De nord a sud: propostes pel Dia dels Museus arreu de Catalunya

16.05.2018

Són molts els museus de Catalunya que fan programacions especials pel Dia i la Nit Internacional dels Museus, que es va començar a celebrar l’any 1977. Enguany, la 41a edició té lloc aquest cap de setmana i està dedicada al tema Museus hiperconnectats: nous enfocaments, nous públics, reconeixent les connexions que els museus estableixen amb la comunitat i l’entorn natural. Repassem alguns museus de tot Catalunya que ofereixen activitats diferents.

“Tzu”, l’exposició de porcellanes de Patricia Varea al Terracotta Museu de la Bisbal d’Empordà | Foto: Julia Reoyo de Caixa Fosca

A la Bisbal d’Empordà, el Terracota Museu reparteix les activitats entre el divendres dia 18, Dia Internacional dels Museus, i el dissabte 19 de maig, data escollida per celebrar la Nit dels Museus. El divendres es farà una jornada de portes obertes al museu i a les 19:30h s’inaugurarà l’exposició temporal Ceràmica blava catalana de la Col·lecció Mascort. Peces seleccionades, fruït d’una col·laboració entre el museu i la Fundació Mascort de Torroella de Montgrí. L’acte es complementarà amb una conferència sobre la ceràmica blava catalana entre el segle XIV i el segle XIX, a càrrec de l’historiador i ceramòleg Josep Antoni Cerdà. El dissabte a les 20h s’inaugurarà la nova exposició temporal de l’Espai “La Peixera”, titulada tzu, una selecció de porcellanes de la ceramista Patricia Varea Milan. A les 21:30h es realitzarà l’espectacular muntatge Rakú Jam Session al claustre d’entrada del museu, una intervenció de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal que combina el foc, la ceràmica, l’art i la música. Els assistents pintaran una peça que serà cuita al moment amb la tècnica del rakú. La proposta es complementarà amb la música del grup d’ska i rock mestís Despit, grup format per joves músics del Baix Empordà.

A Vic, el Museu de l’Art de la Pell (MAP) i el Museu Episcopal (MEV) faran jornada de portes obertes. Durant la Nit dels Museus, el MAP prepara l’activitat “Art i literatura” per descobrir les peces de la col·lecció des d’un punt de vista diferent: el literari. Pot ser que textos universals facin referències a temàtiques exposades al museu? Caldrà descobrir-ho. Per la seva banda, el MEV obrirà les seves portes a quarts de 9 del vespre per oferir un viatge pel museu a través de l’art, la dansa i la música, amb la col·laboració de l’Escola de Música i Conservatori de Vic (EMVIC), l’Escola de Dansa Laia Baulenas i l’equip de professionals del MEV.

Si ens seguim movent pel territori, trobem que la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran presenten un bon cabàs d’activitats. A la Noguera, per exemple, el Centre d’Interpretació de l’Or del Segre durà a terme la visita “Quan la nit es fa dona. Les col·leccions dels museus en femení”, on es mirarà la col·lecció amb perspectiva de gènere. L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, a Esterri d’Àneu, tenen teca per tres dies: divendres 18 inauguren l’exposició “Muntanyes a la prehistòria. L’Arqueologia al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici”; dissabte, presenten l’edició facsímil del llibre “Art popular decoratiu a Catalunya” (1948), a càrrec de Ramon Violant i Simorra; i diumenge, compten amb la visita teatralitzada “Esperanceta Hiperconnectada”, on el personatge d’aquesta dona ens connectarà al modus vivendi dels pallaresos. El Museu de Lleida, com a institució referent del territori, farà una projecció acompanyada de música sobre la façana del Museu, sota el títol “Agramuntophitecus” i al voltant de la mostra de Guinovart.

A Tarragona, set museus i espais culturals s’uneixen per crear una ruta nocturna guiada sota el nom “Viatge a la Constel·lació Museu”. En un món hiperconnectat, on la transmissió d’idees i coneixement ha deixat de ser unidireccional, la Constel∙lació Museu ens proposa reflexionar sobre l’ús i la importància de la comunicació. La ruta s’estructura a partir d’aquest concepte, que fa de nexe d’unió entre les diferents institucions. Cada centre escull una peça que ajuda a explicar la idea principal i en dona una visió particular. Els museus i centres culturals participants són el CaixaForum, el Museu del Port, el Museu Bíblic Tarraconense, el Museu Diocesà, el Museu d’Art Modern, el Museu d’Història i el Museu Nacional Arqueològic.

Al sud, el Museu de Tortosa dona accés gratuït a l’exposició permanent tant divendres, com dissabte i diumenge. A part d’això, el dissabte 19 a la nit s’oferiran dos passis –un a les 22:30 i un a les 23:30h- d’una visita teatralitzada a les sales de la institució, per tal de conèixer de primera mà diferents personatges que representen alguns moments històrics de Tortosa. La visita va a càrrec de l’Escola Municipal de Teatre de la ciutat, i rep el títol “Vine al Museu i viu la història”. Per qui no pugui assistir-hi, el diumenge 20 se’n farà un tercer passi, aquest cop al migdia: a les 12h. També es podrà visitar l’exposició temporal de la sala Antoni Garica, “Roberto Escoda. El present del pintor”.

Aquests són només alguns exemples d’activitats que es duen a terme en els museus de Catalunya: si teniu alguna institució cultural d’aquest tipus més a prop, no dubteu a preguntar-los què fan d’especial durant el Dia i la Nit dels Museus.