Dee Dee Halleck i la defensa d’una televisió lliure

26.03.2019

Dee Dee Halleck, activista i pionera en la defensa de la televisió lliure i independent arriba a la 27a Mostra Internacional de Films de Dones a Barcelona. Amb la col·laboració de La Bonne (Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, juntament amb Arxius OVNI i la llibreria La Caníbal), el festival mostra una selecció de films de Halleck.

La 27a Mostra Internacional de Films de Dona projecta Deedee Halleck | Foto: Spark News

A la dècada dels 70, i conjuntament amb diverses entitats sindicals i en suport dels drets civils, l’activista Dee Dee Halleck va encapçalar la campanya per la reforma dels mitjans de comunicació a Washington per a “fer la televisió pública”. No va ser fins el 1981 que Halleck va fundar el canal televisiu Paper Tiger TV com a crítica als mitjans de comunicació, basant-se en la documentació col·laborativa. Encara avui, Paper Tiger TV és un centre de creació on no hi ha jerarquia: ni directors, ni managers ni caps de secció. Una televisió on totes les decisions s’aproven per consens. Per la seva banda, Paper Tiger TV va llogar a la Deep Dish Satellite Network (1986) –del qual Halleck n’era la cofundadora-, que va néixer amb la finalitat de ser la primera xarxa de televisió dels moviments polítics comunitaris. D’aquesta manera, Dee Dee Halleck va inspirar als productors locals a crear continguts ràpids, fàcils, pràctics i compromesos pels canals locals a través de PTTV i Deep Dish Satellite Network.

Així doncs, dins del programa Pensadora de la Bonne, des del 23 de març i fins al 26 d’abril, els assistents han pogut veure la instal·lació audiovisual en loop d’una àmplia selecció de fils de Paper Tiger TV i Deep Dish TV. A més, el dissabte 23 de març la mateixa activista ha proposat a les participants la creació d’un programa de televisió comunitària seguint l’esperit de Paper Tiger: l’experiència, la performance, la crítica, la ironia i la política com element essencial en cada film. El resultat de la sessió s’ha sabut el dilluns 25 de març, dia en què s’ha dut a terme la sessió Alternatives apoderades: Paper Tiger TV,  des de L’art dels mitjans comunitaris a la TV handmade. El mateix dia també s’han projectat diverses pel·lícules.

Per últim, aquest dimarts 26 d’abril a les 18:30h, amb la presència de Dee Dee Halleck i la presentadora Núria Canal, hi ha l’acte Guerrilla Networking Deep Dish TV: la lluita contra la guerra, el colonialisme i la política penitenciària, amb les projeccions dels fragments de Getting Grip on Access i Racism on Main Street (Estats Units 1986); The Gulf Crisis TV Project: Just Say No (Estats Units, 1990-1991), Bars and Stripes: Doing The Time in the Prison Complex (Estats Units, 2005) i finalment, Shoking and Awful: Erasing Memory (Estats Units, 2005) en què la cadena Deep Dish TV va voler mostrar, amb una trentena de programes, la guerra i l’ocupació a l’Iraq on s’aborden les conseqüències de les accions militars i com les persones es mobilitzen a través de l’art, l’activisme i les lleis internacionals.