De la tradició a la contemporaneïtat: cultura amb D.O. ebrenca

18.10.2012

Rondalla del Canalero al Coll de l'Alba

 

Sembla que a les Terres de l’Ebre la tendència a la creació i la promoció cultural no fa més que créixer. Potser el sentiment d’inferioritat i abandonament respecte les capitals catalanes que històricament ebrencs i ebrenques hem patit comença a deixar de banda la queixa i el victimisme —normalment més que justificat, alguna vegada gratuït— i a revertir en voluntat de construir cultura, sinergies i territori. No es tracta de cap interpretació alegre de la realitat: si donem una ullada a què s’ha cuinat últimament per esta part del país la conclusió és més que optimista.

Es fa difícil valorar si l’equip de Surtdecasa.cat —el portal digital de referència cultural a les Terres de l’Ebre— han fet només de compiladors o han ajudat també a catalitzar este fenomen; en tot cas, la seua aparició ara fa poc més d’un any va suposar una petita revolució en l’àmbit. La persona interessada en saber “què fan per aquí baix” (a més de bous) ja no ha de dependre del boca-orella o de les agendes —incompletes i desactualitzades— dels diaris: ara disposa d’un mitjà en línia dedicat a este paper. Que la centralització informativa de bona part de la vida cultural del territori serà quelcom positiu és evident: si, a més, a la llarga això funcionarà com a punt de trobada entre creadors i activistes culturals i ajudarà a generar nous projectes comuns només el temps ho dirà.

No es pot insinuar, però, que a les Terres de l’Ebre no face ja temps que existixen projectes culturals nascuts des de la societat civil i amb voluntat de llarg recorregut. En són bons exemples el festival Ebre Terra de Vent de Tortosa, que enguany celebra la seua 10a edició; les Jornades Musicals a l’Ermita de la Pietat d’Ulldecona, que des de fa 8 anys porten diversitat, qualitat i quantitat musical a este referent històric i cultural local; la Bouesia de Deltebre, nascuda també fa 8 anys com a projecte pluridisciplinari on es va de la poesia als camps d’arròs; el festival campredonenc de curtmetratges Curtredó, que enguany n’ha complit 5 tot creixent de manera exponencial; la Fira Litterarum d’Espectacles Literaris de Móra d’Ebre present des del 2007, o la trobada de Gènere Negre del Matarranya i el Priorat, Ebre Negre.

En una breu radiografia de la vida cultural ebrenca com esta, però, seria un error no destacar també la tasca de col·lectius que tot i treballar en altres àmbits en els darrers anys han fet igualment una tasca important en este sentit. Parlem d’espais com el Casal Popular Panxampla de Tortosa i la seua Jota a la Plaça, els AMICS d’Ulldecona o les Festes Alternatives d’Amposta, Surt al Castell!. En una línia molt diferent —allunyada, potser, d’allò que el lector habitual de Núvol seguix, però que caldria tenir igualment en compte— a Amposta trobem, precisament durant estos dies, la tercera edició del Festival de cinema Fantàstic i Gore Kutrefacto. Finalment, fets com la recent renovació del Museu del Montsià —que en convertir-se en el Museu de les Terres de l’Ebre pretén ampliar considerablement la seua oferta cultural— o la posada en marxa del Centre d’Art Lo Pati apunten, d’altra banda, una possible continuació —i promoció?— d’esta tendència des de les institucions.

 

Cartell d'Eufònic

 

La temporada cultural d’estiu es tancarà aviat, oferint-nos abans de cloure una prometedora primera edició de l’Eufònic, Mostra d’Art Sonor i visual de les Terres de l’Ebre. La Mostra, repartida entre diferents pobles i espais, tindrà lloc del 7 a l’11 de setembre i acollirà actuacions, audiovisuals, tallers, debats i un especial aperitiu musical protagonitzat per Guillamino, al qual només s’hi podrà accedir en barca des de Sant Carles de la Ràpita.

Res no indica, però, que la fi de l’estiu signifique una davallada en el ritme d’activitats, ans al contrari. Projectes com el Centre d’Interpretació de la Jota de les Terres de l’Ebre, que tot just està començant a veure la llum impulsat pels populars activistes del folklore Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, fan preveure un dolç futur de creació i innovació per a la terra de l’Ebre.

Un futur, a més, que assumix naturalment que el mar de la creació cultural moderna està format pels sediments de la tradició. Tal i com demostren projectes com l’XYZ, iniciat a Amposta este estiu, el riu de la contemporaneïtat cultural ebrenca no pensa perdre els orígens.

Twitter d’Oriol Fuster i Cabrera | @oriolfc

Etiquetes:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

5 Comentaris
 1. Hola Oriol,

  M´agrada el que escrius però a l´article trobo a faltar com a iniciativa feta per la societat civil i des de el voluntariat una iniciativa teatral.

  Fa 8 anys neix a Ulldecona la programació estable de teatre professional “Dissabtes de teatre”, anem per la novena temporada gràcies al públic del territori i de les comarques nord del País Valencià.

  Estas invitat a vindre a Ulldecona el dissabte de funció que vulguis i voràs com natros també podem formar part de la cultura amb D.O. ebrenca.

  Salut !

  Jaume Coll

  • Tens tota la raó Jaume. De fet conec la vostra iniciativa i em va alegrar molt veure que aconseguíeu los quartos del Verkami. Lo text no pretén ser exhaustiu i partix del principi que tot resum d’este tipus serà incomplet per definició, però s’agraïxen igualment les posades de dit a la llaga.

   Potser podem compensar-ho fent una crònica dels Dissabtes d’enguany si los companys de Núvol s’animen, no trobes? 😉

 2. Retroenllaç: De la tradició a la contemporaneïtat: cultura amb D.O. ebrenca | Núvol | NOTÍCIES TERRA ALTA | Scoop.it

 3. Hola,
  Sincerament, l’escrit està molt bé, només una observació: ja sé que és difícil (podem dir que gairebé impossible) nomenar totes les iniciatives culturals que tenen cabuda al nostre territori (per sort!) però vull fer un apunt perquè trobo a faltar el Festival internacional Deltebre Dansa, un referent quant a cultura contemporània i un dels únics esdeveniments amb un abast d’àmbit internacional.