‘De vida ardent’, per primera vegada a Catalunya

2.10.2015

Besalú serà l’escenari d’un espectacle inèdit a Catalunya. El concert-recital De vida ardent, interpretat per Maria del Mar Bonet i Biel Mesquida, aterrarà diumenge a la Fira d’Editorials Independents LiberisLiber amb els poemes més significatius de Bartomeu Rosselló-Pòrcel. Música, versos i passió embolcallaran un espectacle que transmet l’admiració dels intèrprets cap al poeta de Palma de Mallorca.

Maria del Mar Bonet i Biel Mesquida | LiberisLiber

Maria del Mar Bonet i Biel Mesquida | LiberisLiber

L’espectacle De vida ardent es basa en la trajectòria vital i el llegat artístic de Bartomeu Rosselló-Pòrcel. Bonet i Mesquida uniran les seves veus per retre un homenatge al poeta amb un espectacle honest i emotiu que neix de la passió dels artistes cap a Rosselló-Pòrcel. La cantant mallorquina, que va començar a musicar els versos del poeta als anys 70, interpretarà alguns dels poemes que ha musicat al llarg de la seva carrera. De fet, el darrer disc de Maria del Mar Bonet porta per títol Fira encesa (2013) i inclou deu adaptacions dels poemes de Rosselló-Pòrcel.

De la seva banda, Biel Mesquida en recitarà d’altres que no han estat musicats. Tots dos actuaran amb la complicitat artística del pianista i acordionista Dani Espasa, que els acompanyarà a dalt de l’escenari. “L’espectacle és una conjunció de la música i els seus poemes per transmetre l’estimació que sentim cap a Rosselló-Pòrcel”, explica Mesquida, que assenyala que “les veus, la dicció dels versos i els poemes cantats es combinen d’una forma molt nítida i clara, creant complicitats amb el públic”.

De vida ardent també repassarà alguns aspectes biogràfics i professionals de Rosselló-Pòrcel explicats de manera planera i a partir dels seus propis versos. Segons Mesquida, van incorporar la narració de la vida del poeta perquè creien que “era important repassar el brevíssim itinerari de Rosselló-Pòrcel”. Així, durant l’espectacle es recorda la seva infantesa, els seus professors, l’etapa d’estudiant a Barcelona, les seves influències i els vincles amb altres poetes com Salvador Espriu i Joan Vinyoli, entre altres. Pluja en el jardí de l’Ateneu, Poques paraules surten, Quan arribarà aquell moment, Brollador, La teva mare broda i Inici de campana són alguns dels poemes que es podran sentir durant l’espectacle.

La passió pel foc del poeta també serà present durant el concert-recital. Mitjançant la creació d’espais sonors que endinsen l’espectador en una atmosfera especial, l’espectacle vol recrear aquesta fascinació pel foc de Rosselló-Pòrcel, que ell va traslladar en els seus versos amb una música verbal pròpia. Així, Mesquida i Bonet fusionaran les seves veus en un tribut al poeta 101 anys després del seu naixement. L’espectacle és de petit format i té una hora de durada.

De vida ardent va estrenar-se a Palma de Mallorca el desembre del 2013. Per primera vegada es representarà a Catalunya, un fet que Mesquida veu com la demostració que “s’han trencat les barreres que separen els Països Catalans”. Mesquida lamenta que “la cultura catalana encara està trossejada i té greus problemes de comunicació” i, per això, creu que exportar el concert-recital és “una manera de trencar el gran abisme del territori de la cultura catalana”. Així mateix, subratlla la voluntat de “crear ponts culturals” entre els territoris i espera “que De vida ardent pugui arribar a altres llocs de Catalunya i del País Valencià”. L’espectacle tindrà lloc al Teatre Cal Tronc a un quart de vuit del vespre i l’entrada és gratuïta, tot i que l’aforament és limitat.