“Delicadeses” o deixar-se tocar pel Ponent català

8.08.2012

Enric Casasses recitarà avui dijous 9 d'agost, a la cita poètica 'Delicadeses: art de tros' de les Garrigues. Foto d'Andrew Condon

 

Cau l’agost sobre Catalunya i sembla que el sol sigui més contundent a la banda del Ponent.  I és cert. Com també és cert que des de fa cinc anys hi ha una cita ineludible a la comarca de les Garrigues. Passa dos o tres dijous del mes d’agost. I prou. Ni més, ni menys. Però, el què? Delicadeses: art de tros. El lector potser no en té prou amb una nomenclatura atractiva. Vol detalls. Doncs som-hi.

Delicadeses són intervencions artístiques al territori de les Garrigues. Art de tros, tot emulant les cassoles de tros que els pagesos del Ponent de Catalunya feien quan eren, precisament, al tros (a la vinya, a l’oliverar) amb tot allò que tenien: quatre patates, uns quants espinacs, un grapat de caragols, mig conill i un bri de sol (això és poesia, eh!). Però no ens desviarem del nostre centre d’atenció, perquè tot i que la paraula delicadeses sovint fa referència a la gastronomia, aquí parlem d’aliments d’art. D’àpats espirituals que tenen lloc una hora abans de la posta de sol en un indret reperdut d’algun terme municipal d’algun poble de les Garrigues.

La cosa sembla molt àcrata però no és així: tot, fins al més ínfim detall, està calculat. La cita és a la plaça d’un poble en una hora determinada; allí es troba el públic i es reparteix en cotxes per utilitzar el mínim nombre de vehicles per anar fins a l’indret on es farà l’acció, tot i que també s’hi pot arribar en bicicleta o a peu. No és un públic multitudinari (Delicadeses no ho pretén pas!) però és un públic que durant aquests cinc anys ha anat aprenent a ser públic de Delicadeses… Hi ha espectadors vinguts de l’interior de la comarca, però també de comarques veïnes i no només. Un públic especial. D’aquell que caldria abraçar amb uns braços ben grans i fer-li un somriure còmplice. Al cap d’una estona comença la comitiva que marxa cap a l’indret acordat, que només saben els membres de l’organització. Un cop allí, s’aparquen els cotxes i s’inicia un passeig. S’arriba al lloc, un racó sempre orientat al sol ponent, es posen a terra mantes i sacs per seure-hi a sobre i just una hora abans de la posta, ni mig minut més ni mig minut menys, comença l’acció.

 

Circ Circumloqui, edició 2010 de 'Delicadeses'

 

Des dels seus primers passos, el 2008, en el marc de Delicadeses s’han dut a terme accions de poesia textual i de poesia visual, d’art plàstic, de música quieta i de música no tan quieta, de titelles, de pallassos, entre altres. Quan el sol s’està ponent hi ha l’acció final: la contemplació de la posta acompanyada d’alguna acció poètica i/o sonora. Aleshores es reparteixen uns porrons de vi blanc per celebrar l’amor a l’art, l’amor al sol i l’amor a un territori en companyia d’unes persones que sembla que no es vulguin separar… Hi ha sessions on s’hi ha fet coincidir el pleniluni (com la sessió de la setmana passada) i el final encara ha estat més llarg. Enguany, tot just per donat continuïtat a aquest no final, s’ha previst un ressopó poètic a les Borges Blanques, cap de comarca de les Garrigues.

Ara mateix ens trobem a mig camí, amb la primera sessió de Delicadeses ja feta i la segona, la que està especialment pensada per a un públic familiar, per fer. La cita és demà dijous, 9 d’agost de 2012, a la plaça de Catalunya de Castelldans a les 19.35 hores. A les 20.05 hores començarà l’espectacle de clown de la companyia Katrastka Low cost i a l’hora de la posta, a les 21.05, el poeta Enric Casasses dirà uns quants poemes. Després, a les 23.00 hores, Casasses continuarà al Casal Marino (seu de l’Ateneu Popular Garriguenc) de les Borges Blanques, amb alguna sorpresa prevista i alguna d’imprevista.

 

Concert d'Eduard Canimas, dijous passat.

 

Delicadeses està organitzat per l’Ateneu Popular Garriguenc i per l’Associació cultural La fàbrica bella. Delicadeses sempre s’ha gestat des del marge, però amb les dosis de passió necessàries perquè no decaigui i perquè cada dia tingui més i més adeptes, a pesar de la seva senzillesa. Delicadeses no compta, ara per ara, amb cap ajut institucional. Al programa d’aquest any s’hi diuen coses com: “Delicadeses defuig qualsevol mostra de melangia creativa a pesar de les crisis. Delicadeses: la nostra acció és d’art. D’art de tros. D’art al tros. I l’art i la cultura són encara molt amples. Com les fronteres mentals, que també ho haurien de ser.”

Delicadeses compta amb la complicitat del diari de la comarca, SomGarrigues; amb la complicitat de la cooperativa social L’Olivera, que des de fa uns quants anys ofereix el vi (delicadíssim) que bevem tot contemplant la posta; i amb la complicitat de Can Antaviana, on hi trobem el creador dels cartells i els programes (objecte de col·leccionisme, ja), el dissenyador i tipògraf Josep Patau. L’any 2011 Delicadeses va obtenir el Premi Ateneus en la modalitat de creativitat en arts escèniques; va ser un petit gran gest per a tots plegats, organització, públic i artistes. Perquè Delicadeses fa honor al seu nom i tot ho fa especial. No en va cada any es generen centenars i centenars de fotografies d’indrets i moments i gent que passa, i segur que torna, per Delicadeses.

Cartell de les accions poètiques i intervencions artístiques a les Garrigues: 'Delicadeses: art de tros".