons i poemes. El vespre s’iniciarà amb el ball tradicional de Duetu, el grup que conformen Marc del Pino i Coloma Bertran. Arribaran amb L’era sense pols, el seu primer àlbum. La mitjanit serà la porta als concerts de La Viu Viu, Pony Pisador, Ballaveu i Joan Garria i El Mariatxi Galàctic. Totes aquestes propostes transcorreran entre les botigues històriques de la Plaça Gran i la Plaça de les Eres.

Diumenge acabarà el festival amb més espectacles popular que no pas música. Sortirà al carrer el Gegant de Calaf, els Diables de l’Alta Segarra i l’Associació Calamanda. També se celebrarà la V Trobada de Colles Bastorenes. Cor Carxofa donarà la puntada final: un Vermut Glosat. Aperitiu, música i poesia.

Podeu consultar la programació completa del Desfolca’t en aquest enllaç.