Descobrint Roca Umbert: explosió de creativitat

4.11.2018

La Fàbrica de Creació Roca Umbert de Granollers ofereix diferents usos i línies de treball a una antiga fàbrica tèxtil: indústria cultural i creativa, imatge, moviment, música, pensament, cultura popular i patrimoni i tecnologia enfocades a tres programes, creació, difusió i ciutat, per esdevenir un clúster creatiu amb diversitat de residències.

Fàbrica de creació Rocaumbert

Amb l’arribada d’internet, les noves tecnologies, la digitalització i els canvis d’hàbits de consum, les formes de producció han sofert un canvi radical en les darreres dècades. En conseqüència, molts espais industrials no han estat capaços d’adaptar-se a aquest canvi de paradigma abocant-se a l’extinció i el desús, o a un fenomen que s’inicia pels volts del canvi de mil.leni: la conversió en fàbriques de creació, gràcies al fet que va aparèixer la consciència que aquelles naus farcides de gent i d’aspecte inhòspit tenien, en realitat, un valor patrimonial molt destacable.

Patrimonial, i testimonial, com és el cas de la Fàbrica de Creació Roca Umbert, que abastia un gran nombre de famílies de Granollers, com passa en moltes ciutats i viles industrials. Aquesta antiga fàbrica tèxtil és un espai d’unes dimensions desaforades on s’hi feia tot: la llana, el cotó i la producció per obtenir teixit. Al cap d’uns anys de tancar, el 2004, l’Ajuntament de Granollers va decidir reconvertir-ho en un equipament cultural com d’altres fàbriques de creació que hi havia a aquell moment – val a dir, encara ben poques- per convertir-la en un clúster creatiu. Qui va iniciar el projecte va ser el Lluís Noguera, actual director del CosmoCaixa, que aleshores estava treballant a l’Ajuntament. Així doncs, es van anar inaugurant els diferents equipaments a mesura que s’anava obtenint pressupost.

El concepte que cal tenir present per definir aquest espai és la fàbrica de creació, que implica donar suport als artistes i, malgrat que també se’n fa, l’objectiu final no és l’exhibició. No és important només l’espai, sinó l’assessorament que reben els creadors. Les residències artístiques estan acompanyades de cursos i activitats, com la possibilitat d’assistir a un assaig, fer reunions d’entitats, agafar un llibre en préstec o bé fer usos aliens, fruit de les cessions d’espai o activitats no culturals.

Roca Umbert té molt clars els dos perfils als quals s’adreça, el professional i l’emergent, perquè vol oferir un retorn a la ciutadania. A través de les residències, Roca Umbert dóna suport a la creació contemporània i facilita el marc d’intercanvi i col.laboració entre artistes, empreses i ciutadans. Mitjançant una convocatòria pública, se seleccionen projectes creatius vinculats a les línies de treball de la fàbrica, s’ofereix als creadors i les creadores un espai per treballar i s’estableixen contrapartides que beneficien ambdues parts. Aporten visibilitat al projecte, i donen a l’artista l’oportunitat de formar-se i fer una presentació oberta al final de la residència. I, d’altra banda, es pacta i dinamitza el retorn social per accedir a nous públics i potenciar la participació ciutadana. El 2017, Roca Umbert va acollir un total de 107 residències.

Bobina de La Troca

Aquesta fàbrica de creació presenta un sorprenent nombre de línies de treball i actuació. La Troca és la nau dedicada a la cultura popular, un espai molt entranyable, perquè arreu s’hi poden veure capgrossos i gegants i és un espai per a la gent, on les entitats de la ciutat usa els seus espais per activitats de lleure relacionades amb la tradició de la zona. Es va inaugurar el 2006 amb la missió de vetllar per la dinamització i preservació de la cultura tradicional i popular, el conjunt de valors simbòlics, coneixements tècnics, formes d’organització o pràctiques culturals presents a la vida quotidiana de les persones i grups socials. A banda, en una altra part de la fàbrica hi ha un taller de gegants i capgrossos i altres elements del bestiari festiu vinculat a la cultura popular i tradicional amb el taller de construcció Sarandaca que, iniciat el 2006, ocupa part de la nau G4.

Una altra línia d’actuació és l’Espai d’Arts -arts visuals i imatge- que, des de 2016, està assessorat per Joan Fontcuberta, amb el seu immens taller i arxiu fotogràfic, amb sala d’exposicions i una part de residències artístiques que entren en convocatòria. Es va inaugurar l’any 2008 amb la missió d’actuar com a nexe de diàleg entre creadors i públic. Les residències es divideixen en dos modalitats: residència amb taller, que és un projecte a desenvolupar en un espai de treball individual, i la residència associada, projecte a desenvolupar al centre, sense un espai de treball permanent propi.

En l’aspecte musical cal referir-nos a la NAU B1, inaugurada el 2012, una sala de concerts amb capacitat per 800 persones per a música en viu amb especial atenció a grups emergents i vinculats a la ciutat. Va ser nominada als premis ARC, en la categoria de millor programació de concerts. Properament hi actuarà Clara Peya, LDS Lágrimas de Sangre, Els Catarres, hi haurà un espectacle de Microteatre -que és present a la fàbrica cada tempodada i va migrant d’espai- i Rock en família. La línia de programació musical vol afavorir la creació moderna i difondre-la, i fomentar l’intercanvi i el treball en xarxa i crear nous públics.

Nau B1

Nau B1

També compta amb CUBS de Roca Umbert, consistent en sales d’assaig i gravació insonoritzades per a grups musicals emergents que també poden estar en residència. CUBS és l’equipament de Roca Umbert que treballa amb la voluntat de professionalitzar els grups musicals, preferentment de Granollers i comarca, oferint-los serveis vinculats al foment i la promoció de la música. En els espais de lloguer mensual, els usuaris utilitzen el seu propi back-line, raó per la qual no estan equipats tècnicament.

A més, a Roca Umbert hi ha el Centre d’Arts en Moviment, inaugurat el 2016, que aglutina la dansa, el teatre i el circ, és a dir, l’aprofundiment del llenguatge del cos, amb l’assessorament de Roser López Espinosa. Els artistes hi poden accedir a través d’una convocatòria de residències o poden llogar per hores els espais. Aquest Centre té una part d’exhibició, una part professional i una part per artistes emergents. Algunes de les accions que duen a terme són els tallers amb dones de més de 45 de dansa contemporània sènior (“+45”) que acaben fent una exhibició al cap d’un any. “És una iniciativa molt positiva per aquestes dones perquè acaben sentint-se empoderades”, afirma la coordinadora.

La Tèrmica

La Tèrmica

Aquest centre de moviment té una escola de teatre anomenada Arsènic, establerta a Roca Umbert des de l’any 2011 en un dels locals de la nau E1, una iniciativa privada que promou el teatre com a eina cultural i educativa. El Centre d’Arts en Moviment desenvolupa tallers i workshops de dansa i teatre, i formació de joves actors. El retorn social a Roca Umbert és l’assessorament en continguts i la participació en esdeveniments com la coordinació de les Jams de teatre mensuals, la participació en les portes obertes dels Centre d’Arts del Moviment, l’organització del Microteatre i actes en les festes nadalenques. Properament hi haurà un “Workshop de Contact” amb Sharon Fridman (diumenge 2 desembre 2018) per a professionals, així com hi ha moviment per a tots els públics amb L’Acció Dansada, Taller de Teatre i Moviment amb Vera Livia (24 de novembre 2018), Entrenament físic basat en Body Weather amb Helena Pellisé (12 i 13 de gener de 2019), el Teatre Comunitari de Percussió Corporal per a persones amb diversitat funcional auditiva (dissabtes entre octubre i gener), moviment familiar amb el Festival “El més petit de tots” (18 de novembre 2018) o “Fang, familiar al circ” (27 de gener 2019), i, finalment, improvisacions guiades de moviment enfocades en la dansa contemporània (entre octubre i desembre 2018).

La Tèrmica

La Tèrmica

Enfilem cap al Centre tecnològic i Universitari, que conté la línia de pensament i educativa, amb una seu de la Universitat de Granollers-UVic, així com la Universitat Popular de Granollers. Té un taller de fabricació i un espai vinculat a la formació tecnològica que fa cursos de diferents disciplines que van des de la física quàntica fins la literatura, amb professors reconeguts. A banda, s’hi cuina tota la part de robòtica, 3D i noves tecnologies i es fomenta el Mercat Tecnològic, arran de la petició del professorat de la ciutat.

El Centre Audiovisual és un espai que acull la televisió i la ràdio comarcals i on hi ha platós de lloguer per desenvolupar els teus propis projectes audiovisuals, amb espais de co-workers del sector audiovisual, convivint moltes empreses audiovisuals i de disseny i creació gràfica, afavorint el viver d’empreses de nova creació i joves amb talent que necessiten línies de suport que els permetin afrontar els primers anys d’existència en el mercat de treball. De fet, tot Roca Umbert és un immens plató on s’hi ha gravat molts anuncis.

També hi ha espai per als lectors a la Biblioteca de la diputació integrada a la fàbrica, que és la biblioteca del sud de la ciutat i centre d’activitats d’alt valor pedagògic com els clubs de lectura i el projecte booktrailer, a banda de ser una aula d’estudi. Inaugurada el 2005, forma part de la Xarxa de Biblioteques de Granollers (BdG). La visió és avançar vers un model de servei bibliotecari local que aposti per incorporar la innovació tecnològica, els serveis digitals, l’elaboració de productes d’informació amb alt valor afegit, i desenvolupar projectes que posicionin la biblioteca com a laboratori de creació i experimentació multidisciplinari. El projecte Booktrailers, que es du a terme des de setembre a desembre de 2018, vol donar a conèixer el Club de Lectura de la Biblioteca, així com promoure la lectura a partir del llenguatge audiovisual, i identificar joves interessats en aquests àmbits. Està adreçat a alumnes de primer cicle de secundària dels instituts de Granollers i consta de 6 sessions. A més, Roca Umbert presenta el Projecte Codeclub, programació amb scratch per a infants.

A més, hi ha un espai dedicat pròpiament al patrimoni, La Tèrmica, que és on l’antiga fàbrica generava la seva pròpia energia. És un espai catalogat com a patrimoni industrial i està dotat d’un programa museístic. La Tèrmica Roca Umbert s’ha conservat exactament tal com era, amb les calderes, turbines i motors que han romàs amb un aire romàntic, a l’estil vintage, que val molt la pena de visitar pel valor testimonial que té i la bellesa de l’estètica industrial de mitjan de segle.

Sarandaca de La Troca

Sarandaca de La Troca

És un centre d’interpretació del passat industrial on s’hi fan visites guiades i concerts en petit format que constitueix l’equipament de difusió de la memòria històrica Roca Umbert, que vincula el passat industrial de la fàbrica amb la tecnologia. D’aquesta manera es promou la intersecció entre art, ciència, patrimoni i tecnologia

La programació dels esdeveniments s’elabora a partir de la iniciativa local i els projectes artístics, dos actors que es retroalimenten.

Roca Umbert presenta altres iniciatives com el Festival Panoramic, que explora la relació entre el cinema i la fotografia, promou i incentiva la recerca de nous llenguatges i narratives audiovisuals. Pretén fomentar la recerca, la divulgació i la promoció de la fotografia a través del cinema i d’altres disciplines on aquesta hi cohabita, fomentar la relació entre aquestes dues disciplines contemporànies i fer una clara aposta pels nous llenguatges narratius, tant en el camp documental com l’experimental o l’artístic, així com contribuir a visibilitzar nous artistes.

Algues de les activitats singulars s’originen directament en el sector local i s’integren en la programació de la Fàbrica, motiu pel qual la relació amb les entitats és permanent, com és el cas de la programació de Microteatre, que implica un concurs de guions on posteriorment s’adjudica director i es fa un càsting d’actors per crear obres de 10 minuts.

També es fomenta el Festival anual de música Minibeat, nascut d’una associació musical de la ciutat, és un espai familiar de música alternativa amb música en directe, tallers, zona per nadons i altres activitats vinculades amb la música. L’objectiu és crear nous adeptes al fascinant món de la música i la cultura alternativa, oferint a les famílies una oferta musical infantil diferent a la qual s’ofereix habitualment.

Finalment, cal parlar de MAU, una mostra d’art urbà que es formula a partir d’entendre l’espai públic com a plataforma d’interacció. Aquesta mostra pretén reclamar l’espai públic com a espai d’experimentació i de reflexió amb l’objectiu de vincular el passat i el present de la fàbrica perquè es prengui consciència de què eren abans aquests espais i com s’han adaptat als nous temps.

Visitar la Fàbrica de Creació Roca Umbert és descobrir tot un univers creatiu interdisciplinar que cal reivindicar. “No em dedico a vendre entrades”, comenta la directora de màrketing, “sinó a donar a conèixer tot el talent que es cou en aquest indret”, un espai que ha significat molt per la ciutat de Granollers i que s’ha sabut adaptar als nous temps, amb nous usos i nous targets. Un esclat de creativitat multipolar molt necessari que ens interpel.la i ens vol fer partíceps de l’explosió artística que hi té lloc. El repte és gestionar tot aquest talent que acull i créixer de forma orgànica, sense que la seva immensitat ofegui les espurnes creatives i, ans al contrari, tots ens en puguem fer ressò per donar suport als artistes de casa nostra que, algun dia, lluïran en el fimament.