Decàleg literari de Yasmina Reza, pregonera de Sant Jordi

21.04.2017

Dijous, l’escriptora Yasmina Reza va obrir els actes previs a la Diada de Sant Jordi amb el tradicional pregó al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. La va acompanyar el director del TNC, Xavier Albertí, amb qui va mantenir un diàleg al voltant de la literatura i el teatre, l’èxit, la llibertat i l’intercanvi de roses i llibres. Els actors Sílvia Bel i David Selvas van obrir i tancar l’acte amb dues lectures dramatitzades del seu darrer llibre, Babilònia (Anagrama). A Núvol hem recollit deu frases ocurrents de l’autora francesa sobre diverses qüestions, des de l’escriptura fins a la felicitat passant pel matrimoni. Fins i tot sobre Hollande i Sarkozy, que en altres temps també haurien estat protagonistes aquest diumenge.

Yasmina Reza durant el pregó al Saló de Cent | Foto: Jordi Casañas

1- Escriure és una activitat més fisiològica que intel·lectual. És instint, passió, obsessió, exasperació, joia, malenconia… i al final sempre resta el misteri.

2- Mai m’he considerat una escriptora, en el sentit social del terme. Simplement sóc una persona que escriu.

3- La parella és la cosa més impenetrable. Resulta impossible comprendre què és una parella, fins i tot quan se’n forma part.

4- Ja no suporto cap discurs racional. Tot el que ha fet que el món sigui món, tot el que ha estat bell i gran en aquest món, no ha nascut mai d’un discurs racional.

5- L’èxit no és una confirmació de talent. No és cap veredicte sobre la qualitat literària.

6- Els que en saben, banalitzen el món.

7- Les molèsties… Sempre volem una altra vida, oi? Creiem que les coses que són la vida no són la vida.

8- Els sentiments són canviants i mortals. Com totes les coses d’aquest món. Els animals es moren. Les plantes. D’un any a l’altre, els rius ja no són els mateixos. No hi ha res que duri. La gent vol creure el contrari. Es passen la vida recomponent els bocins i ho anomenen matrimoni, felicitat o què sé jo.

9- La complexitat humana no es redueix a cap principi de causalitat.

10- Sarkozy és un personatge de novel·la. Hollande no, encara que li passin coses de novel·la.