Demà Màrius Serra proposa Reborn, un joc d’enigmes del 1714

30.09.2013

A partir de demà, Màrius Serra proposa des del Born Centre Cultural un joc enigmístic: recuperar el significat de paraules del 1700 que han caigut en desús i que mereixen ressuscitar. D’aquí el nom del projecte: Reborn.

 

Màrius Serra | Foto de Pere Virgili

 

“Al jaciment arqueològic del Born s’hi han trobat cases, carrers i objectes, però també s’hi han trobat paraules”, diu Màrius Serra. L’autor de Verbàlia proposa recuperar les paraules que es feien servir en aquella Barcelona del 1700 i que ara gràcies als treballs historiogràfics s’han pogut documentar. Els estudis de l’historiador Albert Garcia Espuche han permès fer un inventari de paraules de La Ciutat del Born, amb les quals Màrius Serra ens proposa jugar tot contraposant el que el mot suggereix avui i el que significava quan estava en ús. En general, són mots de l’àmbit de la vida quotidiana: qui vivia a cada llar, quins oficis s’hi feien, com eren els interiors de les cases, a què jugaven… I també, quins mots o expressions de la llengua catalana es feien servir en aquella època i no han arribat fins als nostres dies.

Cada mes, es proposarà una paraula que circulava a la ciutat del Born i que ara ens resulta tan obscura que no la podem trobar ni als treballs etimològics més complets, com els de Joan Coromines, ni en alguns casos als repertoris digitals més amplis, com ara Google o la Viquipèdia.

Durant un mes, tothom que vulgui participar en el Reborn podrà fer la seva definició lliure i creativa de la paraula, com si es tractés de reintroduir-la de nou, o potser per primer cop, al diccionari. I un cop acabat el mes, de la paraula protagonista se n’oferirà una explicació que revelarà el sentit real en l’època de la ciutat del Born. Podeu participar des de Núvol en el projecte Reborn, deixant els vostres comentaris a l’article de la paraula del mes. Fins demà.