Deconstruint Maurice Ravel a ritme de Jazz

6.11.2017

Marco Mezquida inaugurarà el 16 de novembre les Jazz Sessions de l’Auditori de Barcelona amb Els somnis de Ravel. El jove pianista de jazz, improvisador i compositor proposa una aproximació singular a l’imaginari del compositor francès Maurice Ravel amb un concert de piano, violoncel i percussió.

El pianista Marco Mezquida inaugurarà les Jazz Sessions de l’Auditori de Barcelona amb el concert “Somnis de Ravel” | Foto: M.Miralles

El pianista menorquí Marco Mezquida és una de les figures més rellevants del panorama actual en el món del jazz i la improvisació a casa nostra. Sorgit de la factoria ESMUC i amb només 30 anys, Mezquida ja té una carrera meteòrica que l’ha dut a actuar en vint-i-cinc països de quatre continents, en clubs i festivals de prestigi des dels Estats Units fins al Japó, a participar en més de quaranta discos, molts dels quals com a protagonista i en solitari, a rebre premis i guardons com l’Altaveu 2015 o l’Enderrock, i a ser considerat Músic de l’Any per l’Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya. Ja amb tot aquest bagatge, l’Auditori de Barcelona va proposar-li l’any passat un projecte que combinés la música de Maurice Ravel amb el jazz i la improvisació.

D’aquest encàrrec neix Els somnis de Ravel, un viatge oníric per l’imaginari musical i personal de Maurice Ravel; un somni a través de la modernitat del seu llegat i l’eclecticisme de les músiques que el van seduir: del classicisme francès als virtuosos romàntics; de l’experimentació amb la música popular a la influència dels seus contemporanis i l’efervescència del jazz.

Marco Mezquida explica que en els seus objectius creatius mai ha tingut com una prioritat versionar peces de música clàssica.”Fins a dia d’avui he publicat 14 discs en diferents formats i estils i la majoria d’aquests discs estan formats íntegrament per composicions i improvisacions pròpies. Però l’encàrrec em va seduir i em va permetre fer una immersió en l’apassionant i sofisticat imaginari musical de Ravel.”

I és que, en paraules del jove músic, Els somnis de Ravel és un homenatge al compositor francès i a la vegada “una re-interpretació del seu univers musical, portant-lo a un terreny estètic molt personal però sense desvirtuar l’essència de cada peça, conservant el material més característic de cada moviment, és a dir, els motius melòdics i les harmonies.”

Al costat del percussionista Aleix Tobías i el cellista Martín Meléndez, Marco Mezquida oferirà una recreació personal i única de la música del genial Ravel: l’impregna de groove, l’expandeix a través de la improvisació i li insufla textures de la música contemporània. Mezquida afirma que els dos músics que l’acompanyaran han sigut peces clau en el procés de creació: “el Martin i l’Aleix no només reinterpreten. Es fan seves les formes i melodies i tot agafa un altre caire. No són els instruments allò que dona vida a una obra, si no les persones que toquen, aportant el seu enfoc i bagatge musical.”

Marco Mezquida torna a L’Auditori el 16 de novembre per presentar oficialment l’enregistrament en format d’àlbum del seu homenatge a Maurice Ravel dins les Jazz Sessions de L’Auditori. El concert es fa en col·laboració amb el 49 Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona, que aquest any dedica un Retrat d’Artista a Mezquida. Un artista que sovint se l’ha definit com un compositor versàtil. No obstant això, Mezquida no es considera “un compositor en tota regla; l’art de la improvisació en tots els seus variats i rics camins és el camp que més m’interessa i en el que jo més em moc i, sobretot, on puc oferir quelcom més personal que en el camp de la interpretació o composició. Però a la vegada em sento connectat a personatges com Bach, Chopin o Debussy, compositors que van desenvolupar una carrera i obra on improvisació, composició i interpretació eren disciplines que anaven lligades de la mà d’una manera orgànica i sana; no eren especialitats separades, com passa ara per culpa de males praxis pedagògiques a molts Conservatoris.”

Una mitjana de 170 concerts a l’any, 4 discos propis en els darrers 3 anys, Músic de l’Any per l’Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya… Com s’ho ha fet Marco Mezquida? “És una qüestió de fe, de perseverança i de presa de decisions. Jo de jove volia ser una estrella del rock: una mescla de Lennon, Elton John i Freddy Mercury… I mira cap a on ha desenvolupat la cosa: estic deconstruïnt Ravel, però segueixo tenint rock!“